יולי 23, 2013 חזור »

טבע חוגגת מצוינות ישראלית במדע

שמעון פרס: "זכיית 50 המדענים המצטיינים במענקי מחקר, בשל כך שהובילו לפריצת דרך מדעית - היא בעצם זכייתנו שלנו. בזכותכם ישראל הופכת למעצמת מדע וידע"

במסגרת פעילות הרשת למצוינות בחקר מדעי המוח (NNE) שהושקה השנה, העניקה טבע לאחרונה כ-50 מענקים למחקרים וחוקרים פורצי דרך

הזוכים בפרס טבע למצוינות ע"ש אלי הורביץ ז"ל לשנת 2012 בקטגורית מדע הכימיה הביולוגית - פרופ' דן סלח תופיק ופרופ' אשרף בריק – זכו להערכה ולהוקרת כבוד באירוע

בטקס שנערך אתמול במוזיאון ישראל בירושלים השתתפו נשיא המדינה, מר שמעון פרס, נשיא ומנכ"ל טבע ד"ר ג'רמי לוין, נשיא המחקר והפיתוח והמדען הראשי של טבע, פרופ' מייקל היידן, משפחתו של אלי הורביץ ז"ל, יו"ר החברה לשעבר, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, -פרופ' מנואל טרכטנברג, חתן פרס נובל לכימיה, פרופ' אהרון צ'חנובר, וכ-300 מוזמנים ובהם בכירים בקהילה המדעית והאקדמית, גורמי ממשל, אנשי הקהילה הדיפלומטית בישראל ומדענים צעירים, דוקטורנטים ופוסט-דוקטורנטים מצליחים, בתחום מדעי המוח.

שמעון פרס בירך באירוע - "כל אחד מ-50 המדענים המצטיינים שקיבלו כאן פרסים הוביל לפריצת דרך מדעית ועל כן זכה בפרס, אך זכייתם היא בעצם זכייתנו. בזכותכם ישראל הופכת למעצמת מדע וידע. החיפוש המתמיד אחר חידושים, היזמות והחתירה למצוינות מאפשרים למדענים הצעירים ולמדינת ישראל כולה להוביל את טכנולוגית העתיד"

האירוע נחוג בסימן מצוינות ישראלית במדע, ושילב הוקרה להישגיהם של מדענים ישראלים עם התקווה הטמונה בפרויקטים המחקריים פורצי הדרך שלהם בתחום מדעי המוח, והציג את הדור הבא של החוקרים הישראלים בתחום.

בשנה האחרונה הקימה טבע את הרשת למצוינות בחקר מדעי המוח - (National Network of Excellence in Neuroscience – NNE), רשת שמטרתה לקדם את המחקר בתחום מדעי המוח בישראל. הרשת יוצרת מסגרת משותפת לפעילות של טובי החוקרים בתחום מדעי המוח מקשת רחבה של מוסדות אקדמיה ומרכזים רפואיים בישראל. שיתוף הפעולה לא רק מאגד את החוקרים אלא גם מאפשר ממשקי עבודה עם מומחים לפיתוח תרופות מטבע. מומחים אלה יספקו תמיכה לחוקרים באוניברסיטאות על מנת להגדיל את הפוטנציאל לתרגום המחקר שלהם הלכה למעשה, מן המעבדה אל המרפאה.

"יוזמה זו נועדה לתמוך במחקר באקדמיה. כל הפרויקטים נמצאים בשלב מוקדם, ועבודה משמעותית עדיין עומדת בפנינו לפני שנתחיל לחשוב על ניסויים קליניים בחולים. יחד עם זאת, התשתית שיצרנו פותחת כבר עתה פתח לשיתופי פעולה חסרי תקדים בין חוקרים מבריקים ומיזמים מחקריים פורצי דרך, שבכוחם לקדם גישות טיפוליות חדשות במחלות קשות וחשוכות מרפא. מיזמים אלה מטרתם להציע תקווה ראשונה עבור מיליוני מטופלים ברחבי העולם", אמר פרופ' מייקל היידן, נשיא המחקר והפיתוח והמדען הראשי של טבע.

ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בחקר מדעי המוח בעולם ומספר הפרסומים המדעיים של חוקרים ישראלים בתחום הוא מהגבוהים בעולם. לאקדמיה הישראלית הישגים מוכחים בגילוי תרופות שהשפיעו על חייהם של חולים רבים, לרבות קופקסון ואזילקט.

"חדשנות ישראלית במדע וברפואה הינה חיונית כדי לענות על צרכי המטופלים ברחבי העולם. אנחנו מאמינים כי חולי טרשת נפוצה, מחלת פרקינסון ומחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות קשות אחרות ירוויחו משיתוף הפעולה בין מוסדות המחקר הישראליים מהמעלה הראשונה ובין חברת טבע" אמר ד"ר ג'רמי לוין, נשיא ומנכ"ל טבע. "יש לנו בישראל מרכזים אקדמיים מהמוערכים בעולם, מדע ומדענים מהטובים בעולם, חברות תרופות מהמובילות בעולם ומנהיגים המאמינים בעתיד מדינה המבוססת על ידע שיועיל לכלל האנושות. זאת הסיבה שיזמנו את הרשת למצוינות בחקר המוח, רשת ה-NNE, בשיתוף מרכזי מחקר אקדמיים ורפואיים מובילים בישראל ובתמיכת מנהיגי המדינה. רשת זו מממנת מחקרים יוצאי דופן בתחום מדעי המוח, הנערכים על ידי מוסדות ישראליים. כך לא רק נחזק את היכולות של קהילת חוקרי מדעי המוח בישראל, אלא גם נעודד שיתופי פעולה רב מוסדיים ותעשייתיים" אמר לוין.

טבע משקיעה ברשת ה-NNE כ-15 מליון דולר במשך 5 שנים. היוזמה נועדה להגדיל את היקף מאמצי המחקר להבנת מחלות בתחום המערכת הנוירולוגית. בין מחלות אלה: אלצהיימר, פרקינסון, טרשת נפוצה, ALS, הנטינגטון, כאב, אוטיזם והפרעות פסיכיאטריות שונות, ובהן דיכאון. התקדמות בהבנת מחלות אלה תאפשר בעתיד לפתח דרכי טיפול חדשות שיוכלו לשפר את איכות חייהם של חולים רבים ברחבי העולם.

רשת ה-NNE תומכת בתוכניות מחקר פורצות דרך בתחום מדעי המוח, מעניקה מלגות לתלמידים לתואר דוקטורט ולחוקרי פוסט-דוקטורט. בעתיד גם תתמוך ברכישת תשתית טכנולוגית שתקדם את המחקר בתחומים הללו. הרשת מאורגנת ע"י חטיבת המחקר והפיתוח הגלובלי של טבע, בהובלתו של פרופ' מייקל היידן. רשימת הפרויקטים והמלגות שאושרו השנה במסגרת ה-NNE כוללת כ-50 חוקרים ומדענים מבטיחים.

עובדות ומספרים על רשת ה-NNE

• הושקה בדצמבר 2012
  • עד כה הוגשו לטבע כ- 250 בקשות למענקי מחקר ותמיכה, אחת מתוך חמש נבחרה על ידי ועדת הבחירה
  • 17 פרויקטי מחקר נבחרו לקבלת למימון
  • 14 מענקי פוסט דוקטורט חולקו
  • 18 הדוקטורנטים המבריקים ביותר זכו במלגות

האירוע הוקיר גם את מורשתו של אלי הורביץ ז"ל, יו"ר ומנכ"ל טבע לשעבר, אשר הניח את היסודות לקשר ארוך השנים בין טבע לאקדמיה בישראל. במהלך האירוע זכו להערכה ולהוקרת כבוד שני הזוכים בפרס טבע למצוינות על שמו של אלי הורביץ לשנת 2012, המוענק מדי שנה על מצוינות והשפעה מהותית בתחומי המדע, האומנות והחינוך.

שני הזוכים בפרס, שהוענק השנה בתחום המדע, עלו לבמה וזכו להוקרה מצד פרופ' צ'חנובר, ד"ר ג'רמי לוין, והגב' דליה הורביץ.

פרס טבע למצוינות על שם אלי הורביץ ז"ל הוא יוזמה של טבע הבאה לקדם, להוקיר ולתמוך במצטיינים בתחומם ובערך המצוינות, שלאורו פועלת טבע בישראל ובעולם.

טבע רואה בשמירה על מצוינות במדע, באמנות ובחינוך נדבך חשוב בחוסנה החברתי-כלכלי של מדינת ישראל, ובוחרת לתרום בדרכה לחיזוקם, בין היתר, באמצעות הענקת מענקים ופרסים לישראלים המצוינים בתחומם. הפרס מוענק אחת לשנה, באחד משלושה תחומים מרכזיים – חינוך, מדע או אמנות.

השנה, בשנתו השנייה של הפרס, נבחר תחום מדעי החיים לקטגוריה בה יוענק הפרס, והנושא הנבחר הינו כימיה ביולוגית.

על חברי ועדת הפרס נמנים יו"ר הועדה – פרופ' אהרן צ'חנובר, פרופ' למחקר בפקולטה לרפואה של הטכניון, חתן פרס נובל בכימיה לשנת 2004 וחתן פרס ישראל בביולוגיה לשנת 2003; פרופ' דוד מילשטיין, ראש מרכז קימל לעיצוב מולקולרי במכון ויצמן, חתן פרס ישראל בכימיה ופיסיקה לשנת 2012; ופרופ' רפאל משולם, פרופ' לכימיה תרופתית באוניברסיטה העברית, יו"ר החטיבה למדעי הטבע באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, חתן פרס ישראל לחקר הכימיה לשנת 2000.

הפרס הוענק השנה בתחום הכימיה הביולוגית לפרופ' דן סלח תופיק ממכון ויצמן למדע ולפרופ' אשרף בריק מאוניברסיטת בן גוריון.

פרופ' דן סלח תופיק ממכון ויצמן, זכה ב- 500,000 ₪ על עשייה מעמיקה מצוינת ורבת שנים. תופיק חוקר מקורי ופורץ דרך בתחום המבנה והאבולוציה של אנזימים. מחקריו של תופיק שופכים אור חדש על מבנה האנזימים ודרכי פעולתם ועל התהליכים האבולוציוניים המניעים יצירת אנזימים חדשים בטבע. מחקריו אף פותחים דרכים חדשות ליצירה של אנזימים חדשים לגמרי בתנאי מעבדה. עבודותיו של פרופ' תופיק מוכרות ומוערכות בעולם המדע התיאורטי והשימושי והפכו אותו למוביל מוכר בתחומי מחקרו. במהלך הקריירה המדעית המרשימה שלו העמיד תלמידים רבים הממשיכים ברוח עבודתו לעבר פריצות דרך מדעיות משמעותיות.

פרופ' אשרף בריק מאונ' בן גוריון. זכה ב- 250,000 ₪ , חוקר שביסס לעצמו שם עולמי בתחום הכימיה הביולוגית. המעבדה של פרופ' בריק חוקרת בעיקר פיתוח שיטות כימיות חדשות וחלוציות המאפשרות סינתזה של חלבונים בצורה הומוגנית שעברו מודיפיקציות ספציפיות, עבור מגוון רחב של מחקרים מבניים תפקודיים. עבודתו של פרופ' בריק הינה יצירתית ופורצת דרך ומהווה מוקד של התעניינות עולמית ובעלת פוטנציאל להביא לשיאים חדשים במחקר.

אודות אלי הורביץ (1932-2011)

תעשיין, מנהיג, אסטרטג, איש חזון ואיש ציבור, חתן פרס ישראל על מפעל חיים. עמד בראש חברת טבע והנהיג אותה במשך כ-35 שנים. משנת 1976 ועד אפריל 2002 - כמנכ"ל; מ- 2002 ועד מרץ 2010 - כיו"ר מועצת המנהלים. הורביץ פרש מטבע לאחר 57 שנות שירות בחברה. באפריל 2002 הוענק לאלי הורביץ פרס ישראל על מפעל חיים, על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. הורביץ' הוא יליד שנת 1932, נפטר ב-21 בנובמבר 2011, בגיל 79.