ספטמבר 15, 2011 חזור »

טבע מודיעה על הסכם עם חברת Cocrystal Discovery לפיתוח תרופות אנטיויראליות
טבע הודיעה היום כי חתמה על הסכם עם חברת קוקריסטל דיסקברי בע"מ (CDI), חברה ביו-פרמצבטית הפועלת בתחום של גילוי ופיתוח תרופות יחודיות בתחום המחלות הכרוניות הויראליות. ההסכם כולל שיתוף פעולה במחקר ופיתוח, אופציה לקבלת רשיון למסחור ורכישת מניות בחברת קוקריסטל.
קוקריסטל תשתמש בהשקעה זו כדי להמשיך בתוכנית הפיתוח הייחודית שלה בתחום התרופות האנטיויראליות, תרופות בעלות טווח רחב הנלקחות פעם ביום דרך הפה כנגד צהבת נגיפית מטיפוס C, שפעת והצטננות על רקע נגיפי.
בהתאם לתנאי ההסכם, טבע תשקיע 7.5 מיליון דולר ב-CDI, והחברה תפתח עבור טבע תרופה אנטי-ויראלית לטיפול בצהבת נגיפית מטיפוס C כנגד האנזים Polymerase  של הנגיף. לאחר השלמת השלב הראשון של תוכנית המחקר תעמוד לטבע הזכות להמשיך בהשקעות בחברה  כדי  להמשיך בפיתוח התרופה.  כמו כן תהיה לטבע האופציה, בהתאם לתנאים מסוימים, לקבל רשיון בלעדי להשלמת פיתוח ומסחור התרופה.
"אנחנו שמחים על ההשקעה הזאת על ידי חברה כמו טבע, חברה גלובלית מובילה שעוסקת בפיתוח תרופות המביאות ערך לחולים", אמר זוכה פרס נובל, הפרופסור רוג'ר קורנברג המשמש מדען ראשי ב-CDI  וחבר דירקטוריון טבע.  "באמצעות השקעה זו, תהיה ל-CDI היכולת להאיץ את תוכנית הפיתוח שלה המסתמכת על שילוב ייחודי של חקר המבנה הגבישי בעזרת שימוש בקרני רנטגן ברזולוציה גבוהה יחד עם שיטות חישוביות מתקדמות. תקוותינו היא כי שילוב של טכנולוגיות אלו יאפשר פיתוח של תרופות חדשות טובות יותר לטיפול ומניעה של מחלות ויראליות רבות".
בנוסף להשקעה בפיתוח התרופה כנגד צהבת נגיפית יש לטבע אופציה להשקעות  נוספות ב-CDI,  עבור פיתוח שתי תרופות נוספות בתחום האנטי-ויראלי והאנטי-בקטרלי. אם תממש טבע את מלוא זכויותה להשקעות בחברה יהיו לטבע  עד לכ-23% ממניות החברה.
"שותפות חדשה זו מדגישה את מחויבותה של טבע לפתח תרופות חדשניות", אמר ד"ר אהרון שוורץ, ראש חטיבת המיזמים הייחודיים של טבע. "במידה והשימוש בשילוב של טכנולוגיות ייחודיות אלו יצליח יהיה בכך כדי לחולל מהפכה של ממש בתהליכי הגילוי של תרופות אנטי ויראליות, תחום שבו עדיין קיימים צרכים רבים שהתרופות הקיימות אינן מספקות.  אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה החדשנית הזו עשויה לתרום רבות לשיפור תהליכי המחקר בתחומים בעלי משמעות אסטרטגית לטבע".

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ, היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.  טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל מוצרים של יותר מ-1,300 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. המוצרים הייחודיים והממותגים של החברה מתמקדים בתחומי הנוירולוגיה, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ- 42,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בכ-16.1 מיליארד דולר בשנת 2010.

This release contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements are based on management's current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to successfully develop and commercialize additional pharmaceutical products, the introduction of competing generic equivalents, the extent to which we may obtain U.S. market exclusivity for certain of our new generic products and regulatory changes that may prevent us from utilizing exclusivity periods, potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation, including that relating to the generic version of Protonix®, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production, the effects of competition on sales of our innovative products, especially Copaxone® (including potential generic and oral competition for Copaxone®), the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions (including the acquisition of Cephalon), interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, intense competition in our specialty pharmaceutical businesses, any failures to comply with the complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation, adverse effects of political or economical instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, dependence on the effectiveness of our patents and other protections for innovative products, our ability to achieve expected results through our innovative R&D efforts, the difficulty of predicting U.S. Food and Drug Administration, European Medicines Agency and other regulatory authority approvals, uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathway for the registration and approval of biotechnology-based products, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities resulting from challenges to our intercompany arrangements, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, current economic conditions, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and managerial talent, environmental risks and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F and other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission.