ספטמבר 27, 2012 חזור »
טבע מרחיבה את צנרת  התרופות שלה לטיפול במחלות מערכת העצבים המרכזית ורוכשת את זכויות הפיתוח של Huntexil® מ-NeuroSearch A/S
התרופה בפיתוח לטיפול בהפרעות מוטוריות בחולים במחלת הנטינגטון

ירושלים, 27 בספטמבר 2012, טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE:TEVA) הודיעה היום כי חתמה על הסכם עם NeuroSearch A/ S מדנמרק (OMX: NEUR) לרכישת כל הזכויות, הנכסים וההתחייבויות הקשורים ל- Huntexil ® ,(pridopidine / ACR16), תרופה בפיתוח לטיפול בהפרעות בתנועת ידיים, יציבה והליכה בחולים במחלת הנטינגטון. על פי ההסכם, טבע תשלם ל-NeuroSearch כ- 26 מיליון דולרים (DKK 150 מיליון) על פני תקופה של 6 חודשים לפחות. עמידה ביעדים רגולטוריים ומסחריים מסוימים עשויה להגדיל את היקף התמורה שתשולם ל- NeuroSearch.

מחקרים קליניים קודמים ב- Huntexil® שנעשו בארה"ב, אירופה וקנדה המחישו שיפור ניכר בסימפטומים של חולים במחלת הנטינגטון, לרבות יכולת משופרת בתנועת הידיים ושיפור בהליכה וביציבה. תוצאות אלה הופיעו ללא תופעות לוואי כגון טשטוש או דיכאון האופייניות לשיטות טיפול אחרות כגון neuroleptics  ו- tetrabenzine. טבע מאמינה כי Huntexil®, כטיפול סימפטומטי, יחולל שינוי אמיתי באיכות חייהם של החולים במחלת הנטינגטון.

"בהתבסס על ממצאי הניסויים הקלינייים עד כה, אנו מאמינים ש- Huntexil® טומן בחובו הבטחה להקלה בסימפטומים של מחלת הנטינגטון ומצדיק ביצוע מחקרים נוספים בניסויים קליניים בשלבים מתקדמים" אמר פרופ' מייקל היידן, נשיא המחקר והפיתוח הגלובלי והמדען ראשי בטבע ואחד המומחים המובילים בעולם לחקר מחלת הנטינגטון. "לטבע מחויבות עמוקה למציאת גישות חדשות לטיפול במחלות ההרסניות של מערכת העצבים המרכזית, כגון מחלת הנטינגטון. הזדמנות מבטיחה זו לטבע הינה דוגמא אחת בלבד לברית בינינו לבין החולים לפתח עבורם תרופות שישפרו את איכות חייהם של חולים בכל העולם".

תוכנית הפיתוח של Huntexil®
Huntexil® (pridopidine / ACR16), הוא מולקולת דופאמין הנלקחת באופן אוראלי, D2 stabilizer הנמצא בפיתוח לטיפול בסימפטומים של הפרעות מוטוריות לא עצביות, לרבות מחלת הנטינגטון. (HD). מחלת הנטינגטון משפיעה על אחד מ-10,000 איש בצפון אמריקה ובאירופה, ולרב מסתיימת במוות בתוך כ-15 עד 25 שנים מיום האבחון.

בכוונת טבע לתכנן ולבצע ניסויים קליינים חדשים ב- Huntexil® להעריך את הפוטנציאל של התרופה להקלת סימפטומטית של HD. מחקרים קליניים קודמים ב- Huntexil® שנעשו בארה"ב, אירופה וקנדה בחולים במחלת HD המחישו שיפור ניכר ב- Total Motor Score [TMS] אך לא הצליחו לעמוד ביעדי הניסוי הראשיים של Modified Total Motor score [mTMS]. נתוני המחקרים הוצגו ל- FDA  ו-EMA במחצית הראשונה של 2011 אך נמצאו בלתי מספיקים לצורך הגשת בקשה לאישור רגולטורי של התרופה.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.

טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל תרופות של יותר מ-1,300 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. התרופות הייחודיות והממותגות של החברה מתמקדות בתחומי מערכת העצבים המרכזית, האונקולוגיה, הכאב, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ- 46,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2011  ב- 18.3 מיליארד דולר.

Teva's Safe Harbor Statement under the U. S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995: The following discussion and analysis contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to

develop and commercialize additional pharmaceutical products, (including the development Huntexil® (pridopidine / ACR16), competition from the introduction of competing generic equivalents and due to increased governmental pricing pressures, the effects of competition on sales of our innovative medicines, especially Copaxone® (including competition from innovative orally-administered alternatives as well as from potential generic equivalents), potential liability for sales of generic medicines prior to a final resolution of outstanding patent litigation, including that relating to our generic version of Protonix®, the extent to which we may obtain U.S. market exclusivity for certain of our new generic medicines, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production and require costly remediation, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions (including the acquisition of Cephalon), our ability to achieve expected results through our innovative R&D efforts, dependence on the effectiveness of our patents and other protections for innovative medicines, intense competition in our specialty pharmaceutical businesses, uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathway for the registration and approval of biotechnology-based medicines, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, any failures to comply with the complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing and reimbursement, adverse effects of political instability and adverse economic conditions, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, the difficulty of complying with U.S. Food and Drug Administration, European Medicines Agency and other regulatory authority requirements, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities resulting from challenges to our intercompany arrangements, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and

managerial talent, environmental risks, and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2011, in this report and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission (“SEC”). Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made, and we undertake no obligation to update any forward-looking statements or other information contained in this report, whether as a result of new information, future events or otherwise. You are advised, however, to consult any additional disclosures we make in our reports to the SEC on Form 6-K. Also note that we provide a cautionary discussion of risks and uncertainties under “Risk Factors” in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2011. These are factors that we believe could cause our actual results to differ materially from expected results. Other factors besides those listed could also adversely affect us. This discussion is provided as permitted by the Private Securities Litigation Reform Act of 1995