ספטמבר 26, 2011 חזור »

טבע קונה את חלקה של KOWA במיזם המשותף ביפן
טבע הודיעה היום כי רכשה את חלקה של חברת Kowa (50%) ב-Teva-Kowa Pharma Co. Ltd., המיזם המשותף של שתי החברות בשוק היפני, תמורת 150 מיליון דולר.  עם השלמת הרכישה הופכת טבע להיות הבעלים היחידים והמלאים של המיזם המשותף.
טבע ו-Kowa הודיעו על הקמת Teva- Kowa Pharma Co., Ltd. בספטמבר 2008 ומאז הפך המיזם המשותף לאחת מ-5 החברות הגנריות המבילות ביפן. מכירות Teva-Kowa הסתכמו ב-2010 בכ-200 מיליון דולר
"אנו מרוצים מההסכם שמביא אותנו לבעלות ושליטה מלאה על כל הפעילות שלנו ביפן.  הבעלות על פעילות המיזם המשותף נוסף על פעילות Taiyo, תאפשר לנו להגיע לצמיחה רחבה ומהירה יותר במדינה," כך אמר היום שלמה ינאי, מנכ"ל ונשיא טבע. "עם תשתית רחבה יותר, תוכל טבע להגדיל את החדירה של תרופות גנריות לשוק המקומי, ולהציע  גם לעם היפני, תרופות איכותיות בהישג יד."
Taiyo חברת התרופות הגנריות השלישית בגודלה ביפן, עם היקף מכירות של כ-530 מיליון דולר בשנת 2010, נרכשה ע"י טבע ביולי 2011 תמורת 934 מילון דולר. ל Taiyo סל מוצרים מגוון המכיל יותר מ-550 מוצרים, מפעל פרמצבטי חדשני ונוכחות ניכרת בכל ערוצי ההפצה העיקריים ביפן.  טבע תוכל לנצל גם את קבוצת המחקר והפיתוח של  Taiyoואת מומחיותה בתהליכי רישוי ורגולציה מקומיים.
עם רכישה זו, פעילות של טבע ביפן צפוייה לייצר מכירות של יותר מ-800 מיליון דולר בשנה.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (נאסד"ק: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית. טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות בכ-60 מדינות ועם סל מוצרים של יותר מ-1,300 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים בעולם. המוצרים הייחודיים והממותגים של החברה מתמקדים בתחומי הנוירולוגיה, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ-42,000 עובדים. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2010 ב-16.1 מיליארד דולר.

This release contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements are based on management's current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to successfully develop and commercialize additional pharmaceutical products, the introduction of competing generic equivalents, the extent to which we may obtain U.S. market exclusivity for certain of our new generic products and regulatory changes that may prevent us from utilizing exclusivity periods, potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation, including that relating to the generic version of Protonix®, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production, the effects of competition on sales of our innovative products, especially Copaxone® (including potential generic and oral competition for Copaxone®), the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions (including the acquisition of Cephalon), interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, intense competition in our specialty pharmaceutical businesses, any failures to comply with the complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation, adverse effects of political or economical instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, dependence on the effectiveness of our patents and other protections for innovative products, our ability to achieve expected results through our innovative R&D efforts, the difficulty of predicting U.S. Food and Drug Administration, European Medicines Agency and other regulatory authority approvals, uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathway for the registration and approval of biotechnology-based products, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities resulting from challenges to our intercompany arrangements, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, current economic conditions, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and managerial talent, environmental risks and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F and other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission.