נובמבר 11, 2013 חזור »

טבע תשלם למדינת ישראל מס בסכום של 2.540 מיליארד ש"ח. הסכום הכולל שישולם בגין רווחים כלואים הינו כ-2 מיליארד ש"ח

ירושלים, 11 בנובמבר, 2013 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) הודיעה היום כי הגיעה להסכמה עם רשות המיסים על תשלום של 2.540 מיליארד ש"ח בגין שחרור רווחים כלואים, סגירת שומות מס לשנים 2005-2007 ויישום עקרונות זהים לשנים עד 2011.

בסה"כ תשלם טבע סכום של כ-2 מיליארד ש"ח במסגרת תיקון 69 לחוק לעידוד השקעות הון ("חוק הרווחים הכלואים"). סכום זה כולל תשלום של 336 מיליון ש"ח שבוצע במאי 2013.

בנוסף, טבע תשלם סכום של כ 840 מיליון ש"ח בגין שומות המס לשנים 2005-2011.

בעקבות ההסכם, טבע מצפה לרשום בספריה הפרשה בסך של כ-235 מיליוני דולרים ברבעון הרביעי של שנת 2013, אשר תתואם במסגרת תוצאות ה- non-GAAP של החברה.

"הגענו להסכם נכון לטבע ולרשות המיסים בנוגע לשחרור הרווחים הכלואים וסגירת שומות מס," אמר איל דשא, ממלא מקום נשיא ומנכ"ל טבע. "ההסכם מייצר מקורות לתשלום דיבידנד לבעלי המניות שלנו לשנים רבות וסוגר שומות מס שהיו במחלוקת זמן רב. טבע הינה חברה ישראלית אשר תרמה, תורמת ותתרום רבות לכלכלת ישראל. אנו מאמינים שמדיניות המיסוי בעניין זה מחזקת את המשך צמיחתה הכלכלית של מדינת ישראל ע"י יצירת סביבה עסקית אטרקטיבית המאפשרת לחברות בינלאומיות כמו טבע להשקיע בישראל."

אודות תיקון 69 לחוק לעידוד השקעות הון ("חוק הרווחים הכלואים")

חברה אשר בחרה, עד ה-11 לנובמבר, 2013, לשלם מס חברות על פי שיעור אשר נקבע באותו תיקון (ולא את השיעור הרגיל הקבוע בחוק עבור רווחי חברות), בנוגע לרווחים אשר נצברו ע"י החברה עד ל-31 לדצמבר, 2011, ולא חולקו, תהיה רשאית לחלק דיבידנד עבור אותם רווחים מבלי להידרש לשלם מס חברות נוסף בגין אותו דיבידנד. חברה שבחרה לעשות כן מחויבת בהשקעה בישראל על פי הגדרות החוק במשך תקופה של חמש שנים המתחילה ב-2013. חברה שבחרה להוציא לפועל את התיקון לחוק איננה רשאית לחזור בה מבחירתה.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.

טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל תרופות של למעלה מ- 1,000 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. התרופות הייחודיות והממותגות של החברה מתמקדות בתחומי מערכת העצבים המרכזית, האונקולוגיה, הכאב, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ- 46,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2012 ב- 20.3 מיליארד דולר.

טבע מהווה דוגמא ליישום החוק להשקעות הון בישראל >>

This release contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products, including our ability to develop, manufacture, market and sell biopharmaceutical products, competition for our innovative products, especially COPAXONE® (including competition from innovative orally-administered alternatives, as well as from potential purported generic equivalents), competition for our generic products (including from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures), competition for our specialty pharmaceutical businesses, our ability to achieve expected results through our specialty, including innovative, R&D efforts, the effectiveness of our patents and other protections for innovative products, decreasing opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions, the effects of increased leverage as a result of recent acquisitions, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production and require costly remediation, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing and reimbursement, any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, governmental investigations into sales and marketing practices (particularly for our specialty pharmaceutical products), uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathways for the registration and approval of biotechnology-based products, adverse effects of political or economical instability, corruption, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and managerial talent, the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, environmental risks and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2012 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made and the Company undertakes no obligation to update or revise any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.