יולי 27, 2016 חזור »

טבע קיבלה את אישור רשות הסחר הפדרלית בארה"ב לרכישת אקטביס ג'נריקס

• הרכישה מחזקת את האסטרטגיה של טבע ופותחת בפניה אפשרויות חדשת בתחום הגנריקה ותורפות המקור
  • היכולות והנכסים הנרכשים יסייעו לטבע להגביר את מיקודה בצרכי המטופלים בכל העולם, ולספק להם מוצרים גנריים ברי השגה  לאורך כל שלבי החיים.
  • טבע תהיה אחת מ- 10 חברות הפארמה הגלובליות הגדולות בעולם, המשרתת 250,000,000 איש בכל יום
  • עסקה סינרגטית זו תייצר צמיחה דו ספרתית במהלך השנים 2017 ועד סוף 2019
  • החברה המאוחדת תהנה מתזרים מזומנים חופשי חזק של 25 מיליארד דולר מסגירת העסקה ועד סוף 2019, באופן שיאפשר הפחתת מינוף מהירה ויצירת המקורות, אשר יניעו צמיחה עתידית ויצירת ערך לבעלי המניות

ירושלים, 27 ביולי, 2016 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE & TASE: TEVA) ואלרגן (NYSE:AGN) הודיעו היום כי רשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC) אישרה את רכישת העסק הגנרי של אלרגן על ידי טבע ("אקטביס ג'נריקס").

עם קבלת האישור, מילאה טבע את הדרישות הרגולטוריות להשלמת רכישת אקטביס ג'נריקס.

"אנו שמחים שהשלמנו את קבלת כל האישורים הרגולטוריים הנחוצים לרכישת אקטביס ג'נריקס," אמר ארז ויגודמן, נשיא ומנכ"ל טבע. "רכישה זו היא מהלך טרנספורמטיבי לטבע ומאפשרת לנו יצירת פלטפורמה ייחודית ומבודלת בתעשיית הפארמה הגלובלית."

מר ויגודמן המשיך ואמר, "התעשייה הגנרית היא אחת מהאטרקטיביות ביותר בעולם בשיעורי צמיחה, רווחיות, החזר למשקיעים ותרומה למערכות בריאות ולקהילות ברחבי העולם. טבע החדשה ממוצבת באופן אידיאלי בכדי לממש את ההזדמנויות הגדולות הטמונות בענף הפארמה הגלובלי בכלל ובארה"ב בפרט. לטבע יהיו כעת יכולות מחקר ופיתוח וצבר המוצרים הטובים בתעשייה; ארון התרופות ופורטפוליו המוצרים הגדולים בעולם; אחת מתשתיות התפעול התחרותיות ביותר בתעשייה; פריסה שיווקית גלובלית ויכולות חדירה לשוק – כל אלה יאפשרו לנו להשיג תוצאות טובות יותר לטובת מטופלים, מערכות בריאות ומשקיעים ברחבי העולם. בעקבות העסקה, נפתח בפנינו מגוון אפשרויות חדשות בתחומי הגנריקה ותרופות המקור."

עם השלמת העסקה, לטבע יהיו כ- 338 בקשות אישור מוצר הממתינות לאישור ה- FDA. טבע תהיה המובילה בהגשות first-to-file בארה"ב, עם כ- 115 בקשות פתוחות. בנוסף, לטבע תהיה נוכחות מסחרית ב- 80 שווקים, והיא תהיה אחת משלוש החברות המובילות ביותר מ- 40 שווקים.

עסקה זו היא סינרגטית מאוד, ותפיק סינרגיות תפעול ומיסוי של 1.4 מיליארד דולר עד סוף 2019. העסקה תתרום לצמיחה ברווח למניה על פי non-GAAP:בשיעור של כ- 14% ב- 2017, וכ- 19% ב- 2019, ותייצר החזר על השקעת הון של 9.3% עד סוף 2019. החברה המאוחדת צפויה לייצר תזרים מזומנים חופשי של יותר מ- 25 מיליארד דולר מסגירת העסקה ועד סוף 2019. תזרים זה יאפשר הפחתת מינוף מהירה וייצור את המקורות להשקעה בהמשך ההתפתחות האסטרטגית של המודל העסקי של טבע הן בתחום תרופות המקור והן בשילוב בין תחומי הגנריקה ותרופות המקור, תוך הרחבת הפרישה הגיאוגרפית של טבע בשווקי צמיחה חשובים.

העסקה צפויה להיסגר בשבוע הבא.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE & TASE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המספקת פתרונות בריאות ממוקדי-מטופל באיכות גבוהה למיליוני מטופלים מדי יום. טבע, שבסיסה בישראל, היא יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם, הממנפת את צבר מוצריה הכולל יותר מ-1000 מולקולות לייצר מגוון רחב של מוצרים גנריים בכמעט כל התחומים הטיפוליים. בתחום התרופות הייחודיות, טבע הינה חברה מובילה בטיפולים חדשניים למחלות מערכת העצבים המרכזית, כולל כאב, ומחזיקה גם בצבר מוצרים חזק בתחום מחלות הנשימה. טבע משלבת את כישוריה בתחום התרופות הגנריות ובתחום התרופות הייחודיות בחטיבת המחקר והפיתוח הגלובלית שלה, במטרה ליצור דרכים חדשות לענות על צרכי המטופלים וזאת על ידי שילוב יכולות בתחום פיתוח תרופות יחד עם פיתוח תכשירים, שירותים וטכנולוגיות. הכנסות טבע בשנת 2014 הסתכמו ב-20.3$ מיליארד. למידע נוסף על החברה, בקרו באתר www.tevapharm.com.

This release contains forward-looking statements, which are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; competition for our specialty products, especially Copaxone® (including competition from orally-administered alternatives, as well as from generic equivalents such as the recently launched Sandoz product) and our ability to continue to migrate users to our 40 mg/mL version and maintain patients on that version; our ability to identify and successfully bid for suitable acquisition targets or licensing opportunities (such as our pending acquisitions of Allergan’s generic business and Rimsa), or to consummate and integrate acquisitions; the possibility of material fines, penalties and other sanctions and other adverse consequences arising out of our ongoing FCPA investigations and related matters; our ability to achieve expected results from the research and development efforts invested in our pipeline of specialty and other products; our ability to reduce operating expenses to the extent and during the timeframe intended by our cost reduction program; the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for quality production and require costly remediation; increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our patent settlement agreements; our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks; the effectiveness of our patents, confidentiality agreements and other measures to protect the intellectual property rights of our specialty medicines; the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; governmental investigations into sales and marketing practices, particularly for our specialty pharmaceutical products; adverse effects of political or economic instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations; interruptions in our supply chain or problems with internal or third-party information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes; significant disruptions of our information technology systems or breaches of our data security; competition for our generic products, both from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures; competition for our specialty pharmaceutical businesses from companies with greater resources and capabilities; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; decreased opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products; potential liability in the U.S., Europe and other markets for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; our potential exposure to product liability claims that are not covered by insurance; any failure to recruit or retain key personnel, or to attract additional executive and managerial talent; any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; significant impairment charges relating to intangible assets, goodwill and property, plant and equipment; the effects of increased leverage and our resulting reliance on access to the capital markets; potentially significant increases in tax liabilities; the effect on our overall effective tax rate of the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, or of a change in our business; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner; environmental risks; and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2014 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission.