אוקטובר 10, 2013 חזור »

טבע מאיצה את תכנית ההתייעלות

• חיסכון שנתי בעלויות של כ-2 מיליארד דולר עד סוף שנת 2017, מתוך זה חיסכון של כמיליארד דולר עד סוף שנת 2014
  • צמצום של כ-10% במצבת כוח האדם הגלובלית במהלך 2014
  • השקעה בתכניות מחקר ופיתוח ותכניות שיווק ומכירות בעלות פוטנציאל גבוה

ירושלים, 10 באוקטובר, 2013 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) הודיעה היום כי תנקוט צעדים נוספים להאצת צמצום העלויות ולייעול מבנה החברה ותהליכיה. צעדים אלה הם חלק מתכנית גלובלית להתייעלות שהוצגה בדצמבר 2012, הכוללת פעולות למכירת נכסים שאינם נכסי ליבה, הגברת האפקטיביות הארגונית, שיפור יעילות הייצור והפחתה בקיבולת עודפת.

טבע תצמצם את מצבת כוח האדם הגלובלית שלה בכ-10% (כ-5,000 עובדים). מרבית הצמצום יתבצע עד סוף שנת 2014. בנוסף, טבע תמשיך לזהות הזדמנויות להשאת ערך על ידי מכירת נכסים שאינם מתאימים לעסקי הליבה של החברה או שאינם חיוניים לעתידה. טבע תצמצם תחומי פעילות אשר יעילותם פחותה. במקביל, תפעל להרחבת פעילותה בתחום הגנרי ולהשקעה בתכניות ליבה של מחקר ופיתוח, כולל פיתוח מוצרים גנריים מורכבים ובעלי ערך גבוה. כמו כן, תפעל להעצמת נוכחותה בשווקים מתפתחים ולהרחבת סל מוצריה, בעיקר בתחום התרופות הייחודיות והתרופות ללא מרשם.

"טבע ממוקדת בהשגת רמת יעילות גבוהה בטווח הקצר ובמקביל פועלת לניצול הזדמנויות בטווח הארוך," אמר ד"ר ג'רמי לוין, נשיא ומנכ"ל טבע. "ההאצה בתכנית ההתייעלות תחזק את טבע תוך שיפור מעמדה התחרותי בשווקים הגלובליים. אנו מודעים לכך שזו עשויה להיות תקופה קשה עבור רבים מעובדינו ואנו מחויבים לפעול בהגינות, יושר וכבוד ולספק תמיכה בתקופה זו."

טבע מצפה כעת להשיג חיסכון שנתי בעלויות של כ- 2.0מיליארד דולר עד סוף שנת 2017, וזאת בהשוואה לטווח חיסכון שנתי של 1.5-2.0 מיליארד דולר אותו סיפקה בעבר כתחזית. החברה מעריכה כי מיליארד דולר (כ-50%) מהחיסכון השנתי בעלויות יושג עד סוף שנת 2014 וכ-70% מהחיסכון עד סוף שנת 2015. החברה מעריכה כי מרבית החיסכון יושג כתוצאה מירידה בעלות המכר שלה. טבע מצפה להשקיע חלק מהחיסכון המצטבר ב-2014 וב-2015 בתכניות בעלות פוטנציאל גבוה, הכוללות השקעה בפיתוח מוצרים גנריים מורכבים ובעלי ערך גבוה ובצבר המוצרים הייחודיים בפיתוח, הכולל יותר מ-30 תכניות בשלבים מתקדמים.

העלויות הכוללות של תכנית ההתייעלות לפני מס מוערכות בכ-1.1 מיליארד דולר, והן יחולו במקביל להשגת החיסכון עד סוף שנת 2017, מהן כ-75 אחוזים במזומן וכ-25 אחוזים שלא במזומן – בפחת מואץ ובירידת ערך של נכסים.

טבע מאשררת את התחזית הפיננסית לשנת 2013 במונחי Non-GAAP וצופה כי תסיים את השנה סמוך לנקודת האמצע של הטווחים המקוריים אותם סיפקה לשנת 2013 -הכנסות נטו של 19.5-20.5 מיליארד דולר ורווח מדולל למניה של 4.85-5.15 דולר. בימים אלו משלימה החברה את הכנת תכנית העבודה השנתית ומתכננת לפרסם בדצמבר את תחזיתה הפיננסית לשנת 2014, אשר תכלול גם פרטים נוספים על תכנית ההתייעלות.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.

טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל תרופות של למעלה מ-1,000 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. התרופות הייחודיות והממותגות של החברה מתמקדות בתחומי מערכת העצבים המרכזית, האונקולוגיה, הכאב, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ-46,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2012 ב- 20.3 מיליארד דולר.

This release contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: the ability to reduce operating expenses to the extent and during the timeframe intended by our cost restructuring program; our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products, including our ability to develop, manufacture, market and sell biopharmaceutical products, competition for our innovative products, especially COPAXONE® (including competition from innovative orally-administered alternatives, as well as from potential purported generic equivalents), competition for our generic products (including from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures), competition for our specialty pharmaceutical businesses, our ability to achieve expected results through our specialty, including innovative, R&D efforts, the effectiveness of our patents and other protections for innovative products, decreasing opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions, the effects of increased leverage as a result of recent acquisitions, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production and require costly remediation, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing and reimbursement, any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, governmental investigations into sales and marketing practices (particularly for our specialty pharmaceutical products), uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathways for the registration and approval of biotechnology based products, adverse effects of political or economical instability, corruption, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and managerial talent, the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, environmental risks and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2012 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made and the Company undertakes no obligation to update or revise any forward looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.