ספטמבר 13, 2011 חזור »

טבע מממשת אופציה להשקעה נוספת בקיורטק

טבע הודיעה היום כי החליטה לממש את האופציה שברשותה להשקעה נוספת של 19 מיליון דולר בקיורטק, ועל מימון תוכנית המחקר והפיתוח של החברה עד ל-50 מליון דולר.  ההחלטה התקבלה לאחר פרסום התוצאות החיוביות מניסוי שלב II בלימפומה של 011-CT, מוצר הדגל של קיורטק.  הניסוי עמד ביעד הראשוני שלו והתוצאות הראו שיפור משמעותי בשרידות החולים (overall-survival) ובהפחתת קצב התדרדרות המחלה  (progression-free-survival).
בהתאם לתנאי ההסכם בין טבע, קיורטק ובעלי המניות שלה, תחזיק טבע ב-75% ממניות קיורטק בעקבות השקעה זו.  בנוסף, לטבע האופציה להגיע לבעלות מלאה של קיורטק.
"אנחנו שמחים על ההזדמנות להמשיך לעבוד עם קיורטק על פיתוח 011- CTומאמינים כי לתרופה פוטנציאל לעזור משמעותית לחולי סרטן רבים שאין להם היום אופציית טיפול אפקטיבית", אמר ד"ר אהרון שוורץ, סמנכ"ל מיזמים ייחודיים בטבע.  "השקעה זו היא חלק מההאסטרטגיה של טבע להרחיב את הפעילות הממותגת של טבע לתחומים יחודיים כמו אונקולוגיה".
על בסיס הידע שנצבר עד עתה והתוצאות המוצלחות בניסוי זה קיורטק מתכוונת להתחיל ניסויים שלב III עבור לימפומה.  בנוסף, 011-CT נבחן כעת בניסוי שלבII  בסרטן המעי הגס וניסוי שלבII  נוסף עבור סרטן עור מסוג מלנומה מפושטת (metastatic melanoma) צפוי להתחיל בקרוב.  קיורטק בוחנת את המוצר בניסויים קליניים גם בהתוויות נוספות.
"העלייה במספר התאים האפקטורים (effector cells) של מערכת החיסון האחראים על זיכרון חיסוני, יחד עם תוצאות הניסוי, מצביעים על הקשר הביולוגי והקליני החשוב של הממצאים ל-011 CT. אלו מהווים נימוק משכנע לביצוע ניסוי שלב III. ניסוי מוצלח עשוי להפוך מוצר זה לטיפול הסטנדרטי בסוג הזה של לימפומות עם הישנויות או אפילו בלימפומות עם סיכון גבוה להישנויות לאחר טיפול ראשוני"אמר ד"ר ליאו גורדון, החוקר הראשי של הניסוי ומנהל התוכנית ללימפומה ב-Northwestern University School of Medicine, בשיקגו, אילינוי. "מוצר זה עשוי לסלול את הדרך לשימוש במעכבי PD-1 במחלות שבהן מתעורר הצורך במערכת חיסון חזקה (innate immunity)".

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.  טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל מוצרים של יותר מ-1,300 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. המוצרים הייחודיים והממותגים של החברה מתמקדים בתחומי הנוירולוגיה, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ- 42,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בכ-16.1 מיליארד דולר בשנת 2010.

This release contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements are based on management's current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to successfully develop and commercialize additional pharmaceutical products, the introduction of competing generic equivalents, the extent to which we may obtain U.S. market exclusivity for certain of our new generic products and regulatory changes that may prevent us from utilizing exclusivity periods, potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation, including that relating to the generic version of Protonix®, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production, the effects of competition on sales of our innovative products, especially Copaxone® (including potential generic and oral competition for Copaxone®), the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions (including the acquisition of Cephalon), interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, intense competition in our specialty pharmaceutical businesses, any failures to comply with the complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation, adverse effects of political or economical instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, dependence on the effectiveness of our patents and other protections for innovative products, our ability to achieve expected results through our innovative R&D efforts, the difficulty of predicting U.S. Food and Drug Administration, European Medicines Agency and other regulatory authority approvals, uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathway for the registration and approval of biotechnology-based products, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities resulting from challenges to our intercompany arrangements, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, current economic conditions, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and managerial talent, environmental risks and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F and other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission.