מרץ 23, 2015 חזור »

טבע מכריזה על מינוי מנהל חדש לפיתוח עסקי, אסטרטגיה וחדשנות

טימותי ר. רייט מצטרף לטבע כסמנכ"ל בכיר לפיתוח עסקי, אסטרטגיה וחדשנות

ירושלים, 23 במרץ 2015 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) הודיעה היום על מינויו של טימותי ר. רייט לצוות ההנהלה הבכירה של החברה, כאחראי על תחום הפיתוח העסקי, האסטרטגיה והחדשנות. בתפקידו החדש, מר רייט יהיה אחראי לזיהוי מקורות חדשים לחדשנות וצמיחה הקשורים למודל העסקי של טבע. מינויו ייכנס לתוקף ה- 13 באפריל והוא ידווח ישירות לנשיא ומנכ"ל החברה.

"הצטרפותו של טים לצוות הניהול שלנו משלימה את מערך הניהול החזק שיש לנו בטבע. טים מביא איתו עבר עשיר של ניסיון גלובלי שישרת היטב את מטרותינו לבניית עתיד חדש ושאפתני עבור טבע", אמר ארז ויגודמן, נשיא ומנכ"ל טבע. "טים ידוע ביכולתו להוביל תהליכי שינוי בחברות גדולות. הניסיון הרב שרכש בהיבטים שונים של שירותי הבריאות, ונקודת מבטו הייחודית יעזרו לנו לממש את מלוא הפוטנציאל של החברה, בתקופה קריטית זו של שינויים בענף הפרמצבטיקה".

"אני נרגש מאוד להצטרף לטבע בתקופה שבה הן החברה והן הענף באופן כללי עוברים תהליכי שינוי משמעותיים כל כך", אמר מר רייט. "זו הזדמנות נדירה להצטרף לחברה שבחרה לפעול באומץ כדי לחפש דרכים יוצאות דופן ליצירת עתיד חדש. אני שמח שיש ביכולתי לתרום לעבודה עם צוות הניהול הזה במטרה ליצור ערך עבור בעלי המניות שלנו ולחולל שינוי משמעותי בשירותי הבריאות לטובת אנשים בכל העולם".

פרטי ביוגרפיה עיקריים

טימותי ר. רייט הוא בעל קרוב ל-30 שנה של ניסיון גלובלי בתחומי הפרמצבטיקה והביוטכנולוגיה, ואוחז בקריירה ענפה שכללה תפקידים כגון מנכ"ל, מנהל פיתוח עסקי ואסטרטגיה ומנהל תפעול גלובלי. רייט רכש ניסיון רב בעבודה משותפת עם גופים אקדמיים. לאחרונה כיהן כמנהל המכון לזיהוי ופיתוח של תרופות במרכז המקיף לחקר הסרטן באוניברסיטת אוהיו, שם תכנן את מבנה המכון ותפעולו, והקים רשתות חיצוניות ששימשו להאצת הפעילויות של פיתוח תרופות וליצירת שותפויות בין חברות תרופות הפועלות להרחבת מאמצי הפיתוח.

מר רייט גם כיהן בעבר כנשיא Covidien Pharmaceuticals בין השנים 2007-2010, חברה שבה הגיע, בין היתר, להישגים המשמעותיים הבאים: יצירת שיפור משנה לשנה בצמיחת ההכנסות, הגדלת הרווח הגולמי, ההכנסה התפעולית וההחזר על השקעות ההון. הוא שימש כמנכ"ל (מכהן) ונשיא, חבר במועצת המנהלים וסמנכ"ל תפעול (2004-2007) בחברת AAI Pharmaceuticals/Xanodyne. בנוסף כיהן בחברת Elan Pharmaceuticals כנשיא התפעול הגלובלי (2001-2004) ונשיא אזור אירופה, יפן ושאר העולם, וסמנכ"ל בכיר, ניהול עסקי ורישוי (2001-2002); חברת הפרמצבטיקה DuPont Merck (שבה עבר בין השנים 1984-1999) בתפקידים כגון סמנכ"ל בכיר, אסטרטגיה ופיתוח עסקי (1996-1999), סמנכ"ל תפעול ושיווק אסטרטגי באירופה (1995-1996).

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE & TASE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המספקת פתרונות בריאות ממוקדי-מטופל באיכות גבוהה למיליוני מטופלים מדי יום. טבע, שבסיסה בישראל, היא יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם, הממנפת את צבר מוצריה הכולל יותר מ-1000 מולקולות לייצר מגוון רחב של מוצרים גנריים בכמעט כל התחומים הטיפוליים. בתחום התרופות הייחודיות, טבע הינה חברה מובילה בטיפולים חדשניים למחלות מערכת העצבים המרכזית, כולל כאב, ומחזיקה גם בצבר מוצרים חזק בתחום מחלות הנשימה. טבע משלבת את כישוריה בתחום התרופות הגנריות ובתחום התרופות הייחודיות בחטיבת המחקר והפיתוח הגלובלית שלה, במטרה ליצור דרכים חדשות לענות על צרכי המטופלים וזאת על ידי שילוב יכולות בתחום פיתוח תרופות יחד עם פיתוח תכשירים, שירותים וטכנולוגיות. הכנסות טבע בשנת 2014 הסתכמו ב-20.3$ מיליארד. למידע נוסף על החברה, בקרו באתר www.tevapharm.com

This release contains forward-looking statements, which are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; competition for our innovative products, especially Copaxone® (including competition from orally-administered alternatives, as well as from potential purported generic equivalents) and our ability to migrate users to our 40 mg/mL version; the possibility of material fines, penalties and other sanctions and other adverse consequences arising out of our ongoing FCPA investigations and related matters; our ability to achieve expected results from the research and development efforts invested in our pipeline of specialty and other products; our ability to reduce operating expenses to the extent and during the timeframe intended by our cost reduction program; our ability to identify and successfully bid for suitable acquisition targets or licensing opportunities, or to consummate and integrate acquisitions; the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for quality production and require costly remediation; increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our patent settlement agreements; our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks; the effectiveness of our patents, confidentiality agreements and other measures to protect the intellectual property rights of our specialty medicines; the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; governmental investigations into sales and marketing practices, particularly for our specialty pharmaceutical products; adverse effects of political or economic instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations; interruptions in our supply chain or problems with internal or third-party information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes; significant disruptions of our information technology systems or breaches of our data security; competition for our generic products, both from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures; competition for our specialty pharmaceutical businesses from companies with greater resources and capabilities; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; decreased opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products; potential liability in the U.S., Europe and other markets for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; our potential exposure to product liability claims that are not covered by insurance; any failure to recruit or retain key personnel, or to attract additional executive and managerial talent; any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; significant impairment charges relating to intangible assets, goodwill and property, plant and equipment; the effects of increased leverage and our resulting reliance on access to the capital markets; potentially significant increases in tax liabilities; the effect on our overall effective tax rate of the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, or of a change in our business; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner; environmental risks; and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2014 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made and we assume no obligation to update or revise any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.