ספטמבר 11, 2017 חזור »

צעד ראשון של החברה במכירה המתוכננת של נכסים שאינם בליבה

ירושלים, 11 בספטמבר 2017 - טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE ו-TASE: TEVA) הודיעה היום כי חתמה על הסכם סופי במסגרתו תרכוש CooperSurgical את המוצר ®PARAGARD (אמצעי מניעה תוך רחמי), מוצר הכלול בעסק בריאות האישה של החברה, עבור 1.1 מיליארד דולר במזומן. ®PARAGARD רשם מכירות נטו של כ-168 מיליון דולר ב-12 החודשים עד לתאריך 30 ביוני, 2017. עסקה זו כוללת את מפעל הייצור של טבע בבאפלו, ניו-יורק, המייצר את ®PARAGARD באופן בלעדי.

טבע ממשיכה לחפש באופן פעיל אחר הזדמנויות נוספות למכירת נכסים, כולל מכירת יתרת הנכסים של עסק בריאות האישה הגלובלי, וכן את עסקי האונקולוגיה והכאב של החברה באירופה. טבע עודנה מצפה להפיק לפחות 2 מיליארד דולר בתמורה כוללת ממכירת עסקים אלו, וכן ממכירת נכסים נוספים, אשר יושלמו עד סוף שנת 2017.

"מחויבותה של CooperSurgical לבריאות האישה, לפוריות ולדיאגנוסטיקה, תסייע להבטיח שחולים בארה"ב ימשיכו ליהנות מגישה ל- ®PARAGARD", אמר פרופ' יצחק פטרבורג, מנכ"ל זמני. "זהו צעד חשוב לקראת השלמת מכירת הנכסים אשר הבטחנו לבעלי העניין שלנו. טבע תשתמש בהכנסות מהמכירה בכדי לפרוע חוב לטווח ארוך על פי מסגרת האשראי הראשית שלה".

פטרבורג המשיך, "ההכרזה של היום מדגישה את המחויבות שלנו למכור עסקים שאינם בליבה על מנת להבטיח כי טבע תהיה ממוקדת ויעילה יותר בסביבה דינמית ותחרותית זו."

עם המכירה של ®PARAGARD, והמכירה המתוכננת של המוצרים האחרים מעסק בריאות האישה ומעסקי האונקולוגיה והכאב באירופה, טבע מחזקת את המיקוד האסטרטגי שלה בתחומי מערכת העצבים המרכזית (CNS) והנשימה כתחומי הליבה הטיפוליים הגלובליים שלה בתוך קבוצת התרופות הייחודיות הגלובלית. בתחומים אלו טבע שומרת על פורטפוליו ועל צבר מוצרים חזק באופן גלובלי, ותשקיע ביצירת ערך לטווח ארוך.

טבע מחויבת לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם CooperSurgical כדי להבטיח מעבר חלק של ®PARAGARD. השלמת העסקה כפופה לתנאים המקובלים, לרבות אישור רשות ההגבלים העסקיים בארה"ב. העסקה צפויה להיסגר לפני סוף שנת 2017.

עד להשלמת העסקה, טבע תמשיך לייצר ולמכור את ®PARAGARD בארה"ב, תוך מתן תמיכה מלאה לניהול העסק ועמידה בצרכי הלקוחות.

מורגן סטנלי וארנסט אנד יאנג משמשים כיועצים לטבע, וגודווין פרוקטר משמשת כיועצת המשפטית של טבע בעסקה זו.

מהו ®PARAGARD (אמצעי מניעה תוך רחמי)?
®PARAGARD הוא התקן שחרור נחושת הממוקם ברחם כדי למנוע הריון עד 10 שנים.

IMPORTANT SAFETY INFORMATION

Do not use PARAGARD if you have a pelvic infection, get infections easily or have certain cancers. Less than 1% of users get a serious infection called pelvic inflammatory disease. If you have persistent pelvic or stomach pain, or if PARAGARD comes out, tell your healthcare professional. If it comes out, use back-up birth control. Occasionally, PARAGARD may attach to or in rare cases may go through the uterine wall and may also cause other problems. In some cases, surgical removal may be necessary. Although uncommon, pregnancy while using PARAGARD can be life threatening and may result in loss of pregnancy or fertility. Bleeding or spotting may increase at first but should decrease in 2 to 3 months. PARAGARD does not protect against HIV/AIDS or sexually transmitted diseases (STDs).

Available by prescription only.

You are encouraged to report negative side effects of prescription drugs to the FDA at www.fda.gov/medwatch or call 1-800-FDA-1088.

For important risk and use information about PARAGARD, please see the full Prescribing Information.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE & TASE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המספקת פתרונות בריאות ממוקדי-מטופל באיכות גבוהה המשמשים כ-200 מיליוני מטופלים ב-60 שווקים מדי יום. טבע, שבסיסה בישראל, היא יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם, הממנפת את צבר מוצריה הכולל יותר מ-1,800 מולקולות לייצור מגוון רחב של מוצרים גנריים ברוב התחומים הטיפוליים. בתחום התרופות הייחודיות, לטבע יש את הטיפול החדשני המוביל בעולם לטיפול בטרשת נפוצה וכן תכניות מחקר מתקדמות למחלות אחרות של מערכת העצבים המרכזית, כולל הפרעות תנועה, מיגרנה, כאב ותופעות ניווניות, וכן פורטפוליו מוצרים רחב בתחום הנשימה. טבע ממנפת את יכולותיה בגנריקה ובתרופות הייחודיות במטרה לחפש דרכים חדשות לענות על צרכי המטופלים, וזאת על ידי שילוב פיתוח תרופות יחד עם פיתוח תכשירים, שירותים וטכנולוגיות. הכנסות טבע בשנת 2016 הסתכמו ב-21.9$ מיליארד. למידע נוסף על החברה, בקרו באתר www.tevapharm.com.

Cautionary Note Regarding Forward-Looking Statements

This press release contains forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995, regarding the Sale of PARAGARD® (intrauterine copper contraceptive) which are based on management’s current beliefs and expectations and are subject to substantial risks and uncertainties, both known and unknown, that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from that expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to:

• the potential that the expected benefits and opportunities related to the disposition may not be realized or may take longer to realize than expected;
  • risks related to the satisfaction of the conditions to closing the divestment (including the failure to obtain necessary regulatory approvals in the anticipated timeframe or at all), including the possibility that the disposition does not close;
  • litigation in respect of either company or the disposition;
  • our ability to complete additional dispositions, including our ability to identify purchasers and negotiate terms acceptable to us;
  • our substantially increased indebtedness and significantly decreased cash on hand, which may limit our ability to incur additional indebtedness, engage in additional transactions or make new investments, and may result in a downgrade of our credit ratings;
  • our business and operations in general, including: uncertainties relating to our recent senior management changes; our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; manufacturing or quality control problems, which may damage our reputation for quality production and require costly remediation; interruptions in our supply chain; disruptions of our or third party information technology systems or breaches of our data security; the failure to recruit or retain key personnel, including those who joined us as part of the Actavis Generics acquisition; the restructuring of our manufacturing network, including potential related labor unrest; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products; our ability to consummate dispositions on terms acceptable to us; adverse effects of political or economic instability, major hostilities or terrorism on our significant worldwide operations; and our ability to successfully bid for suitable acquisition targets or licensing opportunities, or to consummate and integrate acquisitions;
  • compliance, regulatory and litigation matters, including: costs and delays resulting from the extensive governmental regulation to which we are subject; the effects of reforms in healthcare regulation and reductions in pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; potential additional adverse consequences following our resolution with the U.S. government of our FCPA investigation; governmental investigations into sales and marketing practices; potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; product liability claims; increased government scrutiny of our patent settlement agreements; failure to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; and environmental risks;

and other factors discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2016 (“Annual Report”), including in the section captioned “Risk Factors.” and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission, which are available at www.sec.gov and www.tevapharm.com. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made, and we assume no obligation to update or revise any forward-looking statements or other information contained herein, whether as a result of new information, future events or otherwise. You are cautioned not to put undue reliance on these forward-looking statements.