נובמבר 02, 2017 חזור »

טבע קיבלה הכנסות של 675 מיליון דולר במזומן לטובת קידום החזר הלוואות לתקופה שהוגדרה מראש

ירושלים, 2 בנובמבר 2017 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE ו-TASE: TEVA) הודיעה היום כי השלימה את המכירה של ®Plan B One-Step ושל מותגי החברה בתחום אמצעי מניעה בחירום ל- Foundation Consumer Healthcare בעסקת מזומן של 675 מיליון דולר.

"ההודעה של היום, יחד עם ההשלמה לאחרונה של מכירת ®PARAGARD מדגימים את מחויבותה של טבע למכור עסקים שאינם בליבה בכדי להבטיח שאנו ממוקדים ויעילים אף יותר בסביבה דינמית ותחרותית זו," אמר מייקל מקללן, מנכל הכספים הזמני של טבע. "טבע מרוצה מאוד מכך שהשלמנו את המכירה של ®Plan B One-Step ושל מותגי החברה בתחום אמצעי מניעה בחירום, אשר מביאה הזרמה משמעותית של מזומן לחברה, המאפשרת לקדם את יכולתנו להחזיר הלוואות לתקופה שהוגדרה מראש, תוך שהיא מתווה מסלול ברור למוצרים החשובים הללו להמשיך ולהיות זמינים".

טבע ממשיכה לחפש ולקדם באופן פעיל הזדמנויות למכירת נכסים, לרבות ההסכם אשר אליו הודיעה עם CVC Capital Partners למכירת יתרת הנכסים של עסקי בריאות האישה הגלובליים. טבע מצפה להניב לפחות 2.3 מיליארד דולר בתמורה הכוללת ממכירת עסקים אלו, וכן ממכירת נכסים נוספים שתבוצע עד סוף 2017.

Morgan Stanley שימשו כיועצים פיננסיים לטבע, Ernst & Young שימשו כיועצי חשבונאות, ו- Goodwin Procter משמשת כיועצת המשפטית של טבע בעסקה זו.

Foundation Consumer Healthcare נמצאת בבעלות חברות בת של Juggernaut Capital Partners ו- Kelso & Company. Jeffries LLC, Sawaya Segalas & Co., LLC ו- Barclays שימשו כיועצים פיננסיים ל- Foundation Consumer Healthcare, ו- Robinson Bradshaw הם היועצים המשפטיים של Foundation Consumer Healthcare בעסקה. Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP שימשו כיועצים משפטיים ל- Kelso & Company.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE & TASE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המספקת פתרונות בריאות ממוקדי-מטופל באיכות גבוהה המשמשים כ-200 מיליוני מטופלים ב-60 שווקים מדי יום. טבע, שבסיסה בישראל, היא יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם, הממנפת את צבר מוצריה הכולל יותר מ-1,800 מולקולות לייצור מגוון רחב של מוצרים גנריים ברוב התחומים הטיפוליים. בתחום התרופות הייחודיות, לטבע יש את הטיפול החדשני המוביל בעולם לטיפול בטרשת נפוצה וכן תכניות מחקר מתקדמות למחלות אחרות של מערכת העצבים המרכזית, כולל הפרעות תנועה, מיגרנה, כאב ותופעות ניווניות, וכן פורטפוליו מוצרים רחב בתחום הנשימה. טבע ממנפת את יכולותיה בגנריקה ובתרופות הייחודיות במטרה לחפש דרכים חדשות לענות על צרכי המטופלים, וזאת על ידי שילוב פיתוח תרופות יחד עם פיתוח תכשירים, שירותים וטכנולוגיות. הכנסות טבע בשנת 2016 הסתכמו ב-21.9$ מיליארד. למידע נוסף על החברה, בקרו באתר www.tevapharm.com.

Cautionary Note Regarding Forward-Looking Statements

This press release contains forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995 regarding the completion of the Plan B One-Step® divestiture which are based on management’s current beliefs and expectations and are subject to substantial risks and uncertainties, both known and unknown, that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from that expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to:

• the potential that the expected benefits and opportunities related to the disposition may not be realized or may take longer to realize than expected;
  • litigation in respect of either company or the disposition;
  • our ability to complete additional dispositions, including our ability to identify purchasers and negotiate terms acceptable to us;
  • our substantially increased indebtedness and significantly decreased cash on hand, which may limit our ability to incur additional indebtedness, engage in additional transactions or make new investments, and may result in a downgrade of our credit ratings;
  • our business and operations in general, including: uncertainties relating to our recent senior management changes; our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; manufacturing or quality control problems, which may damage our reputation for quality production and require costly remediation; interruptions in our supply chain; disruptions of our or third party information technology systems or breaches of our data security; the failure to recruit or retain key personnel, including those who joined us as part of the Actavis Generics acquisition; the restructuring of our manufacturing network, including potential related labor unrest; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products; our ability to consummate dispositions on terms acceptable to us; adverse effects of political or economic instability, major hostilities or terrorism on our significant worldwide operations; and our ability to successfully bid for suitable acquisition targets or licensing opportunities, or to consummate and integrate acquisitions;
  • compliance, regulatory and litigation matters, including: costs and delays resulting from the extensive governmental regulation to which we are subject; the effects of reforms in healthcare regulation and reductions in pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; potential additional adverse consequences following our resolution with the U.S. government of our FCPA investigation; governmental investigations into sales and marketing practices; potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; product liability claims; increased government scrutiny of our patent settlement agreements; failure to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; and environmental risks;and other factors discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2016 (“Annual Report”), including in the section captioned “Risk Factors.” and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission, which are available at www.sec.gov and www.tevapharm.com. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made, and we assume no obligation to update or revise any forward-looking statements or other information contained herein, whether as a result of new information, future events or otherwise. You are cautioned not to put undue reliance on these forward-looking statements.