אפריל 27, 2014 חזור »

מחקר HD-Pride יגייס חולים מכל העולם בכדי לבחון את פרידופידין (Pridopidine) לטיפול סימפטומטי במחלת הנטינגטון

תחילת המחקר מהווה נקודת ציון משמעותית עבור החולים במחלה אשר לה מעט אפשרויות טיפול

ירושלים, 24 באפריל, 2014 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) הודיעה היום על גיוס המטופל הראשון אשר ייקח חלק במחקר Pride-HD, אשר הנו מחקר קליני גלובלי, רנדומלי, עם בקרת פלצבו בשלב 2, המיועד לבחון את ההשפעה של פרידופידין, תרופה ניסויית, על מוגבלויות מוטוריות בקרב חולים הסובלים ממחלת הנטינגטון.

"מחלת הנטינגטון מייצרת צורך רפואי של ממש, אשר אין לו מענה, בכל הנוגע לטיפולים המשפרים את היכולות המוטוריות המשפיעות על שיווי משקל וקואורדינציה, אשר להם השפעה של ממש על החולים," אמר פרופסור ברנרד ג. לנדוורמאייר, מראשי המחקר ופרופסור לנויורולוגיה בבית החולים של אוניברסיטת אולם שבגרמניה. "בהתבסס על תצפיות קודמות כאשר נלקח התרכיב, אנו מאמינים שלפרידופידין יש את הפוטנציאל להביא לשינוי של ממש בחייהם של חולים במחלת הנטינגטון ובני משפחותיהם.

תחילת גיוס החולים למחקר זה מהווה ציון דרך נוסף במחויבותה של טבע לפתח תרופות המשפרות את איכות חייהם של חולים הסובלים ממחלות קשות של מערכת העצבים המרכזית כגון מחלת הנטינגטון.

"לאנשים הסובלים מהנטינגטון יש צורך דחוף בטיפולים חדשים ואנו מחויבים לחקור את התועלת האפשרית של פרידופידין בהקדם האפשרי," אמר ד"ר מייקל היידן, מומחה עולמי מוביל בחקר מחלת הנטינגטון, נשיא מחקר ופיתוח והמדען הראשי של טבע.

"פרידופידין הראה תוצאות מבטיחות במחקרים קליניים מתקדמים קודמים ומצדיק מחקר נוסף, שכן יש לו פוטנציאל להשפעה ממשית על אמת המידה המרכזית הבוחנת יעילות טיפול במחלת הנטינגטון (ציון מוטורי כללי – TMS)," אמר ד"ר רייף ריילמן, שותף במחקר ומייסד ומנכ"ל מכון ג'ורג'-הנטינגטון במונסטר, גרמניה.

ABOUT THE PRIDE-HD STUDY

The Pride-HD Study, a phase II, dose-finding, randomized, parallel-group, double-blind, placebo-controlled study, that aims to enroll approximately 400 patients at 30 sites across the globe and evaluate the safety and efficacy of pridopidine 45 mg, 67.5 mg, 90 mg, and 112.5 mg twice daily (bid) versus placebo for symptomatic treatment in patients with HD.

The primary objective will be to assess the efficacy of pridopidine on motor impairment after 26 weeks of treatment using the Unified Huntington’s Disease Rating Scale (UHDRS) Total Motor Score (TMS). The study will also examine the effect of treatment with pridopidine on the Physical Performance Test (PPT), as well as the safety and tolerability across the range of pridopidine doses in patients with HD during the 26 weeks of treatment.

Qualifying patients for The Pride-HD study must be 21 years of age or older, with an onset of HD after age 18 and must have a diagnosis of HD based on clinical features and the presence of ≥36 cytosine-adenosine-guanine (CAG) repeats in the HTT gene. More information about the study can be found at http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02006472 or by calling 1-800-896-5855.

ABOUT PRIDOPIDINE

Pridopidine is an investigational, oral, small molecule being developed for the symptomatic treatment of Huntington’s disease (HD). Teva intends to design and complete new clinical studies of pridopidine to assess its potential for symptomatic relief of HD. Earlier clinical studies of pridopidine conducted in the U.S., EU and Canada in patients with HD indicate a significant treatment effect on an important secondary endpoint, Total Motor Score (TMS).

In previous studies, where doses up to 45 mg bid were tested, pridopidine was well tolerated with an adverse event profile similar to placebo, and treatment with pridopidine was not associated with worsening of disease signs and symptoms.

ABOUT HUNTINGTON’S DISEASE

Huntington’s disease (HD) is a fatal neurodegenerative disease characterized by uncoordinated and uncontrollable movements, cognitive deterioration and behavioral and/or psychological problems. The classic onset of HD symptoms typically occurs in middle age, but the disease also manifests in children and the elderly. HD is the most common genetic cause of abnormal involuntary writhing movements called chorea. Disease progression is characterized by a gradual decline in motor control, cognition and mental stability and generally results in death within 15‐25 years of clinical diagnosis.

HD is a genetic disease, passed from parent to child through a gene mutation. Each child of an HD parent has a 50-50 chance of inheriting the HD gene. If a child does not inherit the HD gene, he or she will not develop the disease and cannot pass it to subsequent generations. A person who inherits the HD gene will sooner or later develop the disease. According to the World Health Organization, Huntington’s disease affects about five to seven people per 100,000 in Western countries.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.

טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל תרופות של למעלה מ- 1,000 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. התרופות הייחודיות והממותגות של החברה מתמקדות בתחומי מערכת העצבים המרכזית, האונקולוגיה, הכאב, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ- 45,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2013 ב- 20.3 מיליארד דולר.

Safe Harbor Statement under the U.S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995:

This release contains forward-looking statements, which are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; competition for our innovative products, especially COPAXONE® (including competition from orally-administered alternatives, as well as from potential purported generic equivalents); the possibility of material fines, penalties and other sanctions and other adverse consequences arising out of our ongoing FCPA investigations and related matters; our ability to achieve expected results from the research and development efforts invested in our pipeline of specialty and other products; our ability to reduce operating expenses to the extent and during the timeframe intended by our cost reduction program; our ability to identify and successfully bid for suitable acquisition targets or licensing opportunities, or to consummate and integrate acquisitions; the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for quality production and require costly remediation; our potential exposure to product liability claims that are not covered by insurance; increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our patent settlement agreements; our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks; the effectiveness of our patents, confidentiality agreements and other measures to protect the intellectual property rights of our specialty medicines; the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; governmental investigations into sales and marketing practices, particularly for our specialty pharmaceutical products; uncertainties related to our recent management changes; the effects of increased leverage and our resulting reliance on access to the capital markets; any failure to recruit or retain key personnel, or to attract additional executive and managerial talent; adverse effects of political or economical instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations; interruptions in our supply chain or problems with internal or third-party information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes; significant disruptions of our information technology systems or breaches of our data security; competition for our generic products, both from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures; competition for our specialty pharmaceutical businesses from companies with greater resources and capabilities; decreased opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products; potential liability in the U.S., Europe and other markets for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; significant impairment charges relating to intangible assets and goodwill; potentially significant increases in tax liabilities; the effect on our overall effective tax rate of the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, or of a change in our business; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner; environmental risks; and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2013 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made and we assume no obligation to update or revise any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.