אוקטובר 01, 2015 חזור »

מאיצה את אסטרטגיית הצמיחה שלה בשווקים מתעוררים עם רכישת חברת תרופות עצמאית מובילה במקסיקו

המהלך האסטרטגי מחזק את נוכחותה של טבע במקסיקו, השוק השני בגודלו באמריקה הלטינית ושוק מתעורר מרכזי

העסקה מביאה פורטפוליו של תרופות משולבות, מותג חזק, נוכחות מסחרית מבוססת ובסיס לקוחות נאמן

ירושלים, 1 באוקטובר 2015 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) הודיעה היום כי חתמה על חוזה לרכישת Representaciones e Investigaciones Medicas, S.A. de C.V., (Rimsa), חברת ייצור ושיווק תרופות מובילה במקסיקו, יחד עם פורטפוליו של חברות ומוצרים, נכסי קניין רוחני ופטנטים פרמצבטיים בדרום אמריקה ואירופה, תמורת סכום מצרפי של 2.3 מיליארד דולר, בעסקה נטולת חוב ומזומן. באמצעות רכישה זו, תהפוך טבע לחברת תרופות מובילה במקסיקו, השוק השני בגודלו באמריקה הלטינית ואחד מחמשת השווקים המתעוררים הגדולים בעולם. עסקה זו צפויה להניב סינרגיות משמעותיות וברות השגה ולספק פלטפורמת צמיחה באזור.

"עסקה זו מקדמת את האסטרטגיה שלנו להגדיל את נוכחותנו בשווקי מפתח מתעוררים בכדי למצב את טבע לצמיחה ארוכת טווח בשווקים אלו. Rimsa תספק לטבע פלטפורמת צמיחה משמעותית על ידי שילוב בין מותג חזק, פורטפוליו מוצרים מוגני פטנט, קו מבטיח של מוצרים בפיתוח, מערכות יחסים חשובות עם רופאים, מטופלים וספקים, ונוכחות מסחרית חזקה." אמר ארז ויגודמן, נשיא ומנכ"ל טבע. "החיבור של שתי החברות יוצר את הבסיס להובלה ולצמיחה אזורית ארוכת טווח, רווחית ובת קיימא ומחזקת את מחויבותנו לחדשנות, לאיכות ולשיפור בריאותם של אנשים ברחבי העולם."

הכנסות Rimsa ב- 2014 עמדו על 227 מיליון דולר עם צמיחה שנתית, שנה על פני שנה, של 10.6% מאז 2011. לחברה פורטפוליו נרחב של מוצרי מקור, כולל מוצרי "תרופות משולבות" (Fixed Drug Combination) אשר הניעו את צמיחת החברה. טביעת הרגל המסחרית של Rimsa צפויה להוות פלטפורמה למוצרים נוספים של טבע.

"Rimsa פועלת במשך 45 שנה כחברת תרופות מובילה במקסיקו, שוק הבריאות השני בגודלו באמריקה הלטינית, עם צמיחה גבוהה ומודל עסקי ייחודי ומגוון. בדומה לטבע, אנו מתמקדים באספקת שירותי בריאות איכותיים ואנו נלהבים להצטרף לטבע בכדי לענות על צרכיה של אוכלוסייה בת 120 מיליון איש," אמר לואיס חורחה פרז חוארז, מנכ"ל Rimsa.

"בנוסף לפורטפוליו הייחודי של מוצרים מוגני פטנט, Rimsa מבדלת את עצמה כספקית מובילה של מוצרי מקור ממותגים, הכוללים "תרופות משולבות", המגבירות היענות בשימוש ומפחיתות את העלות הכוללת למטופלים," אמר סיגי אולפסון, נשיא ומנכ"ל תרופות גנריות גלובליות בטבע. "אנו נבנה על גבי מוניטין המותג, מודל כוח המכירות המוצלח, טביעת הרגל המסחרית ובסיס הלקוחות הנאמן שלהם בכדי להציע תרופות מקור וגנריות נוספות של טבע למטופלים במקסיקו ועל פני האזור."

הרכישה אושרה פה אחד על ידי דירקטוריון טבע, בראשות יושב הראש פרופ' יצחק פטרבורג.

העסקה צפויה להסגר בתחילת הרבעון הראשון של 2016. הרכישה לא צפויה להשפיע על רווחי 2016 על בסיס non-GAAP וצפויה להוסיף לרווח למניה החל מהרבעון הראשון של 2017. העסקאות ימומנו באמצעות שילוב של מזומן זמין וקווי אשראי.

Citi פעלה כיועצת פיננסית לטבע.

Goldman Sachs פעלה כיועצת פיננסית ל- Rimsa.

אודות Rimsa

Rimsa היא חברת תרופות מקסיקנית עצמאית מובילה עם יותר מ- 45 שנות נסיון בפיתוח, ייצור ומכירה של מגוון רחב של תרופות מרשם. החברה מבדלת את עצמה כספק המוביל של "תרופות משולבות", שבהן שני מרכיבים פעילים או יותר משולבים בתרופה אחת באופן המגביר היענות בשימוש והמפחיתה את העלות הכוללת למטופלים.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE & TASE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המספקת פתרונות בריאות ממוקדי-מטופל באיכות גבוהה למיליוני מטופלים מדי יום. טבע, שבסיסה בישראל, היא יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם, הממנפת את צבר מוצריה הכולל יותר מ-1000 מולקולות לייצר מגוון רחב של מוצרים גנריים בכמעט כל התחומים הטיפוליים. בתחום התרופות הייחודיות, טבע הינה חברה מובילה בטיפולים חדשניים למחלות מערכת העצבים המרכזית, כולל כאב, ומחזיקה גם בצבר מוצרים חזק בתחום מחלות הנשימה. טבע משלבת את כישוריה בתחום התרופות הגנריות ובתחום התרופות הייחודיות בחטיבת המחקר והפיתוח הגלובלית שלה, במטרה ליצור דרכים חדשות לענות על צרכי המטופלים וזאת על ידי שילוב יכולות בתחום פיתוח תרופות יחד עם פיתוח תכשירים, שירותים וטכנולוגיות. הכנסות טבע בשנת 2014 הסתכמו ב-20.3$ מיליארד. למידע נוסף על החברה, בקרו באתר www.tevapharm.com.

This release contains forward-looking statements, which are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to achieve substantial synergies in Mexico; our ability to achieve high levels of long-term and sustainable profitable growth in the region following the closing; our ability to continue the rate of growth achieved by Rimsa in the several years prior to closing; our ability to introduce Teva products to the region through Rimsa; the timing and amount of earnings generated by the Rimsa operations following closing; our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; competition for our innovative products, especially Copaxone® (including competition from orally-administered alternatives, as well as from potential purported generic equivalents) and our ability to migrate users to our 40 mg/mL version; the possibility of material fines, penalties and other sanctions and other adverse consequences arising out of our ongoing FCPA investigations and related matters; our ability to achieve expected results from the research and development efforts invested in our pipeline of specialty and other products; our ability to reduce operating expenses to the extent and during the timeframe intended by our cost reduction program; our ability to identify and successfully bid for suitable acquisition targets or licensing opportunities, or to consummate and integrate acquisitions; the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for quality production and require costly remediation; increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our patent settlement agreements; our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks; the effectiveness of our patents, confidentiality agreements and other measures to protect the intellectual property rights of our specialty medicines; the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; governmental investigations into sales and marketing practices, particularly for our specialty pharmaceutical products; adverse effects of political or economic instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations; interruptions in our supply chain or problems with internal or third-party information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes; significant disruptions of our information technology systems or breaches of our data security; competition for our generic products, both from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures; competition for our specialty pharmaceutical businesses from companies with greater resources and capabilities; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; decreased opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products; potential liability in the U.S., Europe and other markets for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; our potential exposure to product liability claims that are not covered by insurance; any failure to recruit or retain key personnel, or to attract additional executive and managerial talent; any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; significant impairment charges relating to intangible assets, goodwill and property, plant and equipment; the effects of increased leverage and our resulting reliance on access to the capital markets; potentially significant increases in tax liabilities; the effect on our overall effective tax rate of the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, or of a change in our business; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner; environmental risks; and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2014 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made and we assume no obligation to update or revise any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.