דצמבר 17, 2012 חזור »
​טבע חתמה על הסכם עם חברת Handok להקמת מיזם עסקי
בעל נוכחות משמעותית בשוק התרופות בקוריאה

עסקה מסחרית ראשונה לטבע במזרח אסיה מחוץ ליפן שוק התרופות בדרום קוריאה מוערך בהיקף של 14 מיליארד דולר

ירושלים, ישראל וסיאול, קוריאה, 17 בדצמבר 2012 - טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (סימול: TEVA) ו-Handok  חברת פרמצבטיקה בע"מ (Handok Pharmaceuticals Co., Ltd. ,KRX: 002390) מודיעות היום על הקמת מיזם עסקי בדרום קוריאה, שיאפשר לטבע לחדור אל שוק התרופות הקוריאני, שהיקפו הנוכחי מוערך בכ-14 מיליארד דולר. על פי תנאי ההסכם, טבע תתרום למיזם את משאביה הגלובליים ותהיה אחראית לייצור ולאספקה של מגוון רחב של תרופות נגישות וייחודיות. תחומי האחריות העיקריים של Handok יהיו שיווק ומכירה, הפצה ופעילויות רגולציה. טבע תהיה בעלת השליטה במיזם העסקי, עם חלוקת רווחים של 51% לטבע, ו-49% ל- Handok.

"זהו צעד חשוב במימוש האסטרטגיה שלנו להרחבת נוכחותנו בשווקים מתפתחים, ופרט ליפן, זה המיזם הראשון שלנו במזרח אסיה", אמר פרופ' יצחק קרינסקי, יו"ר טבע יפן, יו"ר טבע דרום קוריאה ומנהל הפיתוח העסקי של אסיה פסיפיק. "שילוב סל המוצרים הרחב של טבע, יכולות המו"פ, התשתית והידע הגלובליים שלה, עם המומחיות והמוניטין המצוין של Handok בשוק הקוריאני, יאפשר לטבע ו - Handok  להגיע לעמדה מובילה בשוק התרופות הקוריאני. המיזם העסקי ינגיש למטופלים את התרופות והטיפולים הנדרשים להם, לרבות תרופות מקור כמו הקופקסון®, התרופה שלנו לטיפול בטרשת נפוצה, ותרופות גנריות ממותגות".

"אנו שמחים לפתח הזדמנויות עסקיות חדשות באמצעות מיזם עסקי זה עם טבע, חברה בעלת צבר מוצרים ייחודי ומגוון של תרופות מקור ייחודיות, תרופות גנריות, תרופות ביולוגיות ותרופות ממותגות", אמר יאנג-ג'ין קים, מנכ"ל Handok. "אנו מצפים כי מיזם עסקי זה יתרום תרומה משמעותית לתעשיית התרופות הקוריאנית ויאפשר אספקת תרופות במחירים זולים יותר, כמו גם אספקת פתרונות חדשניים לטיפול במחלות הקשורות במערכת העצבים המרכזית, מערכת הנשימה ובריאות האישה".
המיזם העסקי טבע- Handokצפוי להתחיל את פעילותו בחודשים הקרובים, בכפוף לקבלת אישורים רגולטוריים רלוונטיים. הפרטים הפיננסיים של הסכם המיזם לא מפורסמים.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית. טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל תרופות של יותר מ-1,850 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. התרופות הייחודיות והממותגות של החברה מתמקדות בתחומי מערכת העצבים המרכזית, האונקולוגיה, הכאב, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ- 46,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2011  ב- 18.3 מיליארד דולר.

About HANDOK Pharmaceuticals

HANDOK, a leading innovation-driven pharmaceutical/healthcare company in Korea, develops, manufactures and distributes healthcare solutions to improve health and quality of life for all. Handok has a core business focus in diabetes, cardiovascular, oncology, human vaccines, medical devices, diagnostics and consumer health. Handok, founded in 1954, has grown as a joint venture with Hoechst/Aventis/Sanofi and has established strategic collaborations in several areas with multiple multinational pharmaceutical companies. For more information, please visit http://www.handok.co.kr

Teva’s Safe Harbor Statement under the U.S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995:

This release contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products, competition from the introduction of competing generic equivalents and the impact of increased governmental pricing pressures, the effects of competition on revenues of our innovative products, especially Copaxone® (including competition from innovative orally-administered alternatives, as well as from potential generic equivalents), potential liability for revenues of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation, including that relating to the generic version of Protonix®, the extent to which we may obtain U.S. market exclusivity for certain of our new generic products, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production and require costly remediation, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions (including the acquisition of Cephalon), our ability to achieve expected results through our innovative R&D efforts, dependence on the effectiveness of our patents and other protections for innovative products, intense competition in our specialty pharmaceutical businesses, uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathway for the registration and approval of biotechnology-based products, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, any failures to comply with the complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing and reimbursement, adverse effects of political or economical instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, the difficulty of complying with U.S. Food and Drug Administration, European Medicines Agency and other regulatory authority requirements, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities resulting from challenges to our intercompany arrangements, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and managerial talent, environmental risks and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20F for the year ended December 31, 2011 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission.