אפריל 28, 2015 חזור »

טבע משיקה גרסה גנרית של טבליות ABILIFY® בארה"ב

ירושלים, 28 באפריל 2015 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) הודיעה היום על השקת הגרסה הגנרית של טבליות Abilify® (aripiprazole) בארצות הברית, במינונים 2 מ"ג, 5 מ"ג, 10 מ"ג, 15 מ"ג, 20 מ"ג ו-30 מ"ג. טבליות Aripiprazole, תרופה אנטי-פסיכוטית לא טיפוסית (אטיפיקלית), מאושרת לשימוש בסכיזופרניה ולמקרים חמורים של אפיזודות מאניות ומעורבות הנלוות להפרעה דו-קוטבית (ביפולרית) מסוג 1.

"המחויבות שלנו בטבע היא לייצר תרופות גנריות איכותיות במחיר נגיש למיליוני מטופלים מדי יום. אנו שמחים להשיק את הגרסה הגנרית של טבליות Aripiprazole ולהציע טיפול גנרי למטופלים הסובלים מסכיזופרניה ומהפרעה דו- קוטבית מסוג 1, אמר סיגי אולפסון, נשיא ומנכ"ל קבוצת התרופות הגנריות הגלובלית בטבע.

טבע מעורבת בתביעת פטנטים בבית המשפט המחוזי במחוז ניו ג'רזי בארה"ב, אשר במסגרתו חברת Otsuka Pharmaceutical Co. Ltd. מגינה על שלושה פטנטים, ולאחרונה ביקשה צו מניעה זמני המתבסס על פטנט אחד מאלו, שהינו פטנט שילוב (combination patent) וזאת במטרה לחסום תחרות גנרית מעבר ל- 20 באפריל ,2015 מועד פקיעת הבלעדיות הפדיאטרית של פטנט התרכובת (compound patent) של Otsuka. ב- 16 באפריל, 2015, דחה בית המשפט המחוזי את בקשת Otsuka לצו מניעה זמני המתבסס על פטנט השילוב, וקבע שסיכויי ההצלחה של Otsuka בתיק הם נמוכים.

סכיזופרניה היא מחלה מורכבת וארוכת טווח המשפיעה על יכולתו של אדם לחשוב בבהירות, לנהל את רגשותיו, לקבל החלטות ולנהל קשרים חברתיים. כאחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בארה"ב סובל מסכיזופרניה. סכיזופרניה היא הפרעה מוחית כרונית מגבילה המשפיעה במידה שווה על נשים וגברים. המחלה גורמת ללוקים בה לפרש את המציאות בצורה שגויה. התסמינים של סכיזופרניה עשויים לכלול הזיות, מחשבות שווא (דלוזיות), קשיי חשיבה וריכוז, וחוסר מוטיבציה.

קיימים מספר סוגים של הפרעה דו-קוטבית. דו-קוטביות מסוג 1 היא סוג ספציפי של הפרעה דו-קוטבית המתאפיינת באפיזודות מאניות או מעורבות של תחושות עצבנות קיצונית או אופוריה. דו-קוטביות מסוג 1 היא הצורה החמורה ביותר של המחלה, ומאובחנת על בסיס אפיזודות של מאניה קיצונית.

לטבליות Abilify® (aripiprazole), המשווקות על ידי Otsuka Pharmaceutical היו מכירות שנתיות של כ-7.8 מיליארד דולר בארה"ב, על פי נתוני ה- IMS נכון לדצמבר 2014.

אודות טבליות Aripiprazole

ההתוויה של טבליות Aripiprazole היא למצבים הבאים:

• טיפול בסכיזופרניה בקרב מבוגרים ומתבגרים (בגיל 13 עד 17).
  • טיפול באפיזודות מאניה ואפיזודות מעורבות חריפות הנלוות להפרעה ביפולרית 1, כטיפול בודד וכטיפול משלים לליתיום או לוולפרואט במבוגרים וילדים (בגיל 10 עד 17).

Important Safety Information

Elderly patients with dementia-related psychosis treated with antipsychotic drugs are at an increased risk of death. Aripiprazole is not approved for the treatment of patients with dementia-related psychosis. Antidepressants increased the risk of suicidal thoughts and behavior in children, adolescents, and young adults in short-term studies. In patients of all ages who are started on antidepressant therapy, monitor closely for worsening, and for emergence of suicidal thoughts and behaviors. Advise families and caregivers of the need for close observation and communication with the prescriber.

Aripiprazole is contraindicated in patients with a history of a hypersensitivity reaction to aripiprazole. Reactions have ranged from pruritus/urticaria to anaphylaxis.

In clinical studies of dementia-related psychosis, there was an increased incidence of cerebrovascular adverse events, including fatalities, in aripiprazole-treated elderly patients.

A potentially fatal symptom complex sometimes referred to as Neuroleptic Malignant Syndrome (NMS) may occur with administration of antipsychotic drugs, including aripiprazole. Management of NMS should include immediate discontinuation of antipsychotic drugs and other drugs not essential to concurrent therapy, intensive symptomatic treatment, and medical monitoring.

A syndrome of potentially irreversible, involuntary, dyskinetic movements may develop in patients treated with antipsychotic drugs. If signs and symptoms of tardive dyskinesia appear in a patient on aripiprazole, drug discontinuation should be considered if clinically appropriate.

A typical antipsychotic drugs have been associated with metabolic changes that include hyperglycemia/diabetes mellitus, dyslipidemia, and body weight gain. Monitor glucose regularly in patients with and at risk for diabetes. Clinical monitoring of weight is recommended.

Aripiprazole may cause orthostatic hypotension. Aripiprazole should be used with caution in patients with known cardiovascular disease, cerebrovascular disease, or conditions which would predispose patients to hypotension.

Leukopenia, neutropenia, and agranulocytosis have been reported with antipsychotic agents, including aripiprazole. Patients with a history of a clinically significant low WBC/ANC or drug-induced leukopenia/neutropenia should have their complete blood count monitored frequently during the first few months of therapy. Discontinuation of aripiprazole should be considered at the first sign of a clinically significant decline in WBC in the absence of other causative factors.

Aripiprazole should be used cautiously in patients with a history of seizures or with conditions that lower the seizure threshold. Conditions that lower the seizure threshold may be more prevalent in a population of 65 years or older.

Aripiprazole, like other antipsychotics, may have the potential to impair judgment, thinking, or motor skills. Patients should be cautioned about operating hazardous machinery, including automobiles, until they are reasonably certain that therapy with aripiprazole does not affect them adversely.

Disruption of the body’s ability to reduce core body temperature has been attributed to antipsychotic agents. Appropriate care is advised when prescribing aripiprazole for patients who will be experiencing conditions which may contribute to an elevation in core body temperature.

The possibility of a suicide attempt is inherent in schizophrenia and bipolar disorder, and close supervision of high-risk patients should accompany drug therapy. Prescriptions for aripiprazole should be

written for the smallest quantity consistent with good patient management in order to reduce the risk of overdose.

Esophageal dysmotility and aspiration have been associated with antipsychotic drug use, including aripiprazole. Aripiprazole and other antipsychotic drugs should be used cautiously in patients at risk for aspiration pneumonia.

In clinical trials, commonly observed adverse reactions (incidence ≥ 5% and at least twice that for placebo) were:

• Adult patients with schizophrenia: akathisia
  • Pediatric patients (13 to 17 years) with schizophrenia: extrapyramidal disorder, somnolence, and tremor
  • Adult patients (monotherapy) with bipolar mania: akathisia, sedation, restlessness, tremor, and extrapyramidal disorder
  • Adult patients (adjunctive therapy with lithium or valproate) with bipolar mania: akathisia, insomnia, and extrapyramidal disorder
  • Pediatric patients (10 to 17 years) with bipolar mania: somnolence, extrapyramidal disorder, fatigue, nausea, akathisia, blurred vision, salivary hypersecretion, and dizziness.

Please see accompanying Full Prescribing Information, including Boxed Warning.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE & TASE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המספקת פתרונות בריאות ממוקדי-מטופל באיכות גבוהה למיליוני מטופלים מדי יום. טבע, שבסיסה בישראל, היא יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם, הממנפת את צבר מוצריה הכולל יותר מ-1000 מולקולות לייצר מגוון רחב של מוצרים גנריים בכמעט כל התחומים הטיפוליים. בתחום התרופות הייחודיות, טבע הינה חברה מובילה בטיפולים חדשניים למחלות מערכת העצבים המרכזית, כולל כאב, ומחזיקה גם בצבר מוצרים חזק בתחום מחלות הנשימה. טבע משלבת את כישוריה בתחום התרופות הגנריות ובתחום התרופות הייחודיות בחטיבת המחקר והפיתוח הגלובלית שלה, במטרה ליצור דרכים חדשות לענות על צרכי המטופלים וזאת על ידי שילוב יכולות בתחום פיתוח תרופות יחד עם פיתוח תכשירים, שירותים וטכנולוגיות. הכנסות טבע בשנת 2014 הסתכמו ב-20.3$ מיליארד. למידע נוסף על החברה, בקרו באתר www.tevapharm.com

This release contains forward-looking statements, which are based on management’s current beliefs and expectations and involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; competition for our innovative products, especially Copaxone® (including competition from orally-administered alternatives, as well as from potential purported generic equivalents) and our ability to migrate users to our 40 mg/mL version; the possibility of material fines, penalties and other sanctions and other adverse consequences arising out of our ongoing FCPA investigations and related matters; our ability to achieve expected results from the research and development efforts invested in our pipeline of specialty and other products; our ability to reduce operating expenses to the extent and during the timeframe intended by our cost reduction program; our ability to identify and successfully bid for suitable acquisition targets or licensing opportunities, or to consummate and integrate acquisitions; the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for quality production and require costly remediation; increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our patent settlement agreements; our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks; the effectiveness of our patents, confidentiality agreements and other measures to protect the intellectual property rights of our specialty medicines; the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; governmental investigations into sales and marketing practices, particularly for our specialty pharmaceutical products; adverse effects of political or economic instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations; interruptions in our supply chain or problems with internal or third-party information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes; significant disruptions of our information technology systems or breaches of our data security; competition for our generic products, both from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures; competition for our specialty pharmaceutical businesses from companies with greater resources and capabilities; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; decreased opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products; potential liability in the U.S., Europe and other markets for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; our potential exposure to product liability claims that are not covered by insurance; any failure to recruit or retain key personnel, or to attract additional executive and managerial talent; any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; significant impairment charges relating to intangible assets, goodwill and property, plant and equipment; the effects of increased leverage and our resulting reliance on access to the capital markets; potentially significant increases in tax liabilities; the effect on our overall effective tax rate of the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, or of a change in our business; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner; environmental risks; and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2014 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made and we assume no obligation to update or revise any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.