יוני 17, 2014 חזור »

טבע הגיעה להסכמים במסגרת תיק הפטנטים של NUVIGIL®

ירושלים, 17 ביוני 2014 – טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) הודיעה היום כי היא הגיעה להסכמים עם סנדוז, אקטביס, לופין ואפוטקס בעניין פטנט7,132,570 ("פטנט 570") עבור טבליות NUVIGIL® (armodafinil), תרופת העוררות של טבע. הסכמים אלה מסלקים את הערעור אשר נדון בבית המשפט הפדרלי לערעורים בעניין החלטה אשר קבעה כי פטנט 570' הנו תקף ולכן הופר.

טבע הגיעה להסכמות עם כל אחת מהחברות הללו, והעניקה רישיונות המאפשרים להם לשווק את מוצריהן הגנריים 180 יום לאחר מילן, החברה הגנרית הראשונה שהגישה בקשה לאישור גרסה גנרית של NUVIGIL® עבור המינונים 50 מ"ג, 150 מ"ג ו- 250 מ"ג. ההסכמים מאפשרים לאקטביס להשיק גרסאות גנריות במינון 100 מ"ג ו- 200 מ"ג ביוני 2016, והחברות הנותרות יכולות להשיק את גרסאותיהן במינונים אלו 180 ימים אחרי שאקטביס משיקה את מינוני 100 מ"ג ו- 200 מ"ג. תנאים נוספים של ההסכם לא ייחשפו, עפ"י הסכמת הצדדים.

קודם לכן, הסדירה טבע את התביעה המשפטית בנוגע להפרת פטנט אשר הוגשה כנגד מילן, באופן המאפשר למילן להתחיל ולמכור את הגרסה הגנרית במינון 50 מ"ג, 150 מ"ג ו- 250 מ"ג של NUVIGIL® תחת רישיון, החל ביוני 2016, או קודם לכך בתנאים מסוימים.

אודות NUVIGIL®

NUVIGIL® היא תרופה במרשם המותווית לשיפור עוררות בקרב מבוגרים הסובלים מישנוניות מוגזמת עקב דום נשימה חסימתי בשינה, הפרעת עבודה במשמרות, או נרקולפסיה.

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.

טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל תרופות של למעלה מ- 1,000 מולקולות הנמכר ביותר מ-100 שווקים. התרופות הייחודיות והממותגות של החברה מתמקדות בתחומי מערכת העצבים המרכזית, האונקולוגיה, הכאב, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ- 45,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2013 ב- 20.3 מיליארד דולר.

Safe Harbor Statement under the U.S. Private Securities Litigation Reform Act of 1995:

This release contains forward-looking statements, which are based on management’s current beliefs and expectations. Such statements involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products; competition for our innovative products, especially Copaxone® (including competition from orally-administered alternatives, as well as from potential generic versions); the possibility of material fines, penalties and other sanctions and other adverse consequences arising out of our ongoing FCPA investigations and related matters; our ability to achieve expected results from the research and development efforts invested in our pipeline of specialty and other products; our ability to reduce operating expenses to the extent and during the timeframe intended by our cost reduction program; our ability to successfully pursue and consummate suitable acquisitions or licensing opportunities; the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for quality production and require costly remediation; our potential exposure to product liability claims that are not covered by insurance; increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our patent settlement agreements; our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks; the effectiveness of our patents and other measures to protect the intellectual property rights of our specialty medicines; the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing, reimbursement and coverage; governmental investigations into sales and marketing practices, particularly for our specialty pharmaceutical products; uncertainties related to our recent management changes; the effects of increased leverage and our resulting reliance on access to the capital markets; any failure to recruit or retain executives or other key personnel; adverse effects of political or economical instability, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations; interruptions in our supply chain or problems with internal or third-party information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes; significant disruptions of our information technology systems or breaches of our data security; competition for our generic products, both from other pharmaceutical companies and as a result of increased governmental pricing pressures; competition for our specialty pharmaceutical businesses from companies with greater resources and capabilities; decreased opportunities to obtain U.S. market exclusivity for significant new generic products; potential liability for sales of generic products prior to a final resolution of outstanding patent litigation; any failures to comply with complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations; the impact of continuing consolidation of our distributors and customers; significant impairment charges relating to intangible assets and goodwill; the potential for significant tax liabilities; the effect on our overall effective tax rate of the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, or of a change in our business; variations in patent laws that may adversely affect our ability to manufacture our products in the most efficient manner; environmental risks; and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2013 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission. Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made and we assume no obligation to update or revise any forward-looking statement, whether as a result of new information, future events or otherwise.