דצמבר 11, 2012 חזור »
​טבע ו - Xenon מודיעות על רישיון כלל עולמי בלעדי לטבע עבור התרופה XEN402 לטיפול בכאב
​XEN402‎‎ מתאימה מבחינה אסטרטגית לפעילות של טבע במחקר ופיתוח, מיסחור וטכנולוגיה הממוקדים במערכת העצבים המרכזית ובכאב

ירושלים, ישראל וברנבי, קולומביה הבריטית, 11 בדצמבר 2012, טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA)
ו- Xenon פרמצבטיקה בע"מ (Xenon)הודיעו היום על הסכם לפיתוח משותף ורישיון כלל-עולמי ובלעדי עבור XEN402‎‎. התרופה XEN402‎‎ נמצאת כיום בפיתוח קליני לטיפול בכאב. מוצר זה מתמקד באופן ייחודי בתעלות נתרן המצויות בקצוות תאי עצב אשר עשויים להתרבות במצבים של כאב כרוני. לפי ההסכם, טבע תשלם ל- Xenon 41 מיליון דולר עם חתימת ההסכם. בנוסף, טבע תשלם עבור עמידה ביעדי פיתוח, רגולציה ומכירות, סכום של עד 335 מיליון דולר. Xenon תהיה זכאית לתמלוגים על מכירות ולאפשרות להשתתף במסחור התכשיר בארצות הברית.

"טבע מפתחת צנרת תרופות ממוקדת של תכשירים ייחודיים בתחומים בהם קיים צורך רפואי אמיתי," אמר ד"ר ג'רמי לוין, נשיא ומנכ"ל טבע, "התרופה XEN402‎‎ מתאימה לאסטרטגיה זו. לתרופה פוטנציאל להתמודד עם צורך רפואי משמעותי, שעדיין לא קיבל מענה, עבור מטופלים רבים הסובלים מכאב כרוני. בנוסף, יש ל-XEN402‎‎ פוטנציאל לשימוש רפואי נרחב יותר במצבים נוספים של כאב".
"אנחנו שמחים לשתף פעולה עם טבע", אמר פרופ' סיימון פימסטון, נשיא ומנכ"ל Xenon, "טבע היא אחת מחברות התרופות המובילות בעולם והיא מפתחת נוכחות גלובלית משמעותית של פיתוח ומסחור תרופות חדשניות. השותפות עם טבע היא השותפות המשמעותית השביעית של Xenon בתחום התרופות, והיא מדגישה שוב את הערך הטמון בגישה הייחודית של Xenon לגנטיקה וביכולות המחקר והפיתוח היישומיים שלה".

אודות XEN402‎‎
התרופה XEN402‎‎ מטפלת בכאב בצורה מקומית, , על ידי חסימת תעלות הנתרן Nav1.7 ו-Nav1.8. XEN402‎‎ נלמד במחקרים קליניים בהם נעשה שימוש בתכשיר גם דרך הפה וגם במשחה. במחקר שתוצאותיו התפרסמו, נמצא כי מתן אוראלי של XEN402‎‎ נמצא יעיל בשיכוך כאב הקשור למצב רפואי נדיר של כאב נוירופטי המכונה אריתרומללגיה (Pain ‏2012 ינואר; 153(1):80-5). במחקר אחר, מחקר קליני שלב II, בו ניתנה התרופה בצורת מתן של משחה, נבדקה יעילותה בשיכוך כאבים הנובעים מנוירלגיה פוסט–הרפטית post herpetic neuralgia. שיעור המטופלים שדיווחו על הפחתה משמעותית בכאב מבחינה קלינית היה גדול במידה ניכרת עבור המטופלים ב XEN402‎‎ במשחה, בהשוואה למטופלים בפלסבו (p=0.049 עבור תגובה של >30% ו-p=0.0078 עבור תגובה של >50%).

טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (NYSE: TEVA) היא חברת תרופות גלובלית המחויבת לפיתוח ולשיווק תרופות באיכות גבוהה בהישג יד בכל מקום בעולם. החברה, שבסיסה בישראל, עוסקת ביצור תרופות גנריות, תרופות ייחודיות וממותגות ובייצור חומרי גלם פעילים לתעשייה הפרמצבטית.
טבע מובילה את שוק התרופות הגנריות העולמי, עם נוכחות ביותר מ-60 מדינות ועם סל תרופות של יותר מ-1,300 מולקולות הנמכר ביותר מ-120 שווקים. התרופות הייחודיות והממותגות של החברה מתמקדות בתחומי מערכת העצבים המרכזית, האונקולוגיה, הכאב, הנשימה ובריאות האישה, כמו גם בתחום התרופות הביולוגיות. טבע מעסיקה כיום כ-46,000 איש. מכירות החברה הסתכמו בשנת 2011 ב-18.3 מיליארד דולר.

אודות Xenon Pharmaceutical Inc
Xenon היא חברה בבעלות פרטית לגילוי ופיתוח תרופות קליניות המבוססות על גנטיקה.החברה עוסקת בפיתוח טיפולים חדשניים המבוססים על גורמים גנטיים של מחלות מטבוליות, נוירולוגיות וקרדיווסקולריות נבחרות.
למידע נוסף ניתן לבקר באתר האינטרנט של החברה : http://www.xenon-pharma.com
ד"ר מייקל היידן, נשיא חטיבת המחקר והפיתוח הגלובלי והמדען הראשי של טבע, הינו חבר בדירקטוריון חברת Xenon ומייסד Xenon.

Teva Safe Harbor

The following discussion and analysis contains forward-looking statements, which express the current beliefs and expectations of management. Such statements involve a number of known and unknown risks and uncertainties that could cause our future results, performance or achievements to differ significantly from the results, performance or achievements expressed or implied by such forward-looking statements. Important factors that could cause or contribute to such differences include risks relating to: our ability to develop and commercialize additional pharmaceutical products, competition from the introduction of competing generic equivalents and due to increased governmental pricing pressures, the effects of competition on sales of our innovative medicines, especially Copaxone® (including competition from innovative orally-administered alternatives as well as from potential generic equivalents), potential liability for sales of generic medicines prior to a final resolution of outstanding patent litigation, including that relating to our generic version of Protonix®, the extent to which we may obtain U.S. market exclusivity for certain of our new generic medicines, the extent to which any manufacturing or quality control problems damage our reputation for high quality production and require costly remediation, our ability to identify, consummate and successfully integrate acquisitions (including the acquisition of Cephalon), our ability to achieve expected results through our innovative R&D efforts, dependence on the effectiveness of our patents and other protections for innovative medicines, intense competition in our specialty pharmaceutical businesses, uncertainties surrounding the legislative and regulatory pathway for the registration and approval of biotechnology-based medicines, our potential exposure to product liability claims to the extent not covered by insurance, any failures to comply with the complex Medicare and Medicaid reporting and payment obligations, our exposure to currency fluctuations and restrictions as well as credit risks, the effects of reforms in healthcare regulation and pharmaceutical pricing and reimbursement, adverse effects of political instability and adverse economic conditions, major hostilities or acts of terrorism on our significant worldwide operations, increased government scrutiny in both the U.S. and Europe of our agreements with brand companies, interruptions in our supply chain or problems with our information technology systems that adversely affect our complex manufacturing processes, the impact of continuing consolidation of our distributors and customers, the difficulty of complying with U.S. Food and Drug Administration, European Medicines Agency and other regulatory authority requirements, potentially significant impairments of intangible assets and goodwill, potential increases in tax liabilities resulting from challenges to our intercompany arrangements, the termination or expiration of governmental programs or tax benefits, any failure to retain key personnel or to attract additional executive and managerial talent, environmental risks, and other factors that are discussed in our Annual Report on Form 20-F for the year ended December 31, 2011 and in our other filings with the U.S. Securities and Exchange Commission (“SEC”). Forward-looking statements speak only as of the date on which they are made, and we undertake no obligation to update any forward-looking statements or other information contained in this report, whether as a result of new information, future events or otherwise.

Xenon Safe Harbor
This release contains forward-looking statements that are not based on historical fact. These forward-looking statements involve risks, uncertainties and other factors that may cause the actual results, events or developments to be materially different from those expressed or implied by such forward-looking statements. Readers are cautioned not to place undue reliance on such forward-looking statements.