כאבי הגב של הורים מטפלים

הורים מטפלים הם בסיכון מוגבר לסבול מכאבי גב, איך זה קורה ומה ניתן לעשות כדי למנוע אותם?

מיטל:

לפני מספר חודשים אושפזנו במחלקה שיקומית אחרי ניתוח שסיבך את הבן נשימתית. שום דבר לא הכין אותי להתמודדות שהגיעה: רה-טראומטיזציה עם החזרה למסדרונות המוכרים בהם בילינו שעות ארוכות בתקוה לנס ובנוסף, כאבי גב שנוצרו בשל הטיפול הסיעודי והשיקומי שלקחנו בו חלק במחלקה.

הטיפול כלל לקיחת אחריות הורית על מתן טיפולים נשימתיים עם מכשיר משעל מספר פעמים ביום, מכשר משעל נועד לסילוק הפרשות מדרכי הנשימה. אמנם משימה פשוטה לביצוע, אך מכבידה על הגב בשל ההכרח לרכון מעל לבן שלי כדי להחזיק את המכשיר באופן שבו לא תתרחש בריחת אויר. העובדה שישנתי ליד מיטת הבן במחלקה על כורסה נפתחת, שלא מאפשרת שינה נוחה, בוודאי לא סייעה וגם המתח המתלווה לסיטואציה לא מקל.

הצוות במחלקה היה מדהים ואכפתי. אבל בדיעבד אני מתחרטת שלא ביקשתי מהם הדרכה איך לטפל נכון ולמנוע מעצמי סבל מיותר (הנה טיפ שחשוב לזכור). התעלמתי מהכאבים כי הייתי ממוקדת בהחלמת הבן, אך עם השחרור הביתה, הבנתי שגם אני צריכה להשתקם פיזית ונפשית מכל החוויה הזו.

איתי:

כאבי גב הינם מהכאבים האורתופדים השכיחים בעולם המערבי וכמעט כל אדם יחווה כאב גב תחתון משמעותי במהלך חייו. לכאבי הגב האלו יש גורמי סיכון רבים וגם קשר מוכח לעליית מתח בחיינו.

הורים לילדים מאושפזים חווים שינוי קיצוני בשגרת החיים. השהות הממושכת לצד ילדכם משמעותה בין השאר שינויים בתזונה, בשינה וברמת הפעילות הפיזית וכרוכה בעומסים רבים כולל העומס הפיזי הנובע מהטיפול בילד וממנחי השינה והשהות לצד מיטת ילדכם לאורך שעות היום והלילה. הגורמים הפיזיים והנפשיים הללו מגבירים את הסיכון לכאב. אם הייתם פעילים גופנית לפני האירוע אז סביר להניח שיש לכם קו הגנה ראשון לכאבי גב, אך שינוי בעצימות ותדירות האימונים חושף גם אתכם לסיכונים של הופעת כאב גב. כאב נוטה להשתלט, הוא גורם לנו לראות שחורות וכך בנוסף לקושי לתפקד פיזית, אנחנו יכולים לגלות חוסר סבלנות למשימות הטיפול וכך עלולה להיות פגיעה גם בטיפול ובשיקום של הילד המאושפז.

על אף האתגרים הלא פשוטים, ניתן להפחית את הסיכון לכאבי גב אצל הורים מטפלים. ננסה להבין איך הכאב נוצר ואיך בעזרת תשומת לב, תנועתיות ומספר עקרונות ניתן לשמור על הגב ועל היכולת לתפקד. כאבי גב יכולים להיווצר או להחמיר ממתח (סטרס) וכמובן גם מסיבות ביו-מכאניות. יש סכנה להיכנס למעגל שבו הסטרס מזין את הכאב הביו מכני ובונה עוד התקף של כאב שמחמיר את היכולת לנוע, שמחמיר את הסטרס וכן הלאה. מה עושים?

עומס גבוה חד פעמי או עומס נמוך לאורך זמן הם שני הגורמים שיכולים לייצר פגיעה ברקמה וכתוצאה מכך כאב. כמובן שמניעת העומס מראש היא הכלי היעיל ביותר, ולשם כך צריך ידע, מודעות/תשומת לב והתאמה של המשימה/סביבה. אך מה עושים כאשר הכאב כבר הופיע? תנועתיות היא הכלי הראשון להפחתת כאב בטווח הקצר ואילו לטווח הארוך, תסייע תוספת של חיזוק השרירים ופעילות אירובית. השילוב של תנועתיות ושרירים חזקים יסייעו להתמודד טוב יותר עם העומס הנגרם בעקבות הטיפול היומיומי בילד.

the man helps the woman to get up from the chair.jpg

כאשר כבר נוצר מעגל של כאב חוזר ונשנה חשוב להתייחס גם לנושא המתח הנפשי בדרכים שונות כגון: תרגילי נשימה סרעפתית, פעילות אירובית, שיח על קשיים, שיפור איכות השינה ועוד.

אנו נתמקד בפעולות הפיזיות שניתן לעשות כמניעה וכמתן מענה ראשוני לכאבי גב בעקבות טיפול בילד מאושפז או בתהליך שיקום:

  • לתנוחות ומנחים לאורך היום יש השפעה רבה על כאבי גב. ישנם שני עקרונות חשובים: האחד הוא תנועתיות והימנעות עד כמה שניתן ממנח או תנוחה פאסיביים לאורך זמן רב והשני הוא עבודה נכונה עם הגוף מבחינת מנופים.
    • ישיבה, רכינה, עמידה או כל תנוחה אחרת לאורך זמן ללא תנועה, גורמת לעומס מצטבר, במיוחד בגב. עצם שינוי של התנוחה/מנח באופן תדיר מהווה גורם מגן.
    • כאשר אתם רוצים לעזור לילדכם, אתם חייבים לחשוב קודם כל על הגוף שלכם כדי שתוכלו לעזור לו באופן יעיל שיהיה נעים לכם ולו:
      • ראשית תתכננו את הפעולות ותארגנו את הסביבה כדי שתוכלו להעניק עזרה כאשר גופכם קרוב אליו ואין מכשולים בדרך.
      • ככל שתהיו קרובים יותר, כך תצטרכו להפעיל פחות כוח ותעמיסו פחות על הגב שלכם. תנסו להרים בקבוק מים ביד ישרה לפנים או קרוב לגוף ומיד תרגישו את ההבדל. אם צריך הניחו ברך על המיטה כאשר אתם עוזרים, או תחבקו את הילד כאשר אתם עוזרים לו לקום.
      • אם אתם עוזרים ומרימים, השתמשו ברגליים וביישור שלהם כמקור לכוח ולא ביישור של הגב.
      • פעלו לאט ובמחשבה ולא בתנועה פתאומית וחזקה.
    • שימוש באביזרים - ישנם אביזרים רבים שיכולים לסייע בשמירה על הגב בעת עזרה בביצוע מעברים של ילדכם, כגון חגורת גב עבורכם, חגורת הרמה או מנוף. הכל בהתאם למידת העזרה הנדרשת והסביבה.
    • לימדו טכניקות של נשימה סרעפתית ונסו לתרגל למשך כדקה או יותר מספר פעמים ביום. לנשימות סרעפתיות יש השפעה גם על מתח, אך גם על פעולת שרירי הבטן החשובים לשמירה על הגב.
    • הקשבה לגוף - יש להניח כי אתם קשובים בעיקר לילדכם ולרשימת המשימות והדאגות הלא נגמרת, אך נסו להקשיב ולקחת הפסקות כדי לנוח ולדאוג לצורכיכם, כדי שתוכלו להמשיך לטפל גם בילדכם. בקשו עזרה ממשפחה או חברים כדי לשמר את הכוחות שלכם.
    • נסו לעשות פעילות גופנית - כל פעילות שתצליחו לעשות, גם אם זה נראה לכם מעט, היא חשובה. חיזוק של שרירי הליבה, הרגליים והגב הם בעלי השפעה, אך גם פעילות אירובית חשובה מאוד לבריאות וגם הוכחה כתורמת רבות להתמודדות עם מתח ודיכאון ושיפור מצב הרוח.

במידה ואתם מרגישים התחלה של כאבי גב, אל תהססו ופנו לצוות במחלקה ובקשו הדרכה כיצד ניתן לטפל בילדכם מבלי להעמיס על הגב, כדי שתוכלו לעזור וללוות לאורך כל הדרך. במידה והכאבים לא חולפים, חשוב לפנות לטיפול מקצועי, לאבחן את מקור הבעיה ולהשקיע את המשאבים הדרושים כדי שתרגישו טוב. הנקודות למחשבה שהובאו לפניכם אינם תחליף להדרכה ולטיפול במידת הצורך. אם יש לכם מחשבות או שאלות הקשורות לחוויית ההורים המטפלים, מוזמנים לפנות אלינו!

שתפו מאמר זה