זה לא הגיל זה התרגיל - על ירידה בזיכרון עם הגיל

Getty images: MonicaNinker

ההתבגרות הפיזית מביאה עמה שינויים רבים, כשאחד המרכזיים בהם הוא ירידה בתפקוד הקוגניטיבי. 10-25% מהחולים מעל גיל 70 סובלים מתוצר הלוואי של הגיל המבוגר, שעשוי להתבטא בליקויים ביכולת הקשב והריכוז, הלמידה והזיכרון: מהן הסיבות שבגללן יכולת הזיכרון יורדת עם הגיל וכיצד ניתן לנסות לטפל בתופעה?

הגידול הטבעי וההזדקנות של האוכלוסיה ברחבי העולם מביאים לאתגרים חדשים ומבטאים את הצורך בשיפור איכות החיים בגיל המבוגר, כשאחד מהצרכים הללו הוא מניעת ירידה קוגנטיבית, מצב נפוץ שמשפיע על כ-10-25% מהחולים מעל גיל 70. הירידה בתפקוד הקוגניטיבי שונה בין אדם לאדם ויכולה לכלול ליקוי ביכולת הקשב, הזיכרון, הלמידה, התפקוד המוטורי, היכולת הוורבלית וכישורי השפה. הצורה הקלה של הליקוי היא "ליקוי קוגנטיבי קל", והצורה הקשה היא מחלת הדמנציה. 

נהוג להבחין בין מספר סוגי זיכרון: זיכרון שמיעתי, זיכרון ראייתי, זיכרון לטווח קצר לעומת  זיכרון לטווח ארוך וזיכרון המתייחס ליכולת הלמידה. הפרעה בזיכרון לטווח הקצר היא בדרך כלל אחד מסימני האזהרה הראשונים של ירידה קוגניטיבית, אך שינויים במצב הרוח, שינויים בהתנהגות, דיכאון, עצבנות, חרדה, תוקפנות ואדישות שכיחים גם הם. 

המוח הוא איבר מורכב ופעילותו נחלשת עם הגיל

המוח מכיל כמות אדירה של תאים המתקשרים ביניהם על ידי חומרים הנקראים נוירוטרנסמיטורים ("מתווכים עצביים"). אחד מהנוירוטרנסמיטרים החשובים הוא אצטילכולין, וירידה בו גורמת לפגיעה בתפקוד המוחי. עם העליה בגיל ישנה ירידה במספר התאים במוח, כולל אלו המייצרים נוירוטרנסמיטרים, מה שעלול להוביל לפגיעה קוגנטיבית עם העליה בגיל והתקדמות הנזק. סיבות נוספות לפגיעה קוגניטיבית כוללות, בין היתר, סוכרת, עודף שומנים בדם, יתר לחץ דם, תרופות מסוימות, צריכת אלכוהול, חסר בוויטמין B12 או חומצה פולית, ירידה באספקת הדם, החמצן או הסוכר ושקיעה של חומרים שונים בתאי המוח. 

הדרדרות קוגנטיבית יכולה להיות תוצאה של מצבים אחרים, כמו מחלות פסיכיאטריות, דיכאון, תופעות לוואי של תרופות, הפרעות שינה, הפרעות מטבוליות ואפילו תהליכים נורמליים של הזדקנות. 

כיצד ניתן לנסות ולמנוע התדרדרות קוגניטיבית?

כאשר מדובר בהפרעת זיכרון קלה - הטיפול יתמקד לרוב בהפחתה או ביטול של גורמי הסיכון. מקרים קשים יותר עשויים לדרוש מתן טיפול תרופתי. בכל מקרה, יש לזכור תמיד שמניעה עדיפה: מעבר לשמירה על אורח חיים בריא שכולל תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון, עיסוק בפעילות גופנית ואיזון מחלות רקע כמו סוכרת, מחלות של בלוטת התריס ויתר לחץ דם, חשוב להקפיד "לאמן" את המוח: מחקרים מצביעים על כך שאנשים שמקפידים ללמוד דברים חדשים כל העת שומרים על יכולת קוגנטיבית טובה יותר מאנשים המנהלים אורח חיים מנוון ופסיבי. 

קיימים גם  תוספי מזון, המכילים חומצות שומן מסוימות, שנבחנה השפעתם על מדדי זיכרון שונים. חומצות שומן אלו  נמצאות באופן טבעי בריכוז גבוה בתאי המוח בבני אדם. במחקר קליני שבוצע על 122 אנשים נמצא כי תוסף מזון המכיל שילוב מסוים של אומגה 3 (קבוצת חומצות שומן בלתי רוויות), הביא לשיפור במגוון ממדדי הזיכרון. 


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא