בוער לכם בחזה? 10 טיפים להתמודדות עם צרבת

Getty images: Tharakorn
שמירה על משקל תקין, הקפדה על ארוחות קטנות והימנעות ממזונות מסוימים, הן רק חלק מהדרכים להימנע מתופעת הצרבת התוקפת רבים. מה עוד מומלץ לעשות ומה חשוב לדעת – בכתבה הבאה

מי לא מכיר את ההרגשה הזו של כאב בוער בחזה ומשהו שעולה לנו בגרון וגורם להרגשה של "שריפה"? למרות שקיימות סיבות שונות להרגשה ועל כן חשוב לפנות לרופא המטפל לצורך אבחון, במקרים רבים מדובר בצרבת (Heartburn) ,המהווה את אחד הסימפטומים לריפלוקס - Gastro Esophgeal Reflux Disease.

אז מהי בדיוק צרבת?

בקצוות הוושט קיימים מעין מחסומים, מחסום עליון ותחתון,  הנקראים גם שרירים טבעתיים. המחסום התחתון נועד כדי למנוע מעבר של מיצי קיבה בחזרה לוושט. במקרים בהם קיימת בעיה בתפקודו, מיצי הקיבה עולים במעלה הוושט וגורמים לתחושת אי נוחות בגרון, שעלולה להביא גם להתפתחות סימפטומים נוספים.

התסמין המרכזי המעיד על צרבת הוא תחושת אי נעימות של מעין בערה באזור עצם החזה. הצריבה עשויה להיות מורגשת גם באזור הצוואר והפה.

ברוב המקרים, תחושת אי הנוחות תופיע מיד לאחר האכילה, אך גם מצבי שכיבה או הישענות עשויים להוביל לתחושת הצרבת (מסיבה זו היא נפוצה גם בלילה). ברוב המקרים צרבת היא תופעה חולפת ואפשר להתמודד עם הרגשת חוסר הנוחות המלווה אותה באמצעות שינוי אורח החיים ובעזרת תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא.

10 טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם רפלוקס קיבתי ושתי (GERD)

1. שמרו על המשקל

השמנה בדרך כלל מגבירה את הלחץ בבטן, ובכך מגדילה את הסיכויים כי חומצות הקיבה ייאלצו לעלות במעלה הוושט. ירידה במשקל עשויה להיות אחת הדרכים הטובות ביותר כדי להקטין את הסיכוי לרפלוקס.

2. הימנעו ממזונות מעוררים ומסוגי תרופות מסוימים

קיימים כמה סוגי מזון שעלולים לעורר צרבת ומהם מומלץ להימנע, לרבות מזונות שומניים ואוכל מטוגן, משקאות מוגזים, שום, בצל, שוקולד, מנטה ונַענַע וכן, ירקות חומציים כמו עגבניות ורטביי עגבניות ופירות הדר. בין התרופות, יש כמה מרפי שרירים ותרופות ללחץ דם, שאינן מומלצות לאלה הסובלים מצרבות. 

3. הקפידו לאכול ארוחות קטנות

ההמלצה היא לאכול ארוחות קטנות בתכיפות רבה יותר מאשר ארוחה אחת גדולה. ארוחות גדולות נוטות להרחיב את הקיבה, דבר שעלול להגדיל את הלחץ על השריר הטבעתי התחתון. הדבר דומה בנושא שתיית מים, מומלץ לשתות כמויות קטנות יותר לאורך כל היום ולא כוסות גדולות מלאות בפעם אחת.

4. הימנעו משכיבה מיד אחרי הארוחה

אל תרוצו לשכב בספה או במיטה מיד לאחר ארוחה והמתינו לפחות שעתיים-שלוש לפני שאתם משתרעים לכם בנחת. אפילו כיפוף המותניים זמן קצר לאחר הארוחה מגביר את הלחץ על השריר הטבעתי התחתון ועל הקיבה. כאשר עומדים  זקוף, כוח המשיכה לא רק שומר את תוכן הבטן מלעלות למעלה, אלא גם מעודד את הזרימה של המזון למטה - לתוך המעיים. ולכל המנשנשים באשר הם - כדאי להימנע מאכילת חטיפים לפני השינה.

5. הגביהו את פלג הגוף העליון בשינה

מומלץ לישון עם הראש ופלג הגוף העליון במצב מורם. שכיבה בצורה שטוחה גורמת ללחץ של תוכן הבטן על השריר הטבעתי התחתון. שכיבה כאשר הראש והכתפיים גבוהות מהבטן עוזרת לכוח המשיכה לשמור על הארוחה האחרונה במקום שבו היא צריכה להיות.

6. הימנעו מסיגריות ואלכוהול

הניקוטין שנמצא בסיגריות והרכיב האלכוהולי גורמים להחלשת/ הרפיית השריר הטבעתי התחתון, ובנוסף על זאת, מגבירים את ייצור מיצי הקיבה.

7. לבשו בגדים רחבים

בעת הארוחה, חגורות סגורות חזק מדי, מכנסיים שלוחצים על הבטן,אפילו מחטבים - עלולים לגרום לדחיפה של תוכן הקיבה כלפי מעלה. אז לבד מהעניין שלא נוח ללבוש בגדים לוחצים, מתברר שזה גם לא מומלץ בריאותית.

8. עקבו אחר הסימפטומים

צרו תיעוד של הסימפטומים, משך הזמן של תחושת האי נוחות וחומרת הכאבים בזמן התקף צרבת. מומלץ לכתוב איזו פעולה מקלה עבורכם על הכאב והאם הכאב מתקשר לזמן יום או לזמן לילה. התיעוד הזה יעזור לרופא לתת לכם טיפול מותאם אישית - דבר אשר ייקצר את משך הטיפול

9. מתנו את רמות הסטרס

אל תיקחו לב - מתח יכול לגרום לתחושות של מלאות או כאב, דבר העלול להוות טריגר לצרבת. אימון טוב גם יכול גם לעזור, אם הוא נעשה לפחות שעתיים אחרי ארוחה.

10. די לשאננות

אל תזלזלו בסימפטומים שלכם! אם אתם סובלים מרפלוקס כרוני - לכו מיד לרופא להיבדק. אם יש מאכל שאתם יודעים שבאופן אישי גורם לכם לצרבת – התייעצו עם הרופא ובאם ימליץ על כך, השתדלו להימנע ממנו. 

לסיכום, GERD היא מחלה שלעיתים אפשר למנוע אותה על ידי כמה פעולות פשוטות, יחד עם זאת אל תזלזלו  בסימפטומים שאתם חשים. צרבת יכולה להחמיר ולגרום לנזק משמעותי ובלתי הפיך. במקרה הצורך פנו לרופא המשפחה שלכם על מנת להיבדק – זה תמיד הטיפ הכי טוב.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול

סובלים מנדודי שינה? אל תדחו את הטיפול