דואגים למטפלים: תכנון חופשה לבן המשפחה המטפל

Getty Images/Westend61

למרות שנראה שלקחת חופשה בזמן הטיפול בבן המשפחה הוא בלתי אפשרי, תתפלאו לגלות שבתכנון נכון זה לגמרי אפשרי והשמים לא נופלים. כל מה שבן משפחה מטפל צריך לקחת בחשבון כדי לתכנן חופש חיוני להפליא

תפקיד בן המשפחה המטפל משמעו עשייה יומיומית ואינטנסיבית, נרצה או לא נרצה ללא הפסקה, השחיקה היא בלתי נמנעת. לאחר יותר משנה של קורונה, בה נוספו לחיי היומיום גם לא מעט אילוצים, חששות, דאגות ושינויים, בסוף האביב נראה היה כי הקיץ השנה, שממילא הוא שם נרדף לנופש ומנוחה, קורא למנוחה יותר מאי-פעם.

במצב הנוכחי, אחרי הקריאה של ראש הממשלה להימנע מטיסות לחו"ל עד כמה שניתן והחזרה לעטיה מחודשת של מסכות בחללים סגורים ובמקומות צפופים גם באוויר הפתוח, יש להניח שלא מעט בני משפחה מטפלים עלולים לשנות תוכניות לחופשה, או לדחות אותן. אספנו עבורכם מספר נקודות שיש לחשוב עליהן כשמתכננים חופשה ואל תזניחו את הנושא – תכננו חופשה, זה בדרך כלל מיטיב עם כולם.

1. לצאת מהתחושה שחופשה לא באה בחשבון

לא מעט בני משפחה מטפלים מרגישים ש"כאב הראש", שכרוך בהעברת האחריות למשימות, לא שווה את המהומה. כך, רעיון החופשה נדחה, אלא שהשחיקה אינה יוצאת להפסקה. בסופו של דבר ההחלטה לא לצאת לחופשה שנובעת מרגשות חיוביים ואחריות גדולה, עלולה לפגוע בבן המשפחה המטפל, שגם כך נמצא בקבוצת סיכון. נוצר כאן גם סיכון ליצירת פגיעת שרשרת גם תהליך הטיפול ובמטופל, דבר שבוודאי לא ייטיב עם אף אחד. טיפול בבן משפחה מאופיין בטוטאליות, לכן ככל הנראה קל למסמס רעיון של חופשה. אם מחליטים מראש שהחופשה מיותרת, או שהפגיעה בשגרה תהיה גדולה מדי, לא רק שנמנעת מנוחה נדרשת, גם עלולים להתפתח שלא במודע תסכול או תחושת קורבנות, שלאורך זמן עשויים לייצר לא מעט רגשות קשים. לכן מראש חשוב לשנות את צורת החשיבה ולהבין שחופשה נועדה להיטיב לכולם ומי יודע אולי אפילו מכאן תתחיל מעורבות גדולה יותר של בני משפחה בטיפול גם בשגרה.

woman is smiling.jpgהמטרה של חופשה, גם אם בבית היא לקחת את הזמן להיות קשוב לעצמך (צילום: getty images by Morsa Images)

2. למצוא מחליף במקום לפתח רגשות אשם

עבור בן המשפחה המטפל זה אף פעם לא הזמן לחופשה, הבעיה היא שהלוך רוח כזה לא מאפשר פניות לחופשה. לא פעם בי משפחה מטפלים נוטים לחשוב שאף אחד לא יטפל ביקירם טוב כמוהם, זה אולי נכון אבל זה לא בהכרח שלילי, כי אפשר לטפל אחרת ועדיין לטפל היטב. תמיד יהיה משהו, אבל גם בן המשפחה צריך לדעת לשחרר ולהעביר אחריות למישהו אחר. אחד הדברים שחשוב להבין הוא שלא חייבים למצוא מחליף אחד לכל המשימות, בהחלט ניתן לחלק בין כמה מתנדבים. ערבו בני משפחה אחרים, פתחו קבוצת ווטסאפ ייעודית והעלו את הצורך שלכם בחופשה ובמתנדבים למשימה. אפילו הכינו רשימת מטלות במסמך משותף לכולם על מנת שכל אחד ישבץ את עצמו – זה לרוב מאוד אפקטיבי. אם אין קרוב משפחה, או חבר טוב, שיכול לקחת על עצמו את התפקיד, מומלץ לקחת מטפל מחליף בשכר, אם דרך סוכנויות או בחיפוש פרטי ולדאוג למספיק זמן לראיונות עם המועמדים.

3. פתרון מתוכנן מראש

דרך נוספת לתכנן חופשה היא סביב נופש עבור בן המשפחה, כך הוא בידיים טובות גם בזמן החופשה. ישנם נופשונים מסובסדים, למשל של עיריות,  לפי רמת תפקוד, לעצמאיים, סיעודיים ותשושי-נפש. הם מעניקים מענה לצרכים אישיים, חברתיים וכמובן בריאותיים ולרוב ישנם תנאי קבלה ונדרשים מסמכים לאישור מצבו הרפואי והכלכלי של המטופל. ישנם גם נופשונים שונים פרטיים ולשם כך יש לערוך חיפוש ברשת ולמצוא מה מתאים, מומלץ גם לבדוק אם ניתן לקבל כיסוי מחברת הביטוח או קופת החולים, בהתאם לתנאי הביטוח. יש לבחון כמובן בהתאם למצב הקורונה.

4. לקחת מספיק זמן ולמלא מצברים

כדאי לתכנן חופשה של כמה ימים שתתן את השהות לנוח כמו שצריך, לישון ולעשות פעילויות אהובות ומרגיעות. בדרך כלל בני משפחה נוטים לא לצאת לחופשות ארוכות, אך חופשה קצרה מדי עשויה לא להשיג את ההפוגה הרצויה. עם זאת לכל אדם יש את הקצב שלו, יש בני משפחה שמעדיפים לקחת יומיים-שלושה חופש כל שלושה-ארבעה חודשים ולנוח. הכלל היא חשוב הוא לא להתעסק בענייני הטיפול ולסמוך על המחליפים שיוכלו לעשות את העבודה.

man and woman on the couch.jpgגם בבית אפשר לנפוש, זה עניין של החלטה (צילום: getty images by RyanJLane)

מיקום? לא תמיד הנקודה

חופשה יכולה להיות בכל מקום, חופשה היא קודם כל הלך רוח. לא חייבים לטוס לחו"ל או לצאת לחופשה יקרה בארץ. מעבר לאפשרות חיפוש של דילים או אופציות זולות יותר לנופש, כמו שכירת דירה - מתחת לאף יש עוד אפשרות לא ממש רעה והיא תלויה בנו. גם בבית אפשר לנוח ואפילו במיטה עם הריח הכי אהוב בעולם ובלי כל המהומה של אריזות ונסיעות, בטח לאור החשש החוזר מהתפרצות נוספת של קורונה. חשוב להיכנס למצב חופשה גם בבית ולא להתפתות לפעולות יומיומיות – לצאת למוזיאונים, לחוף הים, למפגשים עם חברות ובעיקר להיות קשובים לרצונות שלכם. אגב, לא צריך לספר לאף אחד איפה אתם – אתם בחופשה.

לשתף את ההורה בתכנון

חשוב שההורה יהיה מעודכן וידע על החופשה המתקרבת וההיעדרות של בן המשפחה המטפל ולא משנה מה מצבו הקוגניטיבי. אין דרך אחת לספר, אבל חשוב שזה יבוא ממקום בטוח, כלומר שההחלטה נעשתה ושהחופשה תתקיים. מומלץ לספר בסמוך לחופשה ולא הרבה לפני כדי לא לייצר לחץ מיותר לפני ומצד שני לתת להורה להתרגל לרעיון ההיעדרות. יש הורים שישמחו עבור בן המשפחה המטפל ויש הורים שעלולים לנסות לעורר ספק, אבל הבחירה בחופשה אינה פריבילגיה ומותר גם לומר להורה שאתם זקוקים למנוחה מהשגרה. במצבים מסוימים, יהיו בני משפחה מטפלים שיעדיפו לא לספר על החופשה, אבל אם ההורה רגיל לקבל מכם טלפון אחת ליום, חשוב לשמור על ההרגל כדי שלא ייווצר חשש מיותר.

לא לשכוח להשאיר מידע חשוב

גם בשגרה מומלץ לארגן מידע ומסמכים חשובים (אם אפשר גם על הענן – זה פותר לא מעט בעיות שעלולות לצוץ), בטח חשוב שהכל יהיה מסודר כשאתם לא בסביבה.

בכל מקרה הכינו את המסמכים הבאים בקובץ אחד, גם מודפס:

  • מספרי טלפון לזמן חירום (לפחות שניים – עיקרי ומשני)
  • רשימת קשר של בני משפחה
  • רשימת רופאים וכמובן רופא מטפל ומספרי טלפון
  • תיק רפואי מעודכן ודפי מעקב תרופות, אם אתם מקיימים מעקב
  • רשימה ברורה של כל התרופות – מה תפקידן, מינון וזמן נטילה וכל דבר חשוב אחר. מומלץ גם לסדר את התרופות לפני הנסיעה בקופסאות מסודרות, כדי להיות בטוחים שהסדר ברור.
  • כל מסמך רפואי חשוב, כולל ביטוח
  • דרך להשיג אתכם בחופשה

ועוד דבר בנושא הקשר אתכם – נסו להסביר שצריך להתמודד לבד ורק אם אין ברירה להפעיל אתכם, מצד שני חשוב שגם תזכירו לעצמכם להרפות ולא לעסוק בחופשה בענייני הטיפול בהורה והיומיום.

שתהיה חופשה מיטיבה.


מקורות:


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן