טבעי שתשאלו על טרשת נפוצה


3 מיליון אנשים ברחבי העולם לוקים בה, היא נפוצה פי 2-3 בקרב נשים בהשוואה לגברים, והגורמים לה נותרו כתעלומה: טרשת נפוצה, מחלה אוטואימונית של מערכת העצבים היא ללא ספק אחד המצבים המאתגרים והמורכבים ביותר ברפואה: מהו מהלך המחלה, אילו תסמינים עשויים להעיד עליה ומהם התקפי המחלה? כל המידע החיוני

כ-3 מיליון בני אדם ומתוכם כ-5000 ישראלים סובלים ממחלה לה עדיין לא נמצאה תרופה:טרשת נפוצה (Multiple sclerosis) היא מחלה דלקתית כרונית של מערכת העצבים המרכזית (מוח, עמוד שדרה) המתווכת על ידי מערכת החיסון. למעשה, הגורם למחלה נותר כתעלומה ולא ידוע עוד מה הביא להתפתחותה. במהלך המחלה, מערכת החיסון תוקפת את המיאלין (Myelin). המיאלין הוא חומר שומני העוטף את תאי העצב ובכך מספק הגנה ובידוד על מנת לאפשר הולכה מהירה של האות העצבי מקצה העצב אל המוח. מהם הגורמים למחלה, אילו תסמינים עשויים להעיד עליה וכיצד ניתן לטפל? אספנו עבורכם את כל המידע על המחלה.

מהם הגורמים לטרשת נפוצה?

כאמור, טרשת נפוצה כוללת פגיעה  במיאלין על ידי מערכת החיסון של הגוף. מסיבה זו טרשת נפוצה מוגדרת כמחלה אוטואימונית (autoimmune)- שם כולל לקבוצה של מחלות בהן הגוף תוקף את עצמו. השאלה מדוע אנשים מסוימים חולים בטרשת נפוצה נותרה כחידה לא פתורה. כמו במחלות אוטואימוניות אחרות הרופאים סבורים ששילוב של גורמים גנטיים כמו גם של גורמים סביבתיים (לרבות, עישון וחוסר בוויטמין D) מובילים להתפתחות המחלה.

ככלל, נשים חולות יותר במחלות אוטואימוניות לעומת גברים, ובפרט בטרשת נפוצה השכיחה פי 2 בקרב נשים בהשוואה לגברים. לא ידוע מדוע נשים בעלות נטייה גדולה יותר לפתח את המחלה. גיל הופעת המחלה נע לרוב בין 20-40.

מהו התקף של טרשת נפוצה?

התקף של טרשת נפוצה מוגדר כהופעת הפרעות נוירולוגיות במשך יותר מ-24 שעות, זאת לאחר יציבות קלינית של יותר מ-30 ימים ולאחר שנשללו גורמים אחרים היכולים להסביר את הסימפטומים (כמו חום או זיהום). במהלך התקף חריף הטיפול המומלץ הוא סטרואידים במקרים חמורים, או טיפול להקלת התסמינים במקרים קלים.

מהפרעה תחושתית ועד לפגיעה בראייה: כל התסמינים שעלולים להעיד על טרשת נפוצה

בדומה למחלות אוטואימוניות רבות, כך גם בטרשת נפוצה – סימפטומי המחלה אינם ייחודיים (ספציפיים) לה ויכולים להופיע גם במחלות אחרות. אף על פי כן, הופעת סימפטומים מסוימים המאפיינים את המחלה, כמו גם הופעה בו זמנית של מספר תסמינים מעלה את החשד לאבחון המחלה.

הסימפטום הנפוץ ביותר הוא הפרעה תחושתית (sensory disturbance) כמו נימול בגפיים או בחצי פנים, פעמים רבות בליווי חולשה והפרעות בראיה. תסמינים נוספים כוללים ראיה כפולה, בעיות ביציבה, סחרחורות, כאב ובמחלה מתקדמת אי שליטה על מתן שתן.

כיצד טרשת נפוצה באה לידי ביטוי?

ניתן לחלק טרשת נפוצה לארבע:

תסמונת קלינית מבודדת  (CIS -clinically isolated syndrome)
 זהו שם כולל להופעת ההתקף הראשון (תסמינים שהופיעו לראשונה) של מחלה היכולה להיות טרשת נפוצה. לא ניתן לבצע אבחנה של המחלה על סמך התקף אחד. יש לבצע בדיקת MRI , אף על פי כך, כ-20% מהאנשים בעלי בדיקות MRI תקינות יחלו בטרשת נפוצה בעתיד.

טרשת נפוצה התקפית- הפוגתית (RRMS relapsing remitting MS)
 זהו הסוג הנפוץ ביותר של טרשת נפוצה  הקיים אצל 90% מהחולים. RRMS מאופיינת בהתקפים בהם המחלה מתפרצת ובזמן שבין ההתקפים המחלה שקטה אך מתקדמת באיטיות תוך גרימת נזק למערכת העצבים.  עם התקדמות המחלה מרבית החולים יוגדרו בתת משפחה של טרשת נפוצה מתקדמת משנית.

טרשת נפוצה מתקדמת משנית (secondary progressive MS)
קבוצה זו היא תוצאה של החמרה הדרגתית מטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, לאחר כ- 10-20 שנים בממוצע.

טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית (Primary progressive MS)
קבוצה זו מאופיינת בהצטברות של נזקי ותסמיני המחלה מרגע הופעתה לראשונה ללא תקופות התקפים והפוגות. סוג זה מייצג כ-10% מחולי הטרשת הנפוצה בזמן הופעת המחלה. הוא מופיע בדרך כלל בגיל מבוגר יותר בהשוואה לסוגים אחרים של המחלה ובעל הפרוגנוזה הגרועה ביותר.

למידע נוסף על טרשת נפוצה – לחץ כאן

אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא