איך יורדים במשקל ומטפלים בבעיות השמנה?

זהו אחד הנושאים המרכזיים ביותר על סדר היום הציבורי, ולא בכדי: יותר מ-1.9 מיליארד מבוגרים בעולם הוגדרו כסובלים מהשמנת יתר, שהפכה בשנים האחרונות לאחת מהתחלואות המרכזיות בעולם המערבי. האם אורח חיים לא בריא הוא הגורם היחיד לה או שהיא נעוצה גם במאפיינים גנטיים? וכיצד ניתן לטפל בה? בדקנו

יותר מ-1.9 מיליארד מבוגרים בעולם הוגדרו כסובלים מעודף משקל בשנת 2016, ומהם 650 מיליון אנשים סובלים מהשמנת יתר חולנית (Obesity). נתונים אלה ממצבים את המחלה הנפוצה כאחת מהבעיות המרכזיות והמורכבות ביותר איתן מתמודדת אוכלוסיית העולם המערבי.

מהם הסימנים להשמנת יתר?

השמנת יתר מתארת מצב בו קיים עודף של שומן הנאגר ברקמות הגוף. בעיה בריאותית זו פוגעת באיכות החיים ומהווה גורם סיכון להתפתחות מחלות שונות, כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, כאבי גב וכאבי פרקים, הפרעות שינה, הפרעות פסיכולוגיות ונטייה להתפתחות של מחלות ממאירות שונות, לרבות סרטן השד או  סרטן המעי הגס. השמנת יתר עשויה להביא גם לבעיות בקיום יחסי מין ולאי פריון והיא עלולה אף להגדיל את הסיכון לתמותה מוקדמת. למעשה, רוב אוכלוסיית העולם חיה במדינות בהן השמנת יתר והשמנת יתר חולנית  הן סיבות נפוצות יותר לתמותה מאשר תת משקל. 

איך בכלל קובעים עודף משקל?

המדד המקובל להערכת המשקל הוא BMI - Body Mass Index, ובעברית: מדד מסת הגוף. ה־BMI הוא המדד העולמי המקובל לקביעת עודף משקל או השמנת יתר חולנית. הוא מחושב על ידי חלוקת משקל הגוף בקילוגרמים, בריבוע הגובה במטרים (kg/m2) . מדד BMI בין 18.5 ל-25 נחשב כמשקל תקין,  מדד  BMI בין 25 ל-30 נחשב כמשקל עודף, ומדד הנע בין 30 ל-40 יוגדר כהשמנת יתר. מדד BMI של 40 ומעלה יצביע על השמנת יתר חולנית. דרך נוספת למדוד השמנה היא מדידת היקף מותניים: גברים בעלי היקף מותניים מעל 94 ס"מ ונשים מעל 80 ס"מ, מוגדרים כסובלים מעודף משקל ונתונים בסכנה לפתח בעיות בריאותיות.

מהם הגורמים לעודף משקל?

היעדר פעילות גופנית והרגלי תזונה לקויים הם החשודים המרכזיים להשמנת יתר. למעשה, שילוב של שני הגורמים הללו מביא ליצירת מאזן אנרגיה חיובי בגוף, כלומר, הגוף "מכניס" יותר אנרגיה מאשר "מבזבז" – דבר המביא לאגירת שומן ולעודף משקל. 

מעבר לכך, קיימות סיבות סביבתיות וחברתיות, כמו לדוגמה הרגלי אכילה לא בריאים, סביבת עבודה שאינה מאפשרת אכילה מסודרת ואכילה רגשית (אצל אנשים המצויים תחת לחץ נפשי או דיכאון), המביאות להתפתחות מגפת העולם המערבי. בנוסף, סיכויו של אדם שהוריו סובלים מהשמנה לסבול גם הוא מהמחלה גבוה יותר, זאת בהשוואה לסיכוייו של מי שנולד להורים שאינם סובלים מעודף משקל, מכיוון שאנשים בעלי קצב חילוף חומרים איטי יותר יהיו בעלי נטייה טבעית להשמנה. לעיתים הגורם להשמנה הוא אי יציבות הורמונלית, כתוצאה מהפרעה בבלוטת התריס או בבלוטת יתרת הכליה, או שימוש בתרופות במסגרת טיפולי פוריות או סטרואידים. חשוב לציין כי גורמים אלה מהווים השערות לסיבות להשמנת יתר ולא כולן הוכחו מדעית. 

טיפול בהשמנה - איך עושים את זה?

השמנה היא בעיה כרונית המתחילה, פעמים רבות כבר בגילאים הצעירים (בילדות או בגיל הנעורים): נתונים שפורסמו במסגרת דוח של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) שעסק בהשמנה, חושפים כי כ-17% מהילדים הישראלים בני 15 מגדירים את עצמם כסובלים מהשמנת יתר .

המטרה הראשונה והמרכזית של הטיפול בהשמנת יתר היא להגיע ולהתמיד במשקל גוף בריא. לכל אדם שסובל מהשמנה מומלץ לדבוק בתכנית אישית לירידה במשקל ולהסתייע לשם כך ביועץ התנהגותי או מומחה להשמנת יתר, לצורך שינוי בהרגלי התזונה. התכניות להפחתת משקל דורשת שינוי באורחות חיים מבחינת הרגלי תזונה וביצוע פעילות גופנית, כשלרוב הטיפול הראשוני כולל ירידה צנועה במשקל של 5% מסך משקל הגוף, דבר המסייע בהפחתת הסיכון הבריאותי.

משינוי בהרגלי תזונה ועד לטיפול תרופתי: 4 דרכים טיפול בהשמנת יתר

  1. שינוי הרגלי תזונה
    השינוי התזונתי כולל החלפת תפריט המבוסס על מזונות עתירי קלוריות ומשקאות מסוכרים, בדיאטה הכוללת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות וצריכה מתונה של חלבונים. בנוסף, יש לבחון ולשנות את הרגלי האכילה, במידה והם אינם בריאים: הימנעות מאכילה בשעות מאוחרות ביום, הפסקת אכילה מול הטלוויזיה והקפדה על לוח זמני ארוחות קבוע, יסייעו בטיפול בהשמנה.
    בנוסף, אנשים בעלי עודף משקל צריכים להימנע ממזונות המכילים כמויות גדולות של מלח, שעלול לגרום לעלייה לא רצויה בלחץ הדם.

  2. ביצוע פעילות גופנית
    יש להתחיל בצעדים פשוטים, כמו למשל שימוש במדרגות על פני מעלית, הליכות והתחלת ביצוע פעילות גופנית אירובית באופן סדיר, כגון שחייה או הליכה מהירה. רצוי להתחיל את הפעילות באופן הדרגתי ולהגביר את משכה ועוצמתה בהתאם ליכולת האישית.

  3. טיפול תרופתי
    קיימות תרופות שונות לטיפול בהשמנה. סוג אחד של תרופות הפועלות על מערכת העצבים המרכזית ומשפיעות על תחושת הרעב/שובע, ותרופות אחרות המשפיעות על ספיגת שומנים במערכת העיכול. יש להיוועץ ברופא לבחירת טיפול המותאם אישית.

  4. טיפול כירורגי
    הרופא עשוי לשקול התערבות ניתוחית עבור מטופלים הסובלים מהשמנת יתר חולנית, במצבים בהם לא הושג שיפור במצבם הבריאותי ובמשקלם לאחר השימוש בשיטות הטיפול האחרות. הניתוח המבוצע הוא ניתוח קיצור קיבה, המכונה גם ניתוח בריאטרי. זהו ניתוח זעיר פולשני שיבוצע אצל מטופלים עם השמנה מסכנת חיים, המוגדרת בקרב מטופלים עם המאופיינים במדד BMI גבוה מ-40, או אלה עם מדד BMI מעל 35 אשר סובלים ממחלה נלווית כגון סוכרת סוג 2, בעיות לב, הפסקת נשימה בזמן שינה וכדומה. כשני שליש מהמטופלים מצליחים להפחית כמחצית ממשקלם העודף לאחר הניתוח ולשמור על המשקל החדש, גם עשור לאחר ביצועו. בנוסף, הרוב המכריע של הבעיות הבריאותיות המיוחסות להשמנת יתר משתפר או נעלם לאחר ביצוע הפעולה הכירורגית.

אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא