כל יום נחשב: החשיבות של קבלת טיפול כימותרפי בזמן

Getty Images: Ridofranz

הטיפול הכימותרפי משמש מכפיל כוח בארסנל הטיפולים הזמינים לטיפול במחלת הסרטן, וככאלה - חשוב לקבל אותם בזמן. כיצד ניתנת הכימותרפיה ומה היא כוללת? אספנו עבורכם את כל מה שחשוב לדעת

בישראל מאובחנים מדי שנה כ-28,000 חולי סרטן חדשים וכ-11,000 חולים מתים מהמחלה. למרות שישנם מעל 200 סוגים של סרטן. סוגי הסרטן הנפוצים ביותר הם סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן הריאות.

למרות השם הפשוט לכאורה, סרטן היא לא מחלה בודדת אלא אוסף של מחלות ותסמינים הנגרמים בעקבות חלוקה בלתי נשלטת של תאים באזור מסוים בגוף. במצב רגיל, חלוקת התאים נועדה לשמור על התפקוד התקין של הגוף, ותאים תקינים כוללים מנגנונים שמווסתים את החלוקה ומונעים יצירה עודפת של תאים. בתאים סרטניים מנגנוני הבקרה לא עובדים והתא, או קבוצת תאים, מתחלקים ללא שליטה, מה שגורם לכך שכל התאים בגידול סרטני הם בעלי מקור משותף אחד: תא מקור או "תא האם". החלוקה הבלתי מבוקרת של התאים מתרחשת כאשר החומר הגנטי של התא סובל ממספר גדול של מוטציות בחומר הגנטי. מוטציות אלו עלולות להתרחש בעקבות עישון, חשיפה לחומרים כימיים, חשיפה לקרינה, כולל קרינת השמש, והזדקנות. מעבר לכך, לגנטיקה יש תפקיד משמעותי בהתפרצותם של סוגי סרטן מסוימים כגון סרטן השד או סרטן המעי הגס.  

טיפול כימותרפי במחלת הסרטן

כאמור, מחלת הסרטן היא לא מחלה בודדת, ולכן גם הטיפול בה הוא לא אחיד אלא תלוי בשלב האבחנה, סוג הסרטן, גיל החולה  ועוד . הטיפולים הזמינים כיום לטיפול ברוב סוגי הסרטן כוללים: טיפול כירורגי, כימותרפיה, טיפול בקרינה (רדיותרפיה או ברכיתרפיה), טיפול אימונולוגי, טיפול ביולוגי  ("טיפול מולקולרי"), טיפול הורמונלי וכן טיפולים בתופעות הלוואי של הטיפולים השונים. 

טיפול כימותרפי ("תרפיה כימית" או "טיפול כימי") הינו טיפול מקובל הניתן בהתאם לסוג הסרטן ולשלב שבו אובחן. הטיפול הכימותרפי משמש להריסת תאי הגידול והארכת חיי החולה, לעיתים בשילוב טיפול כירורגי ולעיתים כטיפול יחיד כאשר הגידול אינו נתיח.

בעוד שטיפול כירורגי והקרנות הינם טיפולים מקומיים, הטיפול כימותרפי הינו שיטת טיפול סיסטמתית שמשפיעה על כל הגוף. התרופות הכימותרפיות הורסות תאים סרטניים על ידי התערבות במחזור חיי התא ותהליך ההתחלקות שלהם. קצב החלוקה של תאי הסרטן מהיר יותר מקצב החלוקה של תאים בריאים, אך מכיוון שתאי מערכת העיכול, תאי מח העצם ותאי העור והשיער מתחלקים גם הם בקצב גבוה - הכימותרפיה גורמות לפגיעה באיברים הללו ולתופעות לוואי כגון שלשולים, כיבים בפה ובמערכת העיכול, נשירת שיער וירידה בכמות תאי הדם עם פגיעה במערכת החיסון. 

כיצד ניתן  הטיפול כימותרפי

הטיפול הכימותרפי ניתן  בדרך-כלל באמצעות עירוי דרך הוריד ובמקרים מסוימים באמצעות כדורים והוא יעיל יותר כאשר הוא ניטל במרווחים מחזוריים קבועים שנקראים "מחזור טיפול". משמעותו של מחזור טיפול הוא השלמת טיפול ולאחריו תקופת התאוששות של מספר ימים או שבועות. אורכו של מחזור הטיפול מהווה שיווי משקל בין הפעילות האנטי-סרטנית והסיכוי לתופעות לוואי מהתרופות. גם כאשר מדובר בטיפול בתרופה אחת, ובמיוחד כשמדובר על טיפול משולב, יש לקחת בחשבון שלושה משתנים בקביעת התזמון של הטיפול הכימותרפי: אורך מחזור הטיפול, תדירות מחזורי הטיפול  ומספר מחזורי הטיפול  הכולל.

בהקשר של כימותרפיה בשילוב עם טיפול כירורגי, ישנה הנחה שטיפול כימותרפי פרה-אופרטיבי (neoadjuvant - מתן כימותרפיה לפני טיפול כירורגי) עדיפה על פני מתן פוסט-אופרטיבי (adjuvant - מתן כימותרפיה לאחר הטיפול הכירורגי), אך הגישה הזו הופרכה במחקר שפורסם לפני כשנתיים, שמצא שלא היה יתרון לאף אחת משתי השיטות בטיפול בסרטן ריאה של התאים שלא קטנים בדרגה III.

מדוע חשוב לקבל טיפולים כימותרפיים בזמן?

ישנה חשיבות רבה לקבלתם של טיפולים כימותרפיים בזמן ובתזמון שתוכנן. במחקר אמריקאי משנת 2014 נמצא כי השרידות של חולים שעברו ניתוח להסרת גידול במעי הגס והחלחולת וקיבלו טיפול כימותרפי באיחור (או לא קיבלו אותה בכלל) היתה נמוכה מחולים שכן טופלו בזמן בכימותרפיה, עם זאת יש לערוך חקר נוסף בנושא. מחקר אחר שבוצע בקוריאה בשנת 2015 מצא כי עיכוב במתן כימותרפיה בטיפול בסרטן המעי הגס והחלחול דרגה II ו-III, גרם לסיבוכים פוסט-ניתוחיים, ואילו מתן מוקדם של כימותרפיה בהתאם לפרוטוקול הביא לפרוגנוזה טובה יותר.

מחקר שבוצע בשנת 2014 מצא כי יותר ממחצית מהחולים לא קיבלו טיפול כימותרפי בזמן (56 ימים במקרה של סרטן המעי הגס), עובדה שהיתה מקושרת לשרידות נמוכה יותר. מעניין לציין שהסיבות לעיכוב בטיפול היו בעיקר סיבות טכניות-ארגוניות ולא סיבות שקשורות למחלה עצמה.

כל אלה מראים שכימותרפיה, למרות היותה טיפול שמלווה בתופעות לוואי, היא טיפול חשוב שמביא לירידה בתמותה ולשיפור איכות החיים בחולים עם סוגים שונים של סרטן, ויש לשאוף לבצע אותה במסגרת הזמן המומלצת.

עומדים לפני התחלת טיפול כימותרפי? כך תעשו זאת נכון

רוב הטיפולים הכימותרפיים מתבצעים במתקנים רפואיים.

בזמן ההגעה למכון יתבצעו בדיקות שונות, לרבות בדיקת דם. עירוי הכימותרפיה יינתן לרוב דרך מחד המוחדרת לווריד ביד. הטיפול נמשך מספר שעות ולכן מומלץ להצטייד מראש בספרים, נגני מוזיקה או מחשב אישי עם סרט או תכניות טלוויזיה אהובות. מכיוון שהטיפול עלול לגרום לעייפות, נהיגה חזרה הביתה עלולה להיות מסוכנת ולכן כדאי להיעזר במלווה או לנסוע במונית. חשוב לדעת שחולים אונקולוגים זכאים להחזר הוצאות נסיעה בתחבורה ציבורית. 

טרם תחילת הטיפול יש לבדוק את תפקודי הכליות (על-ידי מדידת רמות הקריאטינין בדם) שכן חלק גדול מהתרופות מפונות מהגוף דרך השתן וחלק אחר עלולות להיות רעילות לכליות במינונים גבוהים. 

רוב תופעות הלוואי של הטיפול ייעלמו עם סיום הטיפול או כמה ימים לאחר מכן. יחד עם זאת, תופעות מסוימות ייעלמו רק לאחר מספר חודשים לאחר סיום הטיפול, כמו נימול או צמיחת שיער. חלק מתופעות הלוואי ניתנות להקלה באמצעות תרופות שונות. במקביל מומלץ להקפיד על שתייה מרובה וצריכה של מזונות עתירי קלוריות בכמויות קטנות לעיתים קרובות, עדיף בליווי דיאטן.

חשוב להקפיד על פעילות גופנית קלה לאורך הטיפול ולהימנע מחשיפה לשמש, מכיוון שקרינה עלולה להגביר את תופעות הלוואי. בנוסף, חשוב לשמור על היגיינת הפה על מנת למנוע התפתחות פצעים וכיבים בחלל הפה ולאורך מערכת העיכול.

כתלות בסוג הסרטן וסוג הטיפול – קיימת אפשרות לפגיעה בפוריות בחולים משני המינים. אצל נשים יכולה להופיע הפסקה במחזור הווסת, ואצל גברים ירידה בכמות ואיכות הזרעים. טרם התחלת הטיפול יש להתייעץ עם הרופא המטפל ולשקול פעולה לשימור הפוריות: בגברים – שימור זרע, ובנשים - שימור רקמת שחלה או הפריה חוץ-גופית והקפאת עוברים. מומלץ לדחות הריון מתוכנן לפחות לשנתיים מתום הטיפול, וכמובן שלא מומלץ לאישה להרות בעת הטיפול הכימי.

נוירופתיה, מחלה שיכולה להתפתח בגלל חלק מהתרופות הכימותרפיות, גורמת להרגשה של הירדמות בקצות הידיים והרגליים. חשוב ליידע את הרופא המטפל כיוון ששינוי טיפול או מתן ויטמין B12 יכולים להועיל בחלק מן המקרים.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

טיפול יעיל נגד הסרטן: מהן התרופות הביוסימילאריות ומה חשיבותן

טיפול יעיל נגד הסרטן: מהן התרופות הביוסימילאריות ומה חשיבותן

לעשות ביופסיה ללא ניתוח: על השיטה החדשה להתאמת טיפול לסרטן

לעשות ביופסיה ללא ניתוח: על השיטה החדשה להתאמת טיפול לסרטן

הבדיקה הגנומית היחידה המאפשרת קבלת החלטה לטפל בסרטן שד ללא כימותרפיה בביטחון רב

הבדיקה הגנומית היחידה המאפשרת קבלת החלטה לטפל בסרטן שד ללא כימותרפיה בביטחון רב

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) וסרטן הריאות: האם אחד מוביל לשני?

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) וסרטן הריאות: האם אחד מוביל לשני?