חולה אסטמה? יש לנו בשורה בשבילך

שני סטארט-אפיסטים המציאו משאף קטן, יעיל וחכם לחולי אסטמה ברחבי העולם

הכל התחיל באחת הריצות הארוכות בפארק שעושה ד"ר ערן אילת (50), דוקטור לרפואה ולאימונולוגיה. הריצות פותחות לו את הראש, ואז עולים הרעיונות. והראש של אילת, כמו שמעיד עליו שותפו למיזם אופיר חזות (36), פשוט קודח מרעיונות.

הוא לא רץ מיד עם הרעיון למשקיע. במקום זה הוא התחיל ללמוד. אילת מעיד על עצמו כטיפוס מאוד מתודולוגי. "אני קורא כל מה שאפשר על התחום, מזהה איפה יש בעיה ואז מחפש איך לפתור אותה. יש לי שמונה חברות בתחומים שונים. כמעט כולן באו מלימוד של השטח".

Meway

הרעיון האחרון היה של מכשיר שיסייע, בדרך טובה יותר מזו שקיימת היום, לנשימה של חולי אסתמה וחולי מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) – קהל עצום של כ-600 מיליון איש בעולם. הרעיון הבסיסי התייחס לעיקרון הפעולה של המוצר: פירוק החומר הרפואי לטיפ-טיפות (חלקיקים של טיפה) שייכנסו עמוק לריאות ובכך ישפרו את יעילות התרופה לעומת המכשירים הקיימים היום (אינהלציה ומשאף).

בשביל לממש רעיון צריך משקיע. או כמו שמסביר אילת: "הרעיון הוא רק נבט שסביבו צריך גן שלם כדי שיצמח ממנו עץ". כאן נכנסה לעזרתו יד המקרה. יום אחד בשעה שבילה עם משפחתו בנופש במלון, הוא פגש בפינת התה סמנכ"ל מחברת טבע שאותו לא הכיר קודם. הם התחילו לשוחח ביניהם, אילת סיפר בהתלהבות על הפרויקט והסמנכ"ל אמר לו: אתה חייב לדבר על זה עם חבר שלי, משה מנור. כך נולד המשקיע הראשון.

בינתיים הצטרף לסטארטאפ החדש כמנכ"ל גם אופיר חזות, בעל תואר שני במדעי המוח ובמינהל עסקים, שכבר הספיק לנהל כמה סטארטאפים בעברו ומאוד התלהב מהרעיון. בעזרת ההשקעה הראשונית שקיבלו ממנור הם פיתחו אב טיפוס של המוצר, בשיתוף עם חברת הנדסה, שהוגש לטכניון לבדיקת היתכנות.

"כיזם, למסור את המוצר לבדיקת היתכנות זו חרדה עצומה", מספר אילת, "אתה נותן את יציר דמיונך לבדיקה אובייקטיבית שאתה לא יכול להשפיע עליה. אם זה מצליח, שיחקת אותה. אבל אם לא, גם בגלל טעות קטנה, המוצר מת כי לא תקבל עוד כסף".

אבל ההמשך היה אופטימי: הבדיקה נתנה להם אור ירוק להמשיך לתכנון יותר ספציפי של המוצר ובנייה של מודל וירטואלי. בשלב זה, עם אב טיפוס ואישור של הטכניון, חיבר אותם הראשון שהיה לזהות, משה מנור, עם המשקיעים הבאים.

מנור, עליו מעיד אילת כי הוא "אדם חכם ומבריק", היה בעבר בכיר מאוד בטבע ובין השאר אחראי על תחום הנשימה. הוא קישר אותם לחממה טכנולוגית שבדיוק הייתה בשלבי הקמה. החממה, בשם "סנארה", היא שיתוף פעולה של שתי חברות בינלאומיות: טבע ופיליפס.

לאחר תהליך ארוך של בדיקות פטנט, ואינספור מצגות ודיונים, נבחר המיזם של אילת וחזות – שקיבל את השם מיוויי (Meway Pharma) – לסטארט-אפ הראשון שיצטרף לחממה החדשה.

נשמע מעולה, אבל הדרך הייתה כמובן הרבה יותר מורכבת. "חוטפים המון סטירות בדרך", מודה אילת, "תמיד יש אנשים סביבך שמסבירים למה לא, ולמה זה מסובך, ולמה אי אפשר. אתה יושב בישיבה עם עשרה אנשים, ולא כולם מתפעלים ואומרים וואו".

לדברי חזות, "צריך להיות קצת מטורפים. יש המון סיכון בתהליך ופתרון של בעיות מעכשיו לעכשיו, זה מאוד דינמי. צריך בתקציב מוגבל ובזמן קצר להגיע ליעדים, כדי להוכיח את עצמנו בצורה מהירה. אבל אנחנו מאוד אוהבים את מה שאנחנו עושים". אילת קובע ממרום ניסיונו: "לא המבריקים הם שמצליחים, אלא המתמידים".

חתימת החוזה עם סנארה, חברת ההשקעות של טבע ופיליפס, הייתה, כמובן, שיאו של התהליך. "חיכינו לא מעט לרגע הזה", מספר חזות, "הרמת הכוסית אחרי חתימת ההסכם עם סנארה הייתה מאוד מרגשת. כשהגעתי הביתה אמרתי לאשתי: 'מתחילים לעבוד'".

מיוויי (MEway Pharma) גאים מאוד בשידוך. שיתוף הפעולה בין ענקית התרופות טבע – שמוצרי נשימה היא בליבת העיסוק שלה – לבין חברת פיליפס שמייצרת, בין השאר, מכשירי אינהלציה, פשוט התאים בול.

"אנחנו רואים את עצמנו גשר בין שתי החברות הבינלאומיות ובין שני מכשירי הנשימה הקיימים", אומר חזות, "שיתוף הפעולה איתם הוא מצוין. החבר'ה בחממה הם מאוד חברותיים ונכונים לעזור. יש כל הזמן תקשורת חיובית והפריה הדדית".

מוצר הדגל של מיוויי (MEway Pharma), UltraFlow Multi Use Nebulizer, הוא מכשיר לשימוש ביתי שמצליח לשלב את היכולות של מכשיר האינהלציה והמשאף ואף עולה עליהם באמצעות שלושה יתרונות מרכזיים: קיצור זמן הטיפול מ-7-15 דקות ל-2 דקות בלבד – יתרון ענק למטופלים ילדים נעדרי סבלנות; הגדלה דרמטית של יעילות הטיפול; וניידות – בניגוד למכשירים היום שמגיעים במזוודות, הנבולייזר הוא מכשיר קטן יותר משמעותית – בגודל של מכשיר טלפון.

ומתי ייכנס הפטנט לשימוש ברחבי העולם? לפי תוכנית הפיתוח של מיווייי  (MEway Pharma), הם ייכנסו לשלב הניסויים הקליניים בעוד כשנה. שנה-שנתיים אחר-כך כבר תוכלו לנסות את המכשיר בעצמכם.

על "סנארה ונצ'רס"
למי מיועד הפרויקט: לסטארטאפים

סנארה ונצ'רס (השם נגזר מהפועל "לרפא" בלטינית) היא יוזמה משותפת של טבע ורויאל פיליפס ההולנדית: מדובר בפלטפורמת השקעות הפועלת במסגרת חממה טכנולוגית, על פי רשיון שהוענק לה מתוכנית החממות הטכנולוגיות של המדען הראשי במשרד הכלכלה.

סנארה ונצ'רס מעניקה מימון ותמיכה לחברות ישראליות הפועלות לפיתוח טכנולוגיה רפואית ומכשור רפואי בתחומים של רפואה דיגיטלית, ניהול מחלות, מעקב וחיישנים, טיפולים זעיר פולשניים מונחי אמצעי דימות, מתן תרופות ושילובים של תרופות ומכשור רפואה.

טבע ופיליפס הודיעו כי ישקיעו במשותף סכום של עד 100 מיליון שקל בפלטפורמה של סנארה לאורך תקופה של שמונה שנים, והחברות המשתתפות ייהנו מתמיכתן בצד הידע ויכולות ההגעה לשווקים הרלוונטיים.

סנארה ונצ'רס היא חלק ממחויבותה של טבע לקידום מצוינות מדעית בישראל, מתוך הבנה כי מדובר בתחום בו יש לישראל יתרון תחרותי מול העולם. במסגרת זו פועלת טבע בקרב אוכלוסיות מגוונות, מפעילה ותומכת במגוון רחב של יוזמות חינוכיות וקהילתיות ומעודדת את עובדיה להתנדב.

לאתר סאנרה ונ'צרס

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

מה המשותף לפרנק אפרסון, ג'ורג' ניסן, לואיס ברייל ובנימין פרנקלין?

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ

משבר הקורונה – הזדמנות היסטורית להחזיר את המדענים והמדעניות הגדולים לארץ