אומנות כדרך לתקשר ולטפל בחולה בדמנציה

Getty Images: FredFroese

קשיי התקשורת עם חולי דמנציה הולכים ומתגברים עם התקדמות המחלה, אולם החלק האחראי על אומנות מתפקד עוד זמן רב ולכן מהווה גשר חשוב לתקשורת, ד"ר דברת הראל על כוחה של אומנות בטיפול בגיל השלישי ובחולי דמנציה בפרט.

תקופת הזקנה מפגישה את האדם עם כל מיני אתגרים, בריאותיים, שינויים בסטטוס החברתי, שינויים גופניים, חוויית אבדן, שינויים בתחום המגורים, פגיעה בתחושת האוטונומיה ואף בדידות, שכל אחד מהם מורכב להתמודדות בפני עצמו. לא פעם כל האתגרים והקשיים האלה מאפילים על היכולת שלנו לראות שעדיין קיימים בגיל הזה ערוצי התפתחות. אומנות היא אחד מהתחומים האלה וההשפעה המיטיבה שלה נראית לעין לא רק בטיפול בגיל השלישי בכלל אלא בחולי דמנציה בפרט. למעשה זו אחת הבשורות המלהיבות בתחום הטיפול במתמודדים בדמנציה.

אומנות ככלי טיפולי

"בגיל השלישי מתעוררת נטייה להתבוננות פנימית, ייתכן שזה חלק מתהליך ההשתחררות מתפקידים שליוו אותנו שנים כמו קריירה, גידול ותמיכה בילדים. זה מאפשר זמן ומקום לחוויית being," מסבירה ד"ר דברת הראל, דרמה תרפיסטית, המשלימה פוסט דוקטורט בגרונטולוגיה ועומדת בראש התכנית "גוונים של זקנה" של המכללה האקדמית לחברה ואומנויות והקריה האקדמית אונו. "פתאום נוצרת פניות להתעמקות בהוויה במקום בעשייה וזה נותן מרחב לחקר העצמי ולהנעת תהליכים נפשיים. הגיל השלישי מאפשר הסתכלות על החיים, מעין סקירת חיים טבעית שמלווה ברצון להפיק משמעות ממהלך החיים ולהשאיר משהו אחרינו. פסיכולוג בשם אריקסון טבע בהקשר זה את המושג "שלמות העצמי", הרצון להיות שלם עם מי שאני".

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אומנות היא שפה שנותנת ביטוי כאשר המילים לא מאפשרות הגדרה
אומנות היא שפה שנותנת ביטוי כאשר המילים לא מאפשרות הגדרה, ד"ר דברת הראל צילום: יורם הררי


יצירתיות כהווה מתמשך

"יצירתיות מסתבר, על פי מחקרים, ממשיכה להתפתח גם בגיל הזקנה, ויש לה שני תפקידים עיקריים: האחד, ליצור תוצרים אומנותיים והשני, דרך לחשוב אחרת על דברים. באופן מפתיע היצירתיות דווקא נוטה להתפתח בזיקנה, ג'ין דן כהן מתייחס לגיל השלישי כ"עידן היצירתיות" ("The creative age"). יותר מזה, מסתבר שגם כאשר יש פגיעה בזיכרון או בכישורים הקוגניטיביים, ההנאה מהיצירתיות ממשיכה להתפתח. יצירתיות, בניגוד לתחומים אחרים, אינה מקושרת לאזור מסוים במוח, היא בעלת מבנה יותר דיפוזי, כמו אינטואיציה, ומקושרת למרכזים שונים במוח. הפעילות היצירתית האומנותית היא גם בעלת חשיבות בגיל השלישי, ויותר מזה יכולות אומנותיות מהוות פיצוי על אבדן כישורים אחרים, כפי שגורסת תיאוריית המוח הגמיש".

על יצירתיות ודמנציה

"העיקרון "אף פעם לא מאוחר" מתאים לטיפול באומנות למתמודדים עם דמנציה וזה בדיוק מה שמנחה אותי כבר למעלה מעשרים שנה של טיפול בדרמה עם המתמודדים עם דמנציה," אומרת ד"ר הראל. "יותר מזה, הניסיון מלמד שתמיד יש להציע, לעודד ולחשוף לסוגי יצירה שונים, אחד מהם יעורר את ההזדמנות, ידליק את פרץ היצירתיות."

"מכיוון שהזיכרון לטווח ארוך שמור יחסית הוא מהווה משאב לעבודה. אני רואה בו מעין תיבת אוצר משתי סיבות חשובות: האחת, עבור החולה בדמנציה בחיים מלאי תסכול, יש כל כך הרבה דברים בהם הוא חווה אי-הצלחה, והזיכרון לטווח ארוך שלו פעיל ומאפשר תקשורת. השנייה, זיכרונות העבר מהווים עוגנים שמסייעים למתמודד עם דמנציה לבסס זהות עצמית חיובית. באמצעות הטיפול באומנויות אנחנו משתמשים בזיכרון לטווח ארוך וביצירתיות עבור ה"כאן והעכשיו" ולהצליח לשקף באמצעותם הצלחה ותחושת הישג. כך האומנות מגיעה ממקום בטוח ומחזק ומאפשרת יצירה, שהיא ההפך מאבדן וקמילה."

עבודות סטודנטים בתכנית "גוונים של זיקנה": התנסויות המאפשרות טיפול אומנותי רב תחומי
עבודות סטודנטים בתכנית "גוונים של זיקנה": התנסויות המאפשרות טיפול אומנותי רב תחומי צילום: רקפת הדר


אמנות כשפה שלא מצריכה מילים

ד"ר הראל מסבירה מדוע דווקא האומנות מאפשרת גשר לתקשורת והבעה בקרב המתמודדים עם דמנציה: "אומנות היא שפה שנותנת ביטוי גם לדברים שמילים לא נותנות להם הגדרה, בטח גם כשאנשים נמצאים במצב שהמילים אובדות. לכן הטיפול באומנות הוא מגוון ומביא תוכן שלא תמיד הוא מילולי, האומנות מאפשרת השלכה נפשית, ביטוי שלא היה מתאפשר אחרת, תיאור בהעדר מילים. היצירה המשותפת מהווה גשר משום שהיא מאפשרת תקשורת וקשרים חברתיים, לשיר שיר, לצבוע יחד – יש יציקת תוכן משותף עם משמעויות רגשיות. באמצעות אמנות עוברים מסרים עמוקים של תקשורת ללא צורך במילים.

החשיבות של אמנות לטיפול היא הסיבה להקמת התכנית גוונים של זקנה, תכנית להכשרת מטפלים להתערבויות אומנותיות עם הגיל המבוגר, יוזמה של המכללה האקדמית לחברה ואומנויות ASA והקריה האקדמית אונו. התכנית השנתית מציעה את כל סוגי הטיפול באומנות ומיועדת לאנשי מקצועות הטיפול שרוצים להעמיק ולהתמקצע בתחום הטיפול באוכלוסיית הגיל השלישי.

"התוכנית נולדה לפני שנתיים מתוך הבנה שעולם הטיפול צריך להתאים את עצמו לרוח הזמן והתקופה, שהחברה הולכת ומזדקנת ולתקופת הזקנה הזו שמתארכת יש צרכים משלה שדורשים מענה ייחודי. יש מאפיינים כלליים של גיל הזקנה ואנו רואים שהטיפול באומנויות מתקבל בפתיחות, שמחה ותשוקה. יש לנו כמטפלים בשורה מיוחדת עבור האנשים הזקנים, ולכן חשוב לפתח את זה כגוף ידע ולהתמקצע בו. אנחנו משלבים בין גרונוטולוגיה ושפת הטיפול באומנויות בהתאם לשלביה השונים של הזיקנה, כולל התייחסות לשלב סוף החיים וליווי רוחני ותמיכה בתהליכי סוף החיים".


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן