בריחת שתן – לדעת כדי לטפל

Getty Images: Ocskaymark

לבריחת שתן בגיל המבוגר יש סיבות רבות, אבל הדבר החשוב ביותר הוא לנהל שיחה עם המבוגר ולחשוב מה האפשרויות הטובות ביותר העומדות בפניו. ככה עושים את זה

בריחת שתן הינה מצב רפואי שמצריך בירור רפואי. יחד עם זאת, בריחת שתן היא נושא שנתפס אינטימי ומביך, כך שמי שחווה בריחת שתן בגיל המבוגר לרוב יטה לשמור את הנושא בסוד ולא ידבר עליו, אפילו לא עם הרופא המטפל. הסטיגמה ברורה, ועם הגמילה מחיתולים כפעוטות אנו נוטים לראות את הנושא הזה כסגור. אלא שבריחת שתן בגיל המבוגר פוגעת באיכות החיים, וביכולתה לא רק להוריד את תחושת הביטחון העצמי, אלא אף לפגוע בעצמאות של האדם המבוגר. הבעיה היא שמעבר לאי הנוחות, הריחות הלא נעימים והפגיעה בפרטיות, המבוגר אף יכול לסבול מתסכול, להידרדר לדיכאונות, להסתגר בבית ולסבול ממצבי רוח משתנים בעקבות בריחת השתן. כבני משפחה מטפלים חשוב להיות מודעים לבעיה ולמצוא את הכלים להתמודד איתה נכון ולטובת המטופל המבוגר.

כמה עובדות על בריחת שתן

  1. כ-15%-30% מהקשישים סובלים מבריחת שתן. נשים סובלות מבריחת שתן פי שניים מגברים.

  2. המוח אחראי על כיווץ ושחרור שריר השלפוחית בהתאם לצורך. עם העלייה בגיל, יש ירידה ביכולת השליטה על שריר השלפוחית, ירידה ביכולת ההתאפקות וכן ירידה בקיבולת השלפוחית. כיוון שכך מבוגרים רבים נדרשים להתפנות פעמים רבות לאורך היום וחשים תחושת דחיפות גדולה להגיע לשירותים, למרות שבפועל כמויות השתן הן קטנות מאוד.

  3. השרירים החלשים גורמים לכך שפעילויות שלכאורה אינן קשורות למערכת השתן כמו צחוק, שיעול או עיטוש עלולים להוביל לבריחת שתן, מה שמוביל לריחות לא נעימים ולתחושת אי נוחות.

  4. מצבים רפואיים אחרים כמו: אירוע מוחי, פרקינסון, טרשת נפוצה ואלצהיימר הן מחלות שפוגעות במערכת העצבים המרכזית. מערכת זו אמונה גם על יכולת הכיווץ והשחרור של השלפוחית, לכן לא פעם בריחת שתן תהיה תוצר לוואי של מחלות אלה. צניחת רחם אצל נשים היא עוד אחת מהסיבות לבריחת שתן, שכן מערכת השרירים רפויה ויכולת השליטה בסוגרים יורדת.

  5. תרופות וצריכה גבוהה של קפאין עלולים להגביר את בריחת השתן אצל מבוגרים.
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



לא פעם יתקשה ההורה המבוגר לדבר על בריחת שתן ויחוש מבוכה Getty Images: TolikoffPhotography

כיצד ניתן לטפל בבריחת שתן?

בשל העובדה שיכולת השליטה בסוגרים אצל המבוגר יורדת כמו גם התפקוד של חוש הריח, לא פעם הוא יהיה בעמדה של הכחשה בראשית הדרך וייתכן שהמטופל המבוגר לא יהיה מודע כלל לבעיה ממנה הוא סובל. לכן בני המשפחה המטפלים צריכים להיות ערים למצב. יש צורך בסבלנות רבה, בהכלה ובהתקדמות בצעדים איטיים כדי לא לגרום למבוגר אי נעימות ופגיעה קשה בדימוי העצמי. ברגע שיושג שיתוף פעולה מצדו, הדרך תהיה קלה הרבה יותר, אבל כאמור לעתים זה עלול לקחת זמן.

חשוב להבין את מקור הסיבה לבריחת שתן לפני שמתחילים לטפל. לשם כך יש לפנות לרופא המטפל שינסה להבין את מקור הבעיה, שכן לא תמיד הבעיה היא תוצאה של הדרדרות תפקודית. כיום מוצעים אמצעים רבים שיכולים לתת פתרון לעניין, ביניהם טיפול התנהגותי המסייע לחיזוק השרירים וגם טיפול תרופתי שהוא כמובן בהחלטת רופא.

כדי להתאים לאדם המבוגר את האמצעי היעיל  ביותר, חשוב שהוא יעבור בדיקה פיזיולוגית אשר תקבע מהו מקור לבריחת השתן. לאחר הבדיקה הרפואית, מומלץ להתגבר על המבוכה הטבעית ולנהל עם האדם המבוגר שיחה מלב אל לב, בה תעלו יחד את האפשרויות העומדות בפניו.

אמצעים מסייעים

בשלבים הראשונים, כאשר מדובר בבריחת שתן בכמות מעטה, ניתן לעשות שימוש בפדים או בתחתונים ייעודיים הסופגים את השתן מבלי להפיץ ריח רע. כאשר אתם מתכננים לצאת מהבית, קחו אתכם פדים ותחתונים להחלפה, כדי לאפשר לאדם המבוגר עצמאות ולשמור על כבודו. באופן הזה, גם אם תתרחש בריחת שתן מחוץ לבית, ניתן יהיה לטפל בה בקלות יחסית. בנוסף, יש להזכיר למבוגר להתפנות לעתים תכופות, כך שאם אתם מתכננים להיעדר למשך זמן ממושך מהבית מוטב שיהיו לאורך הדרך "תחנות עצירה" ידועות מראש בהם יוכל המבוגר להתפנות בנוחות. 

 השימוש בחיתולי מבוגרים מקל מחד אך מאידך לא מסייע בטיפול במקור לבריחת שתן
השימוש בחיתולי מבוגרים מקל מחד אך מאידך לא מסייע בטיפול במקור לבריחת שתן Getty Images: Rawpixel


בשלבים מתקדמים יותר, כאשר בריחת השתן הופכת למסיבית, ניתן לשקול להיעזר בחיתולים או חיתולי תחתון למבוגרים. חשוב לדעת כי בשעות הלילה הפעילות ההורמונלית אצל מבוגרים עולה, מה שמעלה אצלם את הצורך בהגעה לשירותים במהירות. כדי למנוע מצבים של בריחת שתן במהלך הלילה, ניתן להיעזר בתחתוני חיתול. אולם, אליה וקוץ בה – הנוחות הזאת עלולה דווקא לפגוע ביכולתו של המבוגר לשלוט בצרכיו. זאת משום שכאשר השריר "מתרגל לחיי נוחות", יהיה לו קשה יותר להישאר מכווץ בשעות היום, כאשר נדרש פרק זמן מסוים בין השלב שבו האדם מודע לצורך להתפנות ועד שהוא מגיע לשירותים הקרובים.

עניין נוסף הוא תחושת העצמאות והכבוד העצמי של המבוגר. השימוש בתחתוני חיתול והצורך באדם נוסף שיחליף אותם, עלולים ליצור אי נעימות גדולה אצל המבוגר. כיוון שכך עלולות להיגרם תופעות כגון אצירת שתן, בושה, תסכול וכעסים רבים. כדי להוריד מעט את סף הרגישות, חשוב לדבר על הדברים ואף לשקול קבלת סיוע מהביטוח הלאומי או לשכור את שירותיו של עובד זר.

לצד השימוש באמצעי ספיגה עבור המבוגר, חשוב לכסות את המיטה בכיסוי גומי ייעודי וכן לכסות את הכורסא החביבה על המבוגר או כיסא שהוא אוהב לשבת עליו במיוחד באמצעים שימנעו את מעבר השתן. כך סביבתו של המבוגר תוכל להישאר נקיה ונוחה, ניתן יהיה לארח בבית מבלי לחשוש מריח השתן שנודף מהרהיטים ולשמור על אווירה נוחה ונעימה בסביבתו של המבוגר. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן