לשמור על אופטימיות גם כשהדברים מתפרקים

Getty Images: peopleImages

"עד לפני שלוש שנים הכל היה נהדר – בן מקסים שעמד לסיים תיכון, הורים מבוגרים שממש חוגגים את שנות הפנסיה ועבודה שאני אוהבת, ואז בבת אחת הכל השתנה"

נ.מ., בת 49, עוזרת אישית לאיש עסקים, בת יחידה להורים בני 90 ואם חד הורית לחייל. מתגוררת בתל אביב במרחק בתים ספורים מהוריה, שעד לא מזמן היו עצמאיים ופעילים וחיי השגרה שלהם היו עשירים בעשייה ובפעילות חברתית.

"תמיד הייתי קשורה להורי, ובילינו שעות רבות יחד, הם עזרו לי לגדל את בני והיינו משפחה קטנה ומאושרת", מספרת נ'.

מיד לאחר שבנה של נ' התגייס לצבא, החלה התדרדרות במצבה הקוגניטיבי של אמה והיא אובחנה כדמנטית. ימים ספורים לאחר מכן, עבר אביה שבץ מוחי קשה.

"מאותו רגע, שום דבר לא חזר להיות כפי שהיה, החיים השתנו דרמטית" מתארת נ'. במהלך אשפוז הארוך של אביה, החליטה נ' לפעול כדי להוציא אישור למטפלת סיעודית. היא נכנסה לעובי הקורה, ביררה מה הן הזכויות שמגיעות להוריה מהביטוח הלאומי ומחברת הביטוח בה היו מבוטחים באופן פרטי.

"זו היתה מלחמה בכמה חזיתות" מספרת נ', "בראש ובראשונה מול אמא, שכעסה על עצם הרעיון שמישהו מטיל ספק ביכולת שלה לטפל באבא. "היא חזרה ואמרה ששישים שנה טיפלה בו לבד, ואיך יתכן שעכשיו היא לא מספיק טובה".

תהליך הוצאת האישור להעסקת עובד סיעודי, מהביטוח הלאומי היה ארוך ומסורבל ורק לאחר שהגישה מספר פעמים ערעור לוועדה, התקבל הרישיון להעסקת העובד.

חברת הביטוח הערימה גם היא קשיים על נ' וטענה שרמת התפקוד של הוריה לא מצדיקה אישור למטפל זר. רק לאחר התערבות של עו"ד, הגיעה איתם נ' לפשרה בה הוחלט שהחברה תשתתף בחלק יחסי מתשלום ההוצאות. "הסכמתי לפשרה רק מפני שכבר לא היה לי כח להילחם, בשלב הזה כבר הייתי באפיסת כוחות" מספרת נ'.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

"לאמא היה קשה לקבל את העובדה שהיא כבר לא יכולה לטפל באבא"
"לאמא היה קשה לקבל את העובדה שהיא כבר לא יכולה לטפל באבא" Getty Images: bowedenimages


אביה של נ' שוחרר מבית החולים, עד שמצאה מטפלת התייצבה בכל בוקר בבית של הוריה לפני שיצאה לעבודה, וחזרה אליהם כשחזרה מהעבודה, כדי לעזור לאביה לקום מהמיטה, להתלבש, להתקלח ולהחליף חיתולים. "בכל יום יצאתי משם בוכה ושבורה. הכל הציף אותי, המצב הקשה של ההורים שעד לא מזמן היו לגמרי מאושרים ובריאים, הקושי הפיזי לטפל באבא שלי והקושי המנטלי שהיה כרוך בכל המצב החדש".

אחרי שלושה חודשים נמצאה מטפלת, "היא היתה חייכנית חרוצה, עם ניסיון בטיפול בקשישים סיעודיים ודיברה מצוין עברית.  חשבתי שמעכשיו ניכנס לשגרה שהיא אומנם שונה, אבל פחות עמוסה". אלא ששבועיים לאחר תחילת העבודה גילתה העובדת שהיא בהריון ועזבה.

רגעי האושר הגדולים הם כשהנכד מגיע לבקר
רגעי האושר הגדולים הם כשהנכד מגיע לבקר Getty Images: Clarkandcompany


הסוכנות שלחה להוריה של נ' עובדת חדשה. "פיטרתי אותה די מהר, זו היתה התגשמות כל הפחדים של מי שהוריו מטופלים ע"י עובד זר".

לפני חודשיים קיבלה נ' המלצה חמה על עובדת מהפיליפינים, לאחר מפגש מוצלח עם ההורים היא התחילה לעבוד איתם. "היא מקסימה, דוברת עברית, חייכנית ואחראית" מספרת נ'.

לא מזמן נפצעה נ' ברגלה ונאלצה לעבוד ניתוח. "זה היה תזכורת משמיים שאני שוכחת לטפל בעצמי" היא מספרת. במהלך ההחלמה גילתה את קבוצות התמיכה "חכמת ההזדקנות", של עמותת תובנה. במפגשים עם הקבוצה, למדה לתרגל מדיטציה והשתתפה בדיונים עם אנשים כמותה שמטפלים בהורים סיעודיים.

"היתה בזה הקלה גדולה, זה באמת עזר לי להרגיש טוב יותר ולהתמודד בקלות" מספרת נ' "עם חברות שלי כבר לא נעים לי לחלוק את כל התלאות שאני עוברת ולמען האמת כשהיה מגיע הערב לא היה לי אפילו כח לדבר עם מישהו".

מתנדב מטעם העמותה מגיע לתרגל עם הוריה של נ'  מדיטציה פעם בשבוע ובנוסף, נ' שכרה מורה פנסיונרית שמגיעה פעמיים בשבוע להוריה כדי להקריא להם עיתונים ולשחק איתם משחקי מחשבה.

רגעי האושר הגדולים של ההורים הם כשבנה של נ' מגיע לבקר אותם, וזה קורה מספר פעמים באמצע השבוע ובכל סוף שבוע.

"קנינו להם אייפד והבן שלי לימד אותם להפעיל אותו, העלה להם שירי ארץ ישראל, ואנחנו מגיעים לשם ושרים יחד. את צריכה לראות את אמא שלי כשהנכד שלה שם, קשה להאמין שהיא דמנטית".

מעל כל זה מרחף קושי כלכלי גדול. "אני איכשהו מסתדרת, זו בכלל לא שאלה, מפני שאין לי שום ברירה אחרת, אבל מה יקרה אם אני אצטרך יותר? אין לי מושג, נגיע אל הגשר ונעבור אותו," מסכמת נ' ויש שם לא מעט אופטימיות בתוך הקושי.

  • הסיפורים האישיים במדור זה נכתבו על מנת לשתף מניסיונם של אחרים, להגביר מודעות ואולי גם לסייע. מטבע הדברים, הסיפורים מובאים בעילום שם כדי לא לפגוע בפרטיותם של המטפלים וקרוביהם שסיפורם מובא כאן. השמות המלאים שמורים במערכת

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

ממשבר להזדמנות: בעקבות היציאה מהארון של נכד במשפחה דתית

ממשבר להזדמנות: בעקבות היציאה מהארון של נכד במשפחה דתית

אבא שלי ואני, או - איך מתמודדים עם הורה סיעודי תשוש נפש?

אבא שלי ואני, או - איך מתמודדים עם הורה סיעודי תשוש נפש?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן