משמעותה של סליחה

Getty-Images: Undefined

הצד הרגשי בטיפול בהורים המזדקנים, או בבן משפחה, הוא המורכב ביותר. קרבתו של יום הכיפורים מביאה עמה הרהורים על סליחות, חרטה ותיקון, נושאים שיש להם קשר ישיר למקום שלנו כבני משפחה מטפלים

יש מי שצם ויש מי שנהנה מהשקט של היום, יש מי שאוהב להיות בבית ומי שנהנה מהמפגש של חברים והשיחות השקטות, יש מי שזוכר ומתאבל ויש מי שעסוק בסליחות ובתענית. רובנו לא אדישים ליום הכיפורים המתקרב ולא רק משום המשמעות הדתית שלו, או הייחודיות בה הוא מצוין בארץ, אלא בעיקר משום שהוא משויך לחשבון נפש ולתהליך אישי של חרטה וסליחה.

יום כיפור מתחבר אחרת לכל אחד מאתנו, אבל בעוד כל אחד מתמודד עמו אחרת, כבני משפחה מטפלים אנחנו נדרשים לא רק להתמודד עם המקום שלנו אלא גם את מקומו של בן המשפחה המטופל והקשר של כל אלה לטיפול ולקשר בינינו ובינו.

יום הכיפורים בצל אבדן תפקודים של ההורה

במהלך ההזדקנות חלים לא מעט שינויים, לעיתים הדרגתיים, המאופיינים בהתמודדות עם אבדן, אם אבדן של יכולות, של קשרים, של אהובים ובעיקר של עצמאות אישית. התהליך, הפיזי והרגשי, של ההורה בתקופה זו לא פוסח על המשפחה ובוודאי לא על בן המשפחה המטפל. הוא מקבל ביטוי בשינויים הבין-דוריים בתוך המשפחה: ההורה המזדקן כבר לא ממלא את תפקיד "ראש המשפחה" ועם זאת במידה מסוימת הוא עדיין מחזיק בתואר. התהליך הזה, שהוא שונה בכל משפחה, מעלה לחצים, רגשות ומתחים בתוך מערכת יחסים שיש לה עבר.

החגים מכניסים לא פעם את כל הרגשות והקשיים האלה למעין "סיר לחץ" שפועלים על כל אחד באופן אישי ועל כל המשפחה כמשפחה. גם כאן תפקיד בן המשפחה מסובך יותר, משום שעליו מוטלת ההתמודדות כפולה ומכופלת. הבשורה הטובה היא שהדרך בה אנחנו מתמודדים עם יום הכיפורים והרגשות שהוא מעורר בנו יכולה להשפיע לטובה עלינו ועל יקירינו כולם, זה רק מתחיל במודעות ובדרכי פתרון אפשריות.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



יום הכיפורים פוגש כל אחד מבני המשפחה אחרת
יום הכיפורים פוגש כל אחד מבני המשפחה אחרת Getty Images: ElienaZ


יום הכיפורים הפרטי

הטיפול בבן המשפחה כולל צד רגשי חזק מאוד שלא תמיד אנחנו נותנים לו ביטוי משום שבתוך תפקיד מרובה משימות, פינוי הזמן כדי להכיר בקושי שלנו, נתפס כמותרות. ההדחקה הזו, יחד עם השחיקה הטבעית שמתרחשת ככל שתפקיד בן המשפחה המטפל נעשה אינטנסיבי יותר, מייצרת אצלנו רגשות שליליים שלא מקבלים הכרה. יותר מזה, אנחנו משקיעים המון אנרגיה בניסיון להסתיר אותם, במקום להתמודד מולם. יום הכיפורים מציע הזדמנות לבן המשפחה המטפל. הזדמנות לסלוח לעצמנו על רגשות האשם ולהזכיר לעצמנו שאנחנו בעצם עושים כמיטב יכולתנו. 

תפקיד בן משפחה מטפל הוא תפקיד מאתגר ואינטנסיבי והוא לא מגיע לתוך דף חלק אלא לתוך מערכת משמעותית, ארוכת שנים ולפעמים מאוד טעונה. יותר מזה, פעמים רבות, ההורה, שהוא הצד השני למערכת היחסים, אינו שותף לפתרון ולעיתים (תלוי במצבו הקוגניטיבי), לא בהכרח זוכר את הקושי. יום הכיפורים מאפשר זמן אישי לבן המשפחה המטפל שניתן לייעד על מנת להכיר בקשיים שלו ולחפש דרכים לפתור אותן. קשיים במערכת היחסים או משקעים מהעבר לא דווקא ניתנים לפתרון מול ההורה וכדאי לחשוב על מקורות תמיכה אחרים, כמו בני משפחה וחברים, אנשי מקצוע או קבוצות תמיכה. חיפוש אחר "תיקון" יכול להוביל למציאת הזדמנויות במצב הקיים לייצר קשר עם ההורה הבנוי על המצב עכשיו ולא על משקעי העבר, גם זו סוג של סליחה. 

יום הכיפורים של ההורה המבוגר

ההתמודדות עם השינויים שמביאה הזקנה באים לידי ביטוי רגשית לא פחות מפיזית. המעבר בין עצמאות לתלות, שינויים גופניים ואבדן יכולות פיזיות מעוררות קשיים שלא תמיד ההורה המבוגר מוכן להודות בהם בינו לבין עצמו, ועל אחת כמה וכמה בפני בן המשפחה המטפל. תקופת החגים ויום הכיפורים בפרט עשויים לעורר רגשות שליליים ביתר שאת. 

חשוב להיות מודעים לקושי של ההורה לקראת יום כיפור
חשוב להיות מודעים לקושי של ההורה לקראת יום כיפור Getty Images: FredFroese

 

לקראת יום הכיפורים, מומלץ לשבת עם ההורה לשיחה, אם מצבו מאפשר זאת, ולאפשר לו לדבר על החג או לבטא קשיים שהוא חווה. חשוב לוודא שלהורה יש את כל מה שהוא צריך אם הוא נשאר בחג בביתו, כלומר ניקיונות, קניות ובישולים וכמובן לקבוע מי נמצא איתו לאורך החג. אם אתם מרגישים שנכון יותר שהוא יבלה את החג אצלכם חשוב שתסבירו לו באופן מפורט על ההתנהלות במהלך החג: אפשר לכתוב על פתק מתי הוא אצלכם, באיזו שעה תאספו אותו וכל מידע רלוונטי אחר כתוב בקצרה, בכתב גדול ובצורה ברורה. אם ההורה יתארח אצלכם חשוב לארגן לו אזור פרטי ובו כל מה שיזדקק לו מאורגן בצורה נוחה וכמובן לנהל שיחה עם כל בני הבית על משמעויות האירוח. אם ההורה נמצא בבית אבות סיעודי, דברו עם הצוות ובדקו מה תוכלו לעשות ומי הצוות התורן. וודאו שלצוות התורן יש את כל מספרי הטלפון שלכם במידת הצורך.

חשוב לזכור שלא פעם אין שוויון או צדק במשפחה, לכן טוב יהיה להזכיר לעצמכם שאתם לא עושים זאת עבור מישהו אחר או במקומו. אולי לא בחרתם בתפקיד בן המשפחה המטפל ואולי לא הייתם בוחרים בזה לו יכולתם, אבל התפקיד מספק גם קרקע לצמיחה אישית אם רק נשנה את זווית הראיה. זה לא תמיד פשוט וזה בהחלט דורש אנרגיות, אבל הדחקת הרגשות השליליים גוזלת הרבה יותר.

שיהיה יום כיפור מועיל לכולנו.    


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן