אירוח ההורים בחגי תשרי

Getty Images: skynesher

החגים המתקרבים הופכים לא פעם את הטיפול בבן המשפחה למורכב יותר מכל הבחינות. הנה חמש העצות לבן המשפחה המטפל שיסייעו להתכונן לחגים טוב יותר ולשמור על רוח החג והמשפחתיות

תקופת החגים המתקרבת פועלת אחרת על כל אחד, יש מי שמתמלא ציפייה לקראת המפגשים המשפחתיים ויש מי שמחפש דרכים לצמצם אותם. המקום שבו הם פוגשים אותנו מושפע מגורמים שונים - אם זה השלב בו אנו נמצאים בחיינו, אורח החיים שלנו, המנהגים המשפחתיים שלנו וכמובן האישיות של כל אחד מאיתנו. כאשר אנחנו בני משפחה מטפלים, החגים דורשים מאתנו התמודדות נוספת: הטיפול בהורים שמעט משתנה בחגים וגם ההתמודדות עם המקום בו החגים פוגשים את ההורים.

הקושי שמגיע עם החג

לא פעם אלה דווקא החגים שמציפים אצל ההורים המבוגרים את שינויי הזמן ביתר שאת ומביאים התמודדות נוספת. למשל, אצל הורה שהיה רגיל לארח ולנהל את ארוחות החג, עשוי להתחדד הקושי של אבדן העצמאות, או השינוי הדורי, כלומר המעבר של נקודת המרכז המשפחתי לדור הבא. הקושי הזה יכול לעורר פחדים, תחושת תסכול ולעיתים אפילו תחושת אשמה על כך שהוא מרגיש כך בעוד הוא אמור לשמוח לקראת החג.

לעיתים החגים מעוררים קשיים אצלנו, בני המשפחה המטפלים, בעיקר אם ההורה מתמודד עם אחת ממחלות הדמנציה, או אם מצבו הגופני ירוד. לעיתים הקושי מתחיל בשל חוסר רצון של ההורה לקחת חלק בחג, או שבשל מצב קוגניטיבי ירוד הוא אדיש לקיומו של החג. הקשיים האלה לא ייעלמו אולם ניתן להקל על ההתמודדות איתם.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



קבעו תורנות הסעות שתאפשר גם לאחרים לקחת חלק במשימות
קבעו תורנות הסעות שתאפשר גם לאחרים לקחת חלק במשימות Getty Images: NoSystem images

 

מה עושים בחגים?

עצה ראשונה: היערכות מראש בהחלט מסייעת     

החגים לא מגיעים בהפתעה וככל שנהיה מאורגנים יותר, כך נקל על עצמנו. חשוב להיערך מראש לגבי אירוח בחגים ולייצר תורנות אירוח לארוחות בחג, או אירוח הכולל לינה בין בני המשפחה. מלבד ההיערכות המשפחתית מומלץ לשבת עם ההורה לשיחה, להקשיב לו ולספר לו על התכנית לחגים, כתיבת הפרטים על דף באופן ברור יכולה לסייע מהותית, בוודאי במקרה של בלבול. החגים מייצרים הפרעה לשגרה ולכן יש לרשימה כתובה השפעה מקילה ומפחיתת לחצים. גם ההורה זקוק ליותר עזרה לקראת החג וכדאי להתארגן מראש בקרב המשפחה לעזרה בניקיונות, בקניות ובבישולים. רצוי בהחלט לערב את ההורה עד כמה שאפשר, אם בחשיבה משותפת על תפריט, הכנה משותפת של מנה או אפילו רק בשיחה נוסטלגית, לשיחה כזו יש לרוב השפעה מיטיבה.

עצה שנייה: לפתוח את הבית ואת הלב

אם אתם מארחים בחג, בדקו עם ההורה מה יקל עליו יותר: להתארח בביתכם ללילה או לחזור לביתו. אם הוא מעדיף לחזור הביתה, התארגנו מראש מי לוקח ומחזיר אותו, שלא תיווצר סיטואציה לא נעימה בה לא ברור להורה מי לוקח אותו, או שתתעורר בו תחושה שהסעתו היא נטל. אם הוא מעדיף להישאר אצלכם, חשוב לארגן לו אזור פרטי בו הוא ירגיש נוח לנוח. האירוח בחגים אינו פשוט אך יש בו מסר חיובי להורה, לילדים ולמשפחה בכלל ובעיקר מעניק להורה את התחושה שהוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה.

עצה שלישית: ההכנות לארוחה

גם היערכות עם תפריט הארוחה בזמן מסייעת בהכנות לחג ויש לקחת בחשבון את המגבלות התזונתיות של ההורה. חשוב ליצר תפריט מאוזן מבחינת נתרן, שכן מלח תמיד ניתן להוסיף. אם הורה מתקשה בלעיסה, חשוב להכין מנות שיהיו לו קלות ללעיסה, כמו פשטידות, ירקות מבושלים ומרק, כשהמנות הן חלק מהארוחה המשותפת ניתן למנוע הרבה מתחושת אי הנוחות שלעיתים מתעוררת בנושא המזון. כמו כן, מומלץ להתחיל את הארוחה בשעה מוקדמת יותר כדי לאפשר להורה להיות ערני עד כמה שניתן בזמן הארוחה.

שיחה טובה עם ההורה יכולה לסייע בהעלאת הקושי ואוורורו
שיחה טובה עם ההורה יכולה לסייע בהעלאת הקושי ואוורורו Getty Images: MarkPapas

 

עצה רביעית: ביחד מסביב לשולחן

יש משהו מאוד מחבר בארוחות משפחתיות ובוודאי בחגים, תחושת ה"ביחד" שנוצרת היא תחושה מעצימה לכל הצדדים ומאפשרת חוויה חיובית. עם זאת ארוחת חג עשויות להיות רועשות ומלאות בגירויים חושיים. לכן יש חשיבות לסידורי ישיבה נכונים. הושיבו את ההורה באזור שקט יותר של השולחן, בדרך כלל בקצוות השולחן. הושיבו לידו אנשים שנעים לו לדבר איתם, דאגו שהתאורה תהיה מותאמת ושהוא נמצא במקום שיהיה לו נוח לצאת ממנו אם ירצה. הזכירו להורה שיש לו מקום לנוח אם מתעורר הצורך, שימו לב שהוא אוכל ושותה ונסו לשתף אותו בארוחה בהתאם לרצונו. אם יש צורך בכיסא גלגלים הקפידו שגובה השולחן מתאים ושיש לו מספיק מרחב ניידות.

עצה חמישית: התמודדות עם התנגדות של ההורה

גורמים רבים עשויים לגרום להורה לעליית מפלס הרגשות השליליים, אם בשל מודעות למוגבלות פיזית, אם בשל ירידה קוגניטיבית ואם בשל הרגשות השונים שחגים בכלל מעוררים. קרבתם של החגים מעוררת לא פעם פחדים, לחצים, עצב, מחשבות, ולעיתים גם מעצימה נוכחות של אבדן, תחושת בדידות, או את קרבתו של המוות. כל אלו יכולים להביא את ההורה להתנגד להשתתף בארוחת החג. חשוב להקשיב לו ולתת לו להוציא את שעל ליבו ואם זה קשה עבורכם אז תנו לקרוב משפחה אחר או לאיש מקצוע את ההזדמנות להקשיב ולעזור. נסו לעודד אותו להגיע ולא לוותר על ההשתתפות ואולי תוכלו למצוא יחד את הדרך להצליח. כך או אחרת חשוב לקבל בהבנה את רצונותיו בדרך מכילה וסבלנית. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר