חשיבות התקשורת עם יקירכם לקראת סוף החיים

Getty Images: Tom Merton

ההתמודדות עם המוות הקרב מורכבת לכל הצדדים, תקשורת לא תשנה את הסוף אך תשנה את המצב – שיחות על הנושא יכולות לסייע המון בהתמודדות – איך עושים את זה נכון?

הספרות מלאה במחקרים אודות המוות והשפעותיו על בני משפחה וקרובים, אך כאתר תוכן שמטרתו ללוות אתכם במסע הטיפול בהורה חולה או מזדקן – חשבנו שגם אנחנו צריכים להתעמת עם המוות ולא לדלג עליו.

נראה שאף פעם אין זמן מתאים לקיים את "השיחה" ואנו בוחרים לדחות אותה עד שלעיתים כבר מאוחר מדי לקיימה. אין כאן יומרה להשיא עצות ותובנות בנושא הרגיש והכאוב כל כך, רק להניח את הדברים על השולחן, מנקודת מבטנו. אפשר להסכים – אפשר להתנגד – אפשר להתעלם.  

המוות צועד עקב בצד אגודל במסע חיינו ומחיש את צעדיו עם הזדקנות ההורה או ההידרדרות במצבו. אנו נמנעים מלדבר עליו אבל עלינו להניח שהוא נמצא במחשבותיהם של יקירכם המכירים, כמוכם, את מהלך המחלה ומרגישים את התקדמותה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



רבים מהחולים והזקנים עסוקים בדרך בה ימותו. חלקם יעדיפו למות בבית כאשר בני משפחתם  עוטפים אותם. אחרים יעדיפו את בית החולים, בשל תחושת ביטחון, ניסיון להיאחז עוד בחיים, או על מנת שלא להכאיב ליקיריהם. חלקם ירצו לתת למשפחתם "צוואה בחיים" ולתכנן את הלווייתם וחלקם יעדיפו להשאיר החלטות אלו למשפחה.

כיצד נדבר על המוות?  חולים רבים בוחרים לבטא את רגשותיהם ולומר: "אני רוצה כבר למות", "כבר אין לי בשביל מה לחיות", "אני רק עול עליכם" והיגדים נוספים ברוח זו. בניסיון להפיח אופטימיות, נוטים בני משפחה להשיב: "יהיה בסדר", "יש לך ילדים ונכדים", "תחשוב מחשבות חיוביות, אנו מטפלים בך באהבה". תגובות אלו, עלולות למנוע מהחולה לפתח שיחה בנושא המעסיק אותו ולרוב, מותירה אותו לבד עם תחושותיו ומחשבותיו.

במצבים לא פשוטים אלה, כאשר החולה מתעמת עם מותו הבלתי נמנע אפשר לעזור לו לשוחח על הנושא ולהשיב לו: "אתה מוכן להיפרד מהחיים?", "אני מבין שאתה חושב על המוות". כאשר אתם בוחרים להידרש לנושא באומץ ואינכם חוששים לדבר על המוות, אתם מסייעים לחולה, מכילים אותו ומאפשרים לו לחלוק אתכם את פחדיו וחששותיו להיפרד, לסכם את חייו ולהעריך את מה שהיה לו בחייו.

הניסיון מראה שרוב החולים יודעים שהם עומדים למות. חלקם משלימים עם כך ומבקשים לשוחח על הנושא מסיבות רגשיות או פרקטיות. השיחה אינה זרז למותם, כי עם הזדמנות למלא אחר רצונם וללבן נושאים חשובים.

חשוב להבין כיצד החולה רוצה לסיים את חייו, אם בכתב ואם בע"פ, האם יש לו בקשות והרהורים לגבי הלווייתו, חלוקות תפקידים, התנהלות רגשית וכדומה. שיחה כזו אפשר לקיים גם עם בעלי מקצוע בתחום הרגשי ובתחום המעשי.  

שיחה כנה על נושא טעון זה, הנחשב בעיני רבים לטאבו, הופכת פעמים רבות לשיחה אינטימית משמעותית מאוד, המותירה חותם חיובי, מנחם ומעצים בזיכרונכם של כל בני המשפחה. חשוב להבין כי כל אדם שונה בתגובותיו, ועבור רוב האנשים, נושא המוות הינו נושא כאוב וקשה לשיחה ולכן טבעי לגמרי אם אינכם מצליחים להעלות את הנושא. היכולת לדבר ולתכנן את המוות חשובה עבור החולה ועבורכם ועשויה להיות נחמה ולסייע לכם בתהליך הרגשי שלאחר מות יקיריכם.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן