מדוע מבוגרים רגישים יותר לשינויי מזג האוויר?

Getty Images: ivanastar

תחושת הקור התמידית ממנה סובלים לעיתים אנשים מבוגרים מגיעה לעיתים באופן טבעי ולעיתים קשורה בחוסר פעילות גופנית, או בעיה בריאותית אחרת, אבל בן משפחה מטפל בהחלט יכול לסייע בעזרת הטיפים הבאים

ריכזנו עבורכם ששה גורמים שעלולים לגרום לקור תמידי אצל המבוגרים וגם כמה הצעות שיכולות לסייע בהשארת תחושת הקור מאחור:

ירידה בפעילות בלוטת המגן (בלוטת התריס)

בלוטה חיונית זו ממוקמת בצוואר והיא אחת הבלוטות הגדולות והחשובות לתפקוד תקין של הגוף. בין יתר תפקידיה של הבלוטה היא אחראית על שמירת טמפרטורת גוף מאוזנת. במילים אחרות – כאשר תפקוד הבלוטה יורד, היכולת שלה לווסת את חום הגוף יורד גם הוא וכתוצאה מכך אנשים מבוגרים עלולים לחוש קור יותר בהשוואה לצעירים.

מה עושים? תת פעילות של בלוטת התריס מחייבת אבחון של רופא באמצעות בדיקת דם. במידה ואובחנה תת פעילות של בלוטת התריס, קיים היצע רחב של תרופות שמעודדות את פעילותה של בלוטת התריס, כולן במרשם ובדרך כלל תוך התאמה לאדם ובהתייעצות עם אנדוקרינולוג.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



בכל מקרה של ספק מומלץ לפנות לרופא המטפל להתייעצות
בכל מקרה של ספק מומלץ לפנות לרופא המטפל להתייעצות Getty Images: JackF

 

סרקופניה, ירידה במסת השריר בגוף

בגיל המבוגר מתרחשת ירידה במסת השריר בגוף. מדובר בירידה פיזיולוגית, כלומר תופעה טבעית המתרחשת כמעט אצל כל המבוגרים. הירידה במסת השריר בגוף בהחלט עשויה להשפיע על תחושת הקור שחשים המבוגרים.

מה עושים? נגד סרקופניה אין מה לעשות. אולם פעילות גופנית מתונה, המתאימה למצב הבריאותי של האדם המבוגר יכולה לשמר את מסת השריר בגוף, לחזק את המערכת החיסונית ולהביא לעליה בחום הגוף.

בעיה בזרימת הדם

מערכת הדם היא חלק מהגורמים המרכזיים המסייעים בוויסות חום הגוף. כאשר הגוף קר, התגובה הטבעית אמורה להיות כיווץ של כלי הדם ההיקפיים כדי להעלות את חום הגוף. במידה ויש בעיה בזרימת הדם, לא יתרחש כיווץ כזה ברמה שתעלה את הטמפרטורה של הגוף, כך שהאדם ימשיך לסבול מקור.

מה עושים? גם כאן פעילות גופנית יכולה לשפר את המצב הבריאותי של האדם המבוגר ולתרום לשיפור איכות חייו. כדי לאבחן אם קיימת בעיה בזרימת הדם יש להיוועץ ברופא על מנת לבדוק האם נדרש טיפול נוסף שיכול להיטיב את תפקוד מערכת הדם אצל המבוגר.

אנמיה עם חוסר בברזל

אנמיה (מחסור בדם) גורמת לתחושה של קור בכל גיל, וביתר שאת בגיל המבוגר ועוד יותר כאשר היא מלווה בחוסר בברזל.

מה עושים? אנמיה מאבחנים באמצעות בדיקת דם, רמת הברזל בגוף אמורה להיות תחת המעקב של הרופא המטפל, לרוב רופא המשפחה. אם אתם חושדים כי יקירכם סובל ממחסור בברזל ואנמיה כדאי לבקש מהרופא הפניה לבדיקת דם. חשוב לבחון שינוי תזונתי ולהוסיף מאכלים המכילים ברזל באופן טבעי. טיפול תרופתי נגד אנמיה ומחסור בברזל, בוודאי בגיל השלישי, מחייב מעקב רפואי ויכול לסייע בפתרון הבעיה ולסיוע בצמצום תחושת הקור. חשוב לציין שלמרות שניתן לקנות תוספי ברזל גם ללא מרשם, מוטב להתייעץ עם הרופא ועם הרוקח לגבי התוסף ולזמני הנטילה ולהקפיד של יתנגש עם התרופות או תוספי המזון האחרים שיקירכם נוטל.

דיכאון וחרדה

מצבים נפשיים עלולים להשפיע על תחושות פיזיות בגוף, לא בכדי נאמר נפש בריאה בגוף בריא. מצבי דיכאון וחרדה יכולים לייצר תחושת קור, או להביא לירידה בתיאבון וחולשה פיזית שיגבירו את תחושת הקור. פירוש הדבר שמצבו הנפשי של המבוגר משפיע על מצבו הפיזי. חשוב לפנות מיד לרופא המטפל עם כל חשש למצב של דיכאון או חרדה.

מה עושים? דיכאון היא מחלה לכל דבר ועל כן יש להתייחס אליה ככזו ולא לצפות שהיא תעבור מאליה. מפגשים עם רופא המשפחה ועם פסיכולוג לצד תמיכה גדולה מבני המשפחה יכולים לעשות את ההבדל בין מבוגר דכאוני לכזה המוקיר את החיים. הרופא עשוי להמליץ על תרופות אנטי דיכאוניות, אלה ניתנות במרשם בלבד. בילוי זמן משותף יכול בהחלט לסייע. אל תצפו שבן המשפחה ייזום פעילות, ייזמו זאת אתם. חשבו על פעולות שאהב לעשות בעבר וחברו אותו בעזרת נוסטלגיה, אם תמונות, מוזיקה, משחק או בישול.

שינויים במרכז הבקרה של המוח ובחיישנים בעמוד השדרה

כתוצאה מההזדקנות עלולה להיווצר באופן טבעי הפרעה במרכז הבקרה של המוח ובחיישנים העצביים בעמוד השדרה. כתוצאה מכך האדם עלול לסבול מקור ללא סיבה נראית לעין.

מה עושים? גם במקרה זה, יש לפנות כמובן לרופא לאבחון ולהחלטה על טיפול אם יש צורך. בחלק מהמקרים ניתן להיעזר בתרופות אולם במקרים אחרים זו מציאות חיים שיש להסתגל אליה.

תחושת הקור יכולה לנבוע מגורמים שונים והיא מתגברת באופן טבעי עם השנים והיחלשותו של הגוף. חשוב להקפיד על שמירת הטמפרטורה מאוזנת ונעימה ליקירכם בהתאם לתחושתו ולשמור במקביל על אוורור החדר. תוספת של שכבה תחתונה יכולה לסייע בשמירה על חום הגוף ולצמצום תחושת הקור. חשוב להקפיד שחום גופו של יקירכם יהיה תקין ובחורף להקפיד על חימום.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן