לתקשר מעבר לדמנציה

Getty Images: monkeybusinessimages

הטיפול בבן משפחה המתמודד עם אחת ממחלות הדמנציה הוא מורכב ומאתגר ונעשה תוך כדי תנועה, אבל ישנם 10 כללי אצבע שיכולים לסייע במצבים הלא פשוטים שמביאים עימם החיים.

הטיפול בבן משפחה המתמודד עם מחלות הדמנציה, כמו אלצהיימר, מאתגר. מצבם הרפואי לא תמיד מאפשר להם לחשוב בבהירות, לזכור, לתקשר עם אחרים ולטפל בעצמם. יותר מזה מרבית מחלות הדמנציה גורמות לשינוי מהיר במצב הרוח ואפילו לשינויים התנהגותיים מה שמקשה עוד יותר על הטיפול והתקשורת.

לא נולדנו עם הידע כיצד לטפל בבן משפחה שמתמודד עם דמנציה, אבל אנחנו יכולים ללמוד תוך כדי. משום שהמחלה מונעת למעשה את היכולת של המטופל ללמוד, רק המטפלים יכולים ללמוד כיצד לנהוג כדי לשפר את התקשורת ואת הכלים להתמודד עם מצבים מלחיצים, גם כאלה בלתי צפויים. חשוב לזכור שאם שינויים מהותיים בהתנהגות יש להביא אותם כמה שיותר מהר לידיעת הרופא המטפל ולהתייעץ לגבי הפעולות הנדרשות.

10 הדרכים הפרקטיות לתקשר עם בן המשפחה שמתמודד עם דמנציה על הצד הטוב ביותר:

1. צרו אווירה חיובית

הגישה שלנו ואפילו שפת הגוף משדרות לסביבה הרבה יותר מאשר המילים שלנו. אווירה חיובית של המטפל תעשה הרבה מההבדל, שמירה על טון רוגע, ראייה חיובית, טון נעים והקפדה על מגע ומחוות של חיבה יתנו את הדוגמא גם ליקירכם.

2. תשומת לב מרבית

נסו לתחם הסחות דעת ורעשים מסביב שפוגעים ביכולת הריכוז הנמוכה ממילא של יקירכם – אם אתם בבית סגרו טלוויזיה, רדיו, אפילו הסיטו וילונות, אם אתם בחוץ – שבו מולו, באזור כמה שפחות רועש. אם יש משהו חשוב שאתם רוצים להעביר, שימו לב שיש לכם את מקסימום תשומת הלב האפשרית, התייחסו לקירכם בשמו, אם יש צורך הזכירו שוב מי אתם ושמרו כל הזמן על קשר עין, גם מגע יעזור לקבלת תשומת לב.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אין לתאר עד כמה המגע חשוב לתקשורת עם המתמודד עם דמנציה
אין לתאר עד כמה המגע חשוב לתקשורת עם המתמודד עם דמנציה Getty Images: SolStock


3. קצר וקולע

ככל שהדמנציה מתקדמת כך חשוב יותר למקד את המסר – מילים פשוטות, משפטים קצרים, הגיה איטית ועד כמה שניתן יותר רגועה ושקטה. אם יקירכם לא הבין נסו לחזור בדיוק על אותו משפט או שאלה. אם עדיין לא הובנתם זה הזמן להניח לנושא לכמה רגעים, חזרה תיצור אלמנט של לחץ עבורכם, יקירכם וגם בסיטואציה עצמה. אחרי כמה דקות אפשר לנסח שוב במילים אחרות ולשמור על הגיה ברורה ושקטה ולנסות מחדש. כדאי לא להשתמש בשמות גוף כמו: הוא, אנחנו, היא אלא להשתמש בשמות, כדאי לא להשתמש בקיצורים או בראשי תיבות ולנסח את מה שאתם רוצים כמה שיותר פשוט.

4. שאלות פשוטות

יש שאלות? אז כמה שיותר פשוטות, שאלות שקל לענות עליהן. שאלות, גם אם נראות לנו פשוטות, יכולות לייצר לחץ. לכן יש לשאול שאלה אחת בכל פעם, עדיף שאלות של "כן או לא". שאלות פתוחות לרוב יישארו ללא תשובה ויותר מדי אפשרויות לבחירה לרוב רק ייצרו בלבול ומתח. הכי טוב להדגים את השאלות, למשל להציע מים או סודה ולהראות את שתי האפשרויות, אבל לא לשאול "מה תרצי לשתות?". הפיכת הסיטואציה לכמה שיותר פשוטה פועלת לטובת יקירכם ולטובתכם ומונעת תסכול שנובע מהמון כוונות טובות.

5. "כולי אוזן"

האמרה "כולי אוזן" מעולם לא הייתה נכונה יותר, תקשורת עם חולה דמנציה מחייבת קשב רב הכולל אוזניים, עיניים ולב. הקשבה כוללת גם את הסבלנות לחכות לתשובה גם אם היא מתמהמהת. אפשר לחפש רמזים בתנועות הגוף, מחוות ידיים, אפשר להציע מילים, חשוב להקשיב לטון, לתגובה ולנסות להבין את המשמעות הגדולה.

לקרוא את ההתנהגות ולדעת מתי לשנות אווירה
לקרוא את ההתנהגות ולדעת מתי לשנות אווירה Getty Images: bowdenimages

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן