זו לא דיאטה, זו הזקנה שמביאה לירידה במשקל

Getty-Images: inhauscreative

מבוגרים רבים יורדים במשקל, לעיתים באופן דרסטי והסיבה לכך היא ירידה בצריכה הקלוריות שמלווה בצמצום הפעילות הגופנית. למרות שהתהליך טבעי, כבני משפחה מטפלים אנחנו יכולים לסייע ולהיטיב עם בריאותם של יקירינו

כמעט כל הדברים סביבנו משתנים העידן המודרני אבל דבר אחד נותר עקבי: אוכל. משחר האנושות, אוכל הוא אחת מהנאות החיים והוא גם מלווה את מרבית הפעילויות החברתיות שלנו. אם לאורך כל החיים אוכל משחק תפקיד חשוב באורח החיים שלנו ורובנו נמצאים במאבק מתמיד בפיתויים קולינריים, בגיל השלישי מתרחשים תהליכים הפוכים: צריכת הקלוריות יורדת, הפעילות הגופנית יורדת, תהליכי חילוף החומרים איטיים יותר ולא פעם כל אלה מלווים גם בירידה במשקל. הירידה במשקל מביאה עמה לא פעם לחסרים משמעותיים בוויטמינים ומינרלים שעשויים להגיע אף לתת-תזונה, מצב מסוכן בוודאי ככל שעולה הגיל. למרות שהירידה במשקל שכיחה עם העלייה בגיל, בכל מקרה של ירידה במשקל יש להפנות את תשומת לבו של הרופא המטפל, כדי לשלול מצבים רפואיים שונים ועל מנת שייתן דעתו על הנושא.

סיבות שונות, תוצאה זהה

הירידה במשקל מתרחשת לרוב בשל מנגנון פיזיולוגי טבעי: עם העלייה בגיל רמת הפעילות הגופנית וקצב חילוף החומרים יורדים ולכן פוחתת הדרישה הקלורית של הגוף לאנרגיה. במקביל חלה ירידה בתפקוד של איברים פנימיים כמו הכבד, הלבלב, כיס המרה ומערכת העיכול. ספיגת המזון יורדת, הפרשת ההורמון מדכא התיאבון עולה ואלה מעוררים תחושת שובע מוקדמת.

עם זאת ישנם גורמים שונים המחריפים את התהליך הפיזיולוגי וחשוב להיות מודעים להם, לכן ריכזנו עבורכם את המרכזיים שבהם ואת דרכי התמודדות העומדות לרשות בן המשפחה המטפל שביכולתן לעזור להורה לשמור על איזון תזונתי ולשפר את איכות החיים, כמובן בכפוף להמלצות הרופא המטפל:

בדידות:

אנשים מבוגרים רבים מבלים שעות ארוכות לבד. מי שהיו מורגלים לבית הומה בני משפחה וארוחות משותפות ורועשות, מתקשים להתרגל לבשל רק לעצמם ומסתפקים לא פעם בשאריות או במזון מעובד שאיכותו התזונתית ירודה.

מה עושים? במידה והירידה באכילה היא על רקע של בדידות, מומלץ ליזום מפגשים משפחתיים, להזמין את ההורה להתארח אצלכם, לצאת איתו למסעדות, להגיע לביקור, לאכול יחד איתו, לבשל לו אוכל שהוא אוהב ועוד.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אכילה משותפת מסייעת בהפגת הבדידות ובהגברת התיאבון ומאפשרת ניטור התזונה
אכילה משותפת מסייעת בהפגת הבדידות ובהגברת התיאבון ומאפשרת ניטור התזונה Getty Images: Eva-Katalin

 

תפיסות תזונתיות שגויות:

"אמיתות" שלאורן גידלו המבוגרים את ילדיהם שלהם, דוגמת ההגבלה על צריכת ביצים יומית, ממשיכות ללוות אותם גם בגיל מבוגר, למרות שהקשר בינן לבין המציאות הוא קלוש. אם ניקח את הביצים כדוגמא, בגיל המבוגר הן משמשות כמקור מעולה לחומצות אמינו שהן חיוניות לתפקודו התקין של המוח ודווקא מומלץ להרבות באכילתן.

מה עושים? מסבירים לאדם המבוגר את השינויים שגופו עובר ואת החשיבות בצריכה מזונות מסוימים. ברגע שהוא יבין את ההשלכות ההרסניות שעלולות להיות לירידה במשקל, יש סיכוי שהוא יהיה מוכן לשנות את אורחותיו. בנוסף, מנסים לשלב לו ביצים במזון בדרכים שונות.

מגבלות טכניות:

בין אם מדובר באדם מבוגר שמתגורר במרחק גדול מחנות מכולת או סופר או בין אם הקושי בא לידי ביטוי בנשיאה של המזון לבית, לעתים גורמים טכניים עלולים להיות בעלי משמעות ולהוביל לירידה במשקל.

מה עושים? במקרים כאלו ניתן לבצע את הקניות עבור האדם המבוגר, או לחילופין להכיר לו אתרים באינטרנט באמצעותם ניתן להזמין את חומרי המזון במשלוח עד הבית. כאשר הרכיבים יהיו זמינים, הסיכוי שהאדם המבוגר יבחר לעשות בהם שימוש עולה. 

בישול משותף יכול לסייע לשמירה על תזונה נכונה וזמן איכות עם בני המשפחה
בישול משותף יכול לסייע לשמירה על תזונה נכונה וזמן איכות עם בני המשפחה Getty Images: Bojan89

 

קושי כלכלי:

ההתמודדות עם האכילה עצמה עלולה להיות גורם לירידה במשקל. איכות ירודה של השיניים או השיניים התותבות עלולה לפגום בהנאה מהאכילה. עקב כך מבוגרים רבים יעדיפו להימנע מאכילה או לאכול מוצרים שלא מצריכים מאמץ בלעיסה ושוב יש סכנה בירידה במשקל. זאת ועוד, בחלק מהמקרים תחזוקת השיניים הירודה נובעת ממחסור כלכלי, מה שיוצר מעין מעגל קסמים שבו השיניים הלא מטופלות מובילות לירידה באכילה וירידה במשקל מה שבסופו של דבר עלול להזיק אפילו יותר לשיניים.

מה עושים? מכינים עבור המבוגר מזון קל ונוח לעיכול. זאת ועוד, ישנם מגוון עמותות וגורמי רווחה שיכולים לסייע ברמה הכלכלית ולאפשר טיפול שיניים נאות לקשיש.

דיכאון:

חשוב לציין כי בגיל המבוגר תופעות של דיכאון הופכות להיות שכיחות יותר ויותר. אחת מתופעות הלוואי של הדיכאון היא ירידה בתיאבון, עד כדי מצב של צום מתמשך וירידה במשקל שעלולה להוביל לתת תזונה.

מה עושים? במידה שאתם חוששים כי ההורה מפתח תסמינים דיכאוניים, חיוני לקבוע ייעוץ רפואי לאבחון ולטיפול במידת הצורך. מעקב הרופא חיוני והרופא יכול לפרוש בפניכם את אפשרויות הטיפול השונות מאמצעים תרופתיים, דרך טיפול באמצעות שיחות עם גורמים מקצועיים ועד לריפוי בעיסוק ותרפיה באומנות. חשוב לאבחן את העובדה שמדובר במצב דכאוני וכן להתאים את הטיפול היעיל ביותר עבור המבוגר.

כללים תזונתיים כלליים

הדיאטה היומית היא כמובן תלוית אדם ולכל אחד יש להתאים את המזון הנכון ביותר. רצוי להרכיב את התפריט בעזרת דיאטנית של קופת החולים אחרי בחינת מצבו הכולל של ההורה בהתחשב בתרופות שהוא נוטל. עם זאת הנחיות משרד הבריאות ממליצות על תזונה יומית הכוללת באופן קבוע את מרכיבי המזון הבאים:

  • דגנים ופחמימות: לחם, אורז, אטריות, תפוחי אדמה
  • ירקות: בעדיפות לטריים, מבושלים או מגורדים
  • פירות: בכמות מוגבלת ובעדיפות לטריים, גם אם מרוסקים
  • חלבונים: לפחות מנה אחת ביום של אחת ממנות החלבון הבאות: קטניות, בשר, ביצים, עוף, דגים, מוצרי חלב (רצוי עד 5% שומן)
  • שומנים: צריכת שומנים בריאים מהצומח

בכל מקרה של חשש לירידה במשקל יש להעלות את הנושא מול הרופא המטפל ולבחון יחד עמו אפשרויות פעולה. תוספי מזון יכולים להיות אפשרות ובלבד שהם ניתנים בפיקוח הרופא המטפל ונבדקה האפשרות של השפעות בין תרופתיות. כבני משפחה מטפלים חשוב להיות קשובים לתחושות ולמראה החיצוני של ההורה. ביקורים תכופים, שיחות טלפון מעודדות, תשומת לב והרבה סבלנות - כל אלו יכולים להחזיר לו את חדוות האכילה, לעודד אותו ולטעת בו את התחושה שהוא לא לבד אלא מוקף באנשים שרוצים בטובתו. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן