זהירות שברירי: על תסמונת השבריריות בגיל השלישי

תסמונת השבריריות מעידה על יכולת תפקודית ירודה של הגוף ועלולה לפגוע מהותית במצבו של האדם המבוגר אך בשלביה הראשונים מדובר במצב הפיך. איך אפשר "לתפוס בזמן" את השבריריות? הנה כמה דברים שיכולים להוות נורת אזהרה

חולשה, עייפות ואיטיות הם חלק אינטגרלי מתהליכי ההזדקנות של הגוף. יחד עם זה, חשוב לשים אליהן לב כיוון שהן עלולות להצביע על בעיה מקיפה יותר הקרויה "שבריריות" (Frailty). משמעות תסמונת השבריריות היא שלמטופל המבוגר יש מעט מאוד רזרבות פיזיות שיכולות לסייע לו להחלים ממחלות, נפילות או מצבי קיצון בריאותיים. כיוון שכך, כל שינוי, גם הקל ביותר, במצב הבריאותי עלול לגרום למבוגר קושי גדול בהחלמה ובחזרה לאורח החיים אליו היה רגיל טרם האירוע.

תסמונת השבריריות מאפיינת את בני הגיל השלישי ושכיחותה עולה יחד עם הגיל. בגילאי 65 כ-3% מהמבוגרים מוגדרים כשבריריים. בגילאי ה-80 עולה שכיחות המבוגרים השבריריים ל-20% ומעל גיל 90 השכיחות עולה ל-30%.

חשיבות האבחון המוקדם

ניתן לחלק את תסמונת השבריריות לראשונית ושניונית. בשלביה הראשונים של השבריריות מדובר בחלק מתהליכי ההזדקנות של הגוף, צמצום הרזרבות הקיימות, איטיות בעשיית פעולות, ירידה בתיאבון ובמשקל. למעשה הדרך למנוע שבריריות בגיל המבוגר היא באמצעות עיסוק קבוע בספורט, פעילות חברתית, אימוץ המוח ותזונה מאוזנת, אלא שאת כל אלה יש להתחיל בגיל צעיר וכשמדובר במטופל שהוא כבר מבוגר זה אינו אפקטיבי. עם זאת, בשלב הזה מדובר במצב הפיך, לכן חשוב להתייעץ עם רופא גריאטר כדי לסייע למבוגר לצאת מהמצב השברירי. לעומת זאת, בשלבים המתקדמים השבריריות היא המשכן של מחלות כרוניות, דוגמת סרטן, מחלות לב ומחלות ריאות שונות. בשלב הזה מדובר בעניין שאינו בר טיפול, והאדם המבוגר הופך להיות פגיע יותר ולכן יתקשה להתמודד עם המחלה וימצא בסיכון מוגבר. 

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



הנעה לפעולה יכולה לצמצם מהותית את ביטויי השבריריות ולחזק את המטופל המבוגר
הנעה לפעולה יכולה לצמצם מהותית את ביטויי השבריריות ולחזק את המטופל המבוגר Getty Images: LumiNola

 

איך מזהים את תסמונת השבריריות?

ישנן 5 קריטריונים לשבריריות ובאופן עקרוני כלל הברזל הוא שאם האדם המבוגר עונה על שלושה מהם הוא יוגדר כשברירי:

  1. הליכה איטית - למבוגר נדרשות יותר מ-7 שניות כדי לעבור מרחק של 3 מטרים
  2. תשישות – המבוגר מתקשה לבצע משימות שהיה מבצע עד לאחרונה ללא בעיה
  3. רמת פעילות נמוכה – המבוגר מבצע מספר מועט של פעולות במהלך היום
  4. חולשת שרירים – בדיקה הנעשית על ידי עוצמת לחיצת היד של המבוגר
  5. ירידה לא מתוכננת במשקל הגוף בשיעור של 5% בתוך 12 חודשים, או לחלופין של מעל 5 ק"ג.

מבוגר המוגדר כשברירי נמצא בסיכון מוגבר לנפילות ולשברים, יתקשה להתמודד עם מחלות ולהחלים מהן בהצלחה, עלול לסבול מסיבוכים בזמן ניתוח, להזדקק לאשפוז לעתים קרובות, מה שעלול להוביל אותו להפוך לסיעודי ואף להחמיר מהותית את מצבו.

הגורמים המעלים את הסיכון לתסמונת השבריריות:

  • עודף משקל / תת משקל
  • עישון
  • גיל מבוגר
  • דיכאון
  • ריבוי תרופות, ירידה קוגניטיבית
  • נפילות חוזרות, שברים
  • ירידה ביכולת התפקוד
  • דלדול עצם
  • הערכת בריאות עצמית נמוכה
בשלביה הראשוניים תסמונת השבריריות הפיכה
בשלביה הראשוניים תסמונת השבריריות הפיכה Getty Images: PIKSEL

 

מה ניתן לעשות כדי למנוע או לצמצם את השבריריות?

אמנם לשבריריות אין תרופה, אולם יש מספר פעולות שניתן לעשות כדי להפחית את עוצמתה:

  1. לעודד את האדם המבוגר לבצע פעילות גופנית. פעילות קבועה, גם אם היא למשך פרק זמן קצר, מחזקת את השרירים ומגבירה את תחושת הביטחון. אם אתם יכולים, צאו איתו להליכה קצרה כמה פעמים בשבוע. מעבר לחשיבות הבריאותית של העניין, זה מגביר מוטיבציה לעשיה וכמובן תורם לחיזוק הקשר.

  2. פעילות שכלית – שימור היכולות הקוגניטיביות חשוב בכל גיל, אבל בגיל המבוגר על אחת כמה וכמה. עודדו את המבוגר לקחת חלק במשחקי חשיבה דוגמת ברידג' או שחמט, לחילופין  פתרו יחד איתו תשבצים, חידות, סודוקו או כל משחק חשיבה אחר שמאלץ להפעיל מחדש את "גלגלי המחשבה”.

  3. מפגשים חברתיים – מבוגרים רבים חשים בדידות רבה בשל העובדה שאינם מסוגלים לצאת מביתם או בשל העובדה שיכולת השמיעה והדיבור שלהם ירודות בעקבות הגיל. למרות האתגר, קחו אותם למפגשים חברתיים, עודדו יצירת חברויות חדשות במסגרת מקום המגורים או במסגרות יום המיועדות לבני הגיל השלישי.

  4. יצירת תפריט תזונה מאוזן הכולל את כל אבות המזון אשר יעניקו לגוף את אבני הבניין הדרושות לו לשמירה על משקל תקין ובניית השרירים.

  5. היו עם האצבע על הדופק – אם האדם המבוגר מראה סימני חולשה, איטיות או תשישות שלא אפיינו אותו קודם לכן, חשוב להיוועץ ברופא גריאטר שיבחן את הדברים לעומק. זכרו: בשלביה הראשונים השבריריות היא עניין הפיך, אז כדאי "לתפוס אותה בזמן".

  6. תשומת לב למצבו הנפשי של המבוגר – בגיל השלישי מבוגרים רבים נוטים לפתח דכדוך עקב החשש מהעתיד לבוא והירידה ביכולות הגופניות. חלק מתופעות הלוואי עשויות להיות ירידה בתיאבון, הפחתה ביציאות מהבית ובפעילות הגופנית והסתגרות. מצב זה עלול להביא אדם שנמצא בסיכון לשבריריות להפוך לשברירי.

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן