החיסונים שחשוב לבצע אחרי גיל 65

Getty Images: BackyardProduction

ממש כשם שחיסונים הם חלק משגרת הילדות, גם בזקנה ישנם חיסונים שנועדו למנוע מחלות וזיהומים ולהגן על ההורים עד כמה שניתן: מדריך חיסונים בגיל השלישי לבן המשפחה המטפל

מערכת החיסון היא אחת המערכות שתפקודן יורד עם הגיל ככל שמזדקנים. התרגום המעשי של זה הוא שאנשים מעל גיל 65 חסינים פחות וחשופים יותר למחלות וזיהומים שונים ויותר מכך גם לסיבוכים אפשריים. שמירה על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית מותאמת, שינה סדירה ושמירה על היגיינה מסייעות במניעת מחלות, אולם לא תמיד זה מספיק.

דרך טובה ויעילה למניעת מחלות וזיהומים, או לפחות הפחתת הסיכוי להסתבכות שלהם, היא באמצעות חיסון. ממש כשם שבילדות חיסונים ניתנים כחלק משגרת הטיפול, גם בגיל המבוגר מומלץ להקפיד על חיסונים. לשם כך יש לדבר עם הרופא המטפל בנושא ולהתייעץ עמו במה יש צורך בהתאם למצב הרפואי של המטופל. ארגוני הבריאות השונים בעולם ומשרד הבריאות הישראלי ממליצים באופן כמעט גורף על שלושה חיסונים וחיסונים אחרים ניתנים לפי צורך או מידת סיכון. כבני משפחה מטפלים חשוב שנהיה עם היד על הדופק גם בנושא הזה.

ישנם 3 חיסונים עיקריים המומלצים באופן גורף לקבוצת האוכלוסייה בגילאי 65 ומעלה, כמובן בהתייעצות עם הרופא המטפל:

  • נגד שפעת: ניתן אחת לשנה
  • נגד דיפתריה – טטנוס: ניתן אחת לעשר שנים
  • נגד דלקות הנגרמות מחיידק הפנוימוקוק: ניתן לרוב פעם אחת מעל גיל 65

הרופא המטפל עשוי להציע חיסונים נוספים אחרים בהתאם למצבו הרפואי של ההורה ורק במידת הצורך, כמו: חיסון נגד הרפס זוסטר, מחלות ילדות כמו חצבת, אדמת או חזרת ועוד.  

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



חיסונים הם עוד שכבת הגנה להורה
חיסונים הם עוד שכבת הגנה להורה Getty Images: FredFroese

 

חיסון נגד שפעת

שפעת היא מחלה נגיפית (ויראלית), כלומר מדבקת, המזהמת את מערכת הנשימה ויכולה להיות קשה ולעיתים, כתוצאה מסיבוכים, אף קטלנית. תסמיני שפעת כוללים: נזלת, חום, כאבי גרון, חולשה כללית, כאבי שרירים, שיעול. בין קבוצות הסיכון לשפעת נמצאים אנשים מעל גיל 65 וחולים כרוניים. לשפעת אין תרופה אולם החיסון הוא אמצעי מניעה יעיל ומסייע מהותית בהפחתת הסיכונים לסיבוכי שפעת ולאשפוז בגיל המבוגר. למרות שההמלצה לחיסון גורפת, בגיל המבוגר חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל כל שנה מחדש לקראת הסתיו ולוודא שניתן להתחסן.

לשפעת זנים רבים ולכן כל שנה ארגון הבריאות העולמי מפיק תחזית שעל בסיסה מרכיבים את חיסון המגן נגד שפעת מדי שנה מחדש, בהתאם לסוגים הנפוצים לאותה שנה. החיסון מורכב מווירוסים מומתים ולכן אין חשש ללקות במחלה לאחר החיסון. לחיסון תופעות לוואי קלות אם בכלל, אך יעילותו מתחילה רק כשבועיים לאחר מתן החיסון. קופות החולים מחסנות מדי שנה לקראת אמצע הסתיו ומומלץ להקדים להתחסן. בנוסף לשוני השנתי בנגיפים, יעילות החיסון פוחתת עם הזמן ומכאן חשיבות ההתחסנות השנתית.

חיסון נגד פנוימוקוק

חיידקי הפנוימוקוק (Pneumococcus) אחראים לדלקות ומחלות זיהומיות שונות, כמו: דלקת ריאות, דלקת קרום המוח וזיהומים בדם. מחלות שוודאי בגיל המבוגר עשויות להסתבך ולהוביל לא פעם לאשפוז ופגיעה תפקודית ולעיתים אפילו למוות. בני 65 ומעלה וחולים המחלות כרוניות הם שתי קבוצות הסיכון העיקריות לחלות במחלות האלה ולחלקן חיידקים העמידים בפני אנטיביוטיקה.

החיסון (Pneumococcal PolySaccharide Vaccine) מגן נגד מעל 20 זנים של חיידקי פנוימוקוק ולרוב ניתן רק פעם אחת, אם כי ישנם מקרים של חיסון חוזר. לא ניתן לחלות כתוצאה מהתחסנות ותופעות הלוואי, אם בכלל, הן קלות. פעילות החיסון מתחילה תוך שבועיים עד 21 יום מיום מתן החיסון. על הצורך בחיסון יש לדבר עם הרופא המטפל והוא ניתן על ידי קופות החולים.

לרוב תינתן ההמלצה לחסן נגד פנוימוקוק לאנשים מעל גיל 65 במקרים הבאים:

  • החיסון לא ניתן בעבר, או כשלא ידוע אם ניתן 
  • אם החיסון ניתן לפני גיל 65 וחלפו מעל 5 שנים מאז ניתן בעיקר במקרים של מחלות כרוניות ברקע 
חיסונים מונעים הסתבכות מחלות ואשפוז
חיסונים מונעים הסתבכות מחלות ואשפוז Getty Images: andresr

 

זריקת דחף נגד טטנוס-דיפטריה

מחלת טטנוס נגרמת מחיידק בשם קלוסטרידיום טטני שלמעשה נמצא כמעט בכל מקום, אבל בעיקר באזורים למים ולחים. כאשר החיידק חודר לדם, בדרך כלל כתוצאה מפציעה או חתכים, הוא מפריש רעלן חזק במיוחד. משך הדגירה של החיידק הוא בין 3 ימים ל-3 שבועות והוא תלוי במיקום הפגיעה ומידת קרבתה למערכת העצבים. הרעלן פוגע במערכת העצבים וגורם לכווץ שרירי הלסת באופן שלא ניתן לפתוח את הפה ועלול להגיע עד להפסקת נשימה. הדרך למנוע את המחלה היא באמצעות חיסון דחף אחת לעשר שנים. החיסון מאפשר לגוף לנטרל את הרעלן ולכן ניתן לחסן לאחר ההיחשפות לחיידק. תופעות הלוואי של החיסון קלות ושוב – חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן