מה כדאי לבן משפחה מטפל לדעת על סחרחורת בגיל השלישי?

Getty Images: Zinkevych

סחרחורת היא תופעה נפוצה מאוד בגיל השלישי ואחריו שעשויה לפגוע מהותית לאיכות החיים. פניה לרופא המטפל היא רק צעד ראשון וחשוב בדרך לטיפול, אבל בן המשפחה המטפל יכול לסייע ועל כך בכתבה

סחרחורת מתבטאת בדרך כלל באשליה של תנועה, תחושה שהכל מסביב מסתובב או תחושה על סף התעלפות. סחרחורת אינה מחלה, אלא תסמין של מצב רפואי. היא שכיחה יותר בגיל השלישי ומעלה, ועם העלייה בגיל שיעור הסובלים מסחרחורות עולה. מכיוון שסחרחורת מגבירה את הסיכוי לנפילות ופציעה שעלולה לגרור פגיעה תפקודית, אין להקל בה ראש. לכן, העצה החשובה ביותר במקרה של סחרחורות היא לפנות לרופא המטפל כדי לאבחן את מקור הסחרחורת ולטפל בו.

כל אדם מגיב לסחרחורות אחרת ובהתאם למצבו, לפעמים היא תתבטא כתחושה של חוסר שיווי משקל, שהכל מסתובב מסביב, חולשה ואף עילפון. משך התקפי הסחרחורת משתנים מאדם לאדם וחשוב להבחין בין הסחרחורת ובין תחושת הסחרור שאחריה. עקרונית התקפי הסחרחורת הם בני מספר שניות, אולם התחושה ממשיכה ללוות את המטופל שלרוב יתלונן גם על תחושת בחילה, עייפות, כאבי ראש, חוסר תאבון ועוד. סחרחורת מביאה לירידה באיכות החיים ולכן חשוב לדעת שניתן לטפל בה ולהקל על המטופל.

מה הגורמים לסחרחורת?

סחרחורת מהווה תגובה של הגוף למצב מסוים שאותו יש לאבחן. סחרחורת עשויה לנבוע ממספר רב של גורמים, לדוגמא:

  • פגיעה באחד מהאיברים המשמשים בתהליך שווי המשקל: איבר שיווי המשקל באוזן, העיניים, שרירים, חוליות הצוואר, מערכת העצבים והמוח. חשוב לזכור שבגיל השלישי ואחריו מתחולל תהליך איטי של ירידה בתפקוד מערכות הגוף, גם של מערכות אלה.
  • זיהום ויראלי
  • כוח שרירים ירוד או חולשת גפיים
  • מחלות מטאבוליות, כמו סוכרת
  • אנמיה
  • התנגשות בין תרופות
  • תופעות לוואי של תרופות
  • אירוע מוחי או מחלה עצבית כמו פרקינסון
  • טראומה גופנית
  • בעיות לחץ דם
  • הפרעות בקצב הלב
  • ירידה בסיבולת לב-ריאה
  • חרדה
הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



מקל הליכה בהחלט עשוי לסייע למי שסובל מסחרחורות
מקל הליכה בהחלט עשוי לסייע למי שסובל מסחרחורות Getty Images: Zinkevych

 

ניתן לטפל בסחרחורות

כדי לטפל בסחרחורת קודם כל יש לאבחן את מקורה ולכן יש לפנות בראש ובראשונה אל הרופא המטפל. חשוב להבין שלפעמים לא ניתן להעלים אותה, אך ניתן להפחית את הופעותיה. אצל הרופא המטפל יש לתאר ברמת פירוט מירבית את תחושות המטופל. לרוב רופא המשפחה או הגריאטר יערוך מספר בדיקות במרפאה לבחינת יציבות, הליכה, שיווי משקל, תנועת ראש ועוד. בהתאם לממצאים יש להניח שהרופא ישלח לבדיקות נוספות כמו: בדיקת דם, בדיקת שמיעה, בדיקת ראייה, צילום או MRI ועוד, בהתאם לממצאי הבדיקה וחשדות הרופא.

לא תמיד ניתן לטפל בכל הגורמים אך למרבית הסיבות לסחרחורות יש טיפול מתאים, לעיתים בעזרת תרופות ולעיתים באמצעות טיפול משלים כמו פיזיותרפיה. את ההסבר המפורט ייתן הרופא המטפל בהתאם למצב המטופל.

מה עוד ניתן לעשות כבן משפחה מטפל

במקביל לבירור הרפואי, ישנם כמה אמצעי זהירות ועזרים יעילים שיסייעו להתמודד עם הסחרחורות ויפחיתו את הסיכוי לנפילות. הדרך לעשות זאת עוברת דרך אבטחת הסביבה בבית:

בחדר האמבטיה והשירותים: נפילות בחדרים הרטובים בבית בגיל השלישי ולאחריו הן השכיחות ביותר. לכן, מומלץ למגן עד כמה שניתן את החדרים באמצעות: התקנת ידיות תומכות ליד השירותים וגם באמבטיה/מקלחת. אם יש אפשרות למקלחון ולא לאמבטיה, מקלחון עדיף משום שהכניסה אליו והיציאה ממנו בטוחות יותר, בוודאי עבור מי שסובל מסחרחורות. הצבת שרפרף לישיבה במקלחון יכולה לסייע מהותית בהגברת הבטיחות במקלחת.

המטבח: ליד הכיור מומלץ להניח שטיחון משום שהרצפה סביבו עשויה להירטב. מומלץ לסדר את ארונות המטבח כך שכל הכלים הנדרשים ליומיום יהיו בהישג יד כדי למנוע טיפוס או התכופפות מיותרים. 

אומנות הלחימה טאי-צ'י היא דוגמא לפעילות תנועתית איטית ומותאמת
אומנות הלחימה טאי-צ'י היא דוגמא לפעילות תנועתית איטית ומותאמת Getty Images: FatCamera

 

הסרת מכשולים ברחבי הבית: גישה נוחה לכל חדרי הבית היא שם המשחק. חשוב לשים לב שאין שטיחים בהם ההורה עלול להיתקל, פינות חדות של רהיטים, פריטי ריהוט מיותרים שחוסמים או מצמצמים מעבר וכמובן כבלים של חשמל או תקשורת שעלולים למעוד מעליהם.

ארונות: חשוב שסידור הארונות בבית יותאם להורה, כשכל הפריטים החיוניים לחיי היומיום, אם בגדים בארון הבגדים או סבון בארון האמבטיה, יהיה בגובה נוח וזאת כדי לצמצם התכופפות או טיפוס מיותרים.

אביזרים: ישנם אביזרים שונים שעשויים להקל על ההורה וחשוב להתייעץ עם פיזיותרפיסט, רופא מטפל או איש מקצוע אחר. תוספת חשובה לשמירה על היציבות בהחלט יכולה להיות מקל הליכה או הליכון.

ועוד דבר: שמירה על אורח חיים בריא הכולל עיסוק בפעילות גופנית מותאמת בהחלט מסייע במקרה של סחרחורות – עודדו שינה טובה ותנועה בהתאם ליכולת במשך היום בנוסף לתזונה מאוזנת.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן