ככה זה כשיש שניים: אתגר הטיפול בשני הורים

Getty Images: izusek

תפקיד בן המשפחה המטפל נעשה הרבה יותר מסובך כאשר אין סימטריה במצב ההורים. מה קורה כשההורים יחד אבל אחד מהם עצמאי והשני סובל מירידה קוגניטיבית? או כשאחד מתמודד עם מחלה והשני עם מוגבלות פיזית? הגרונטולוגית קרן בוים עם הדילמות ודרכי הפתרון

יש משהו מאוד מסונכרן בזוגיות, בוודאי בזוגיות של שנים ארוכות. עם זאת, משום שלכל אדם יש את הביולוגיה, הגנטיקה וסגנון החיים שלו, לעת זיקנה כאשר בני זוג מזדקנים יחדיו, עלולים להיווצר פערים באופן ההזדקנות. באופן טבעי בני הזוג אינם מזדקנים בצורה שווה, אלא שההבדלים לעיתים יכולים להיות תהומיים ועשויים להקשות גם על בני הזוג עצמם וגם על בני המשפחה בניהול היומיום.

"זוגיות תהיה לרוב מבוססת דואליות שנבנית לאורך שנים אבל הזקנה היא לחלוטין שרירותית ותשפיע על כל אחד מבני הזוג אחרת," מסבירה הגרונטולוגית קרן בוים. "במצבים שבהם ההבדלים מינוריים כמעט ואין דילמות, אבל במקרים בהם קיים פער בין הצרכים השונים של בני הזוג מתעוררות לא מעט דילמות. בניסיון לפתור אותן עלולים להתעורר קשיים אחרים, מחלוקות בין בני המשפחה ובעיקר המון רגשות לא פשוטים."

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



 זקנה לא מתחשבת בשיקולי זוגיות", הגרונטולוגית קרן בוים
"זקנה לא מתחשבת בשיקולי זוגיות", הגרונטולוגית קרן בוים 

 

כשאין סימטריה בתהליך ההזדקנות

"לא פעם אני רואה משפחות בהן אחד מבני הזוג פעיל, עצמאי ובריא בעוד שהשני הופך לתשוש או סיעודי. זה יכול לקרות בהמון דרכים, למשל כשאחד מבני הזוג צלול ומתפקד בצורה מלאה בעוד השני מפתח דמנציה המקשה על ההתנהלות המשותפת, או כאשר אחד בריא והשני חולה במחלה המקשה על התפקוד הפיזי וכדומה. כאשר זה קורה, מתעוררות דילמות הקשורות בהמשך החיים התקינים של בני הזוג, איך מיטיבים עם שניהם על מנת שכל אחד מהם יקבל את המענה שמתאים לו בהתחשב בנסיבות," מסבירה בוים.

צעד ראשון: הערכה אובייקטיבית

במצב בו אין סימטריה יש צורך גם לסייע לבן הזוג התשוש או החולה ומצד שני יש לשמור על המשך חיים תקינים ומיטיבים ככל האפשר של בן הזוג הבריא. הבחירה הטבעית היא לנסות ולקיים את החיים בזוגיות בתוך הסביבה המוכרת. לכן יש צורך בהערכה, כלומר הסתכלות  כוללת של התנהלות הבית. בעזרת בן משפחה קרוב או גורם מקצועי יש לבדוק, יחד עם בני הזוג, איזו עזרה צריך בבית על מנת להקל על בן הזוג המתפקד.

צעד שני: התייחסות לצרכי בן הזוג הבריא

צרכיו של בן הזוג שזקוק לסיוע ברורים, אבל חשוב להבין את מצבו וצרכיו של בן הזוג השני, הבריא. העובדה שאחד מבני הזוג עצמאי לא מתרגמת ליכולת לנהל משק בית לבד ובנוסף לטפל פיזית באדם נוסף. בנוסף, צריך לבדוק איך שומרים על חירותו והמשך פעילותו מחוץ לבית, למשל באמצעות מפגשים חברתיים, חוגים, אבל לא רק – גם בפעולות בסיסיות כמו קניות. 

הרצון להישאר יחד יכול לסייע מאוד להורה החולה ולפגוע בהורה המתפקד וחשוב שבני המשפחה המטפלים ישימו לב
הרצון להישאר יחד יכול לסייע מאוד להורה החולה ולפגוע בהורה המתפקד וחשוב שבני המשפחה המטפלים ישימו לב Getty Images: Ridofranz

 

צעד שלישי: מיפוי העזרה לשני בני הזוג וחלוקת אחריות

צריך להבין אם ניתן להיעזר בבני משפחה על מנת לשמר את השיגרה או בעזרה שעתית בתשלום. מומלץ לנסות לארגן טבלת ביקורים משפחתית הכוללת משימות. כמו כן כדאי לברר אם יש מרכז יום המתאים לצרכים של בן הזוג החולה ואם כן, זה פתרון שיכול להקל מאוד על חיי היום יום ולאפשר איכות חיים וגירויים שאין בבית לבן הזוג שזקוק לעזרה ומהצד השני זמן איכות להורה הבריא.

צעד רביעי: להיות עם היד על הדופק ולהתכונן לשינויים

כאשר כל זמנו וכוחו של בן הזוג הבריא מוקדש רק לטיפול והשגחה והוא מאבד את עצמו בתוך שגרת החיים האינטנסיבית וזה צריך להדליק נורה אדומה. בסופו של דבר השחיקה והעייפות עלולים לגבור ולדרדר לחולי פיזי ונפשי. לכן כדאי לעשות חושבים מחדש, לראות מה משנים/מוסיפים ואולי אפילו לבדוק חלופות לבית.

צעד חמישי: הכנסת מטפל לבית או מעבר למוסד סיעודי?

יש אנשים שמסרבים בכל תוקף להכנסת אדם זר לביתם גם אם זה מצריך מהם לשנות את אורח חייהם הנוכחי. יש שיעדיפו להכניס עובד זר לביתם אך אין באפשרותם לעשות זאת עקב חוסר מקום בבית לאדם נוסף. אז נשאלת שאלת הדיור: האם לערוך שינויים? האם ניתן לעבור לבית אבות / דיור מוגן? התשובות האלה משתנות ונעשות מורכבות יותר בעיקר במצבים בהם בני הזוג אינם מוכנים להיפרד. חשוב להבין שבשל המצב התפקודי השונה שלהם עלולה להיות בעיה במעבר משותף לפתרון דיור.

אני ממליצה לפנות לגורם מקצועי שייתן עזרה בשלבים האלה. עם זאת קיימות היום כל מיני אופציות למצבים כאלו אך הן לא רבות באם רוצים להמשיך לחיות יחד. אמנם במחלקה סיעודית לא אפשרי שיתגורר אדם עצמאי, אך לפעמים ניתן לגור באותו בית מוגן באגפים נפרדים. אם זה לא מתאים, יש לחפש מקום בו יאפשרו לשני בני הזוג לחיות יחד עם סל שירותים שונה או לבחון פתרון אחר בתוך הסביבה המוכרת, אבל פתרון שייתן מענה לשני ההורים יחד ומבלי לגרוע מההורה הבריא.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן