הזנחה עצמית בזקנה

(צילום: getty images by vuk8691)

הזנחה עצמית היא תופעה מוכרת בזקנה, שמתבטאת לא רק במראה, אלא גם במצב הרפואי ולעיתים גם בסביבה הביתית. כמו כל תופעה בזקנה היא נקשרת לתופעות נוספות וחשוב שבן המשפחה המטפל ישים לב ויפנה אל הרופא המטפל וביחד למצוא פתרון שיוכל לשפר את המצב ואיכות החיים של הקשיש.

הזקנה מביאה עמה לא מעט אתגרים, פיזיים, רגשיים וסביבתיים, שדורשים התגייסות מלאה של כולם – הקשיש, בני משפחתו, המערך הרפואי סביבו והסביבה הקרובה בכלל. זו הסיבה שבחירה אישית של קשיש שלא לטפל בעצמו ולדאוג לצרכיו, תזונתו וטיפוחו, או במילים מקצועיות הזנחה עצמית, הופכת את ההתמודדות של שאר הגורמים המקיפים אותו למורכבת הרבה יותר, מגבירה סיכונים ולא פעם, דורשת התערבות של ממש.

בעוד שכל הגורמים מאוחדים מאחורי טובת המטופל הקשיש בניסיון למלא את רצונו ולקבל את האוטונומיה האישית שלו, הזנחה עצמית מביאה איתה דילמה רצינית משום שהמוכנות לקבל את ההחלטה של הקשיש בוודאי שאיננה לטובתו. דילמה זו אינה יכולה להיפתר כמובן בכתבה, היא מחייבת התייעצות עם הרופא המטפל כדי לקבל התייחסות אישית מותאמת האדם ומצבו הכללי, הרפואי, הנפשי והקוגניטיבי. כאשר מדובר בהזנחה בטיפול היא נכנסת תחת הקטגוריה הכללית והרחבה של התעללות בזקנים, אך כאשר ההזנחה היא עצמית, היא מאתגרת את יכולת הפעולה, בעיקר משום שהסירוב מגיע מהמטופל והוא זכאי לו – מחד עומדת בריאותו ומאידך זכויותיו כאדם.

מהי הזנחה עצמית?

מקובל להגדיר הזנחה עצמית כבחירה, או חוסר יכולת, של אדם זקן ופגיע אך עצמאי לחיות באופן שמעמיד את בריאותו, בטחונו ושלמותו בסכנה. ההזנחה עצמית תתבטא בחוסר יכולת או רצון לעשות פעולות יומיומיות כמו תזונה מאוזנת ומטיבה, החלפת בגדים וללבוש בגדים נקיים ולא קרועים, ניקיון בסיסי וסידור הבית, או פעולות כמו להסתפר, להתגלח, לסדר ציפורניים ואפילו ללכת לרופא או לטיפולים רפואיים קבועים. אנשים שסובלים מהזנחה עצמית לרוב יגורו לבדם וייטו להתבודד. בנוסף, הזנחה עצמית גם יכולה להתבטא בסירוב לטיפול, למשל במקרים של מגורים בבית אבות, או בטיפול של מטפל צמוד. המצב יורגש לרוב רק כאשר יהיה ברור ויכלול תסמינים, כמו ריח גוף לא נעים, שיער פרוע, ציפורניים ארוכות/שבורות ומלוכלכות, העור מגורה ואולי סדוק, הלבוש מלוכלך ואולי לא מתאים לעונה וייתכן שכבר תורגש ירידה במשקל, או הידרדרות במצב הרפואי, או כאשר הבית הופך למטרד לשכנים.

בין גורמי סיכון אפשריים להזנחה עצמית, ניתן למנות מגורים לבד, בדידות, גיל מתקדם (70+), ירידה תפקודית, הפרעה נפדית, ירידה קוגניטיבית, עוני, תת-תזונה ועוד. הזנחה עצמית היא לרוב לא הבעיה אלא סימפטום של משהו אחר, למשל מצב רוח ירוד או דיכאון, קושי פיזי או מוגבלות פיזית, מחלה, הידרדרות קוגניטיבית, ליקויים בשיפוט, התמכרות לאלכוהול, או התעללות, חלילה. לכן, חשוב להתייעץ עם הרופא כדי שאפשר יהיה למצוא את שורש הבעיה ולטפל בה וכך אולי גם לפתור את בעיית ההזנחה העצמית. אלא שהזנחה עצמית אינה מתבטאת רק במראה מוזנח, יש לה השפעה רחבה יותר, היא יכולה להגביר תחלואה, להגדיל סיכונים למחלות וגם לתמותה.

1280X635 - הזנחה עצמית בזקנה.jpg - 2.jpg

הזנחה עצמית היא לרוב לא הבעיה אלא סימפטום של משהו אחר (getty images by Justin Paget)

מה בני משפחה מטפלים יכולים לעשות?

הדבר הכי חשוב הוא לשמור על קשר, פעילות שגם מסייעת בהפגת הבדידות וגם מאפשרת להבחין בכל שינוי. חשוב לדעת שהזנחה עצמית לרוב מאפיינת קשישים, בדגש על נשים, שחיים לבדם בקהילה, מכאן שלבדידות ולמצב הנפשי יש ככל הנראה השפעה מרובה.

בכל מקרה של חשש להזנחה עצמית, אי אפשר להגזים בחשיבות הפניה לרופא המטפל, גם אם הקשיש מתנגד לעשות זאת בעצמו, כבני משפחה חשוב שתפנו אליו, במרבית קופות החולים ניתן לעשות זאת גם אונליין.

כשמתחילים קשיים, הצעת סיוע במילוי מטלות, או עשייתן אלא אם כן הקשיש מביע התנגדות – בסידור וניקיון הבית, הכנת אוכל מזין, ניהול נטילת התרופות, סיוע בסידור ציפורניים או שיער, סיוע בכביסה, או בקניות וכיוצא באלה.

לא פחות חשוב להציע תמיכה נפשית – שיחה, או אפילו רק פתיחת האפשרות לשיחה, יכולה לאפשר שיח פתוח שאולי גם יבהיר את מקור הקושי.

לבקש משכנים שמכירים שישימו לב ולתת להם את מספרי הטלפון של בני המשפחה על כל מקרה, בלי שום קשר לקיומו של לחצן מצוקה בבית.

עם זאת חשוב לזכור, שגם אם עבורנו ההתנהלות אינה רציונלית ולא מיטיבה, לאוטונומיה של המטופל יש חשיבות לא פחותה, אם לא יותר. זאת אומרת שיש לעשות ככל שניתן כדי להתערב, אך לזכור כי זכותו לגופו אינה מתערערת עם הגיל, כמוה גם כבוד האדם. מכיוון שלמצב הרפואי יש תפקיד חשוב במערך השיקולים, זה המקום להזכיר שוב את שיקול הדעת של הרופא ואת יכולתו לסייע ולייעץ. ישנם כלים שונים שמאפשרים התערבות ומומלץ גם להתייעץ עם יועץ משפטי מומחה בעניין, כמו גם עם עובדים סוציאליים, אם מטעם העירייה ואם מטעם קופת החולים.

כתיבת כתבה זו התבססה על המקורות הבאים:

ישראל (איסי) דורון, טובה בנד-וינטרשטיין ומיכל אוליברו-קורנפלד, "הזנחה עצמית בקרב זקנים: ההתמודדות החוקית", עלי משפט, י"ג, תשע"ז.
XinQi Dong, “Elder self-neglect: research and practice”, in Clinical Interventions in Aging, 2017, 12: 949-954.
Washington State Department of Social and Health Services, Self-Neglect
הזנחה עצמית של זקנים, עדי גוילי, מגזין דורות, ינואר 2019


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel ו/או פורסם על ידי רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים. המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

עקבו אחרינו

כתבות נוספות בנושא

זקנה בצל השואה: זכויות שחשוב לדעת

זקנה בצל השואה: זכויות שחשוב לדעת

בת הזוג של אבא נפטרה – איך מבשרים לאבא שסובל מדמנציה?

בת הזוג של אבא נפטרה – איך מבשרים לאבא שסובל מדמנציה?

עיניים על המטרה: מערכת יחסים מיטיבה

עיניים על המטרה: מערכת יחסים מיטיבה

דמנציה והזיות: מה חשוב שבני המשפחה המטפל ידעו

דמנציה והזיות: מה חשוב שבני המשפחה המטפל ידעו

היום שבו אמא נפלה

היום שבו אמא נפלה

כשההורה נופל קרבן להונאה: סימני אזהרה ודרכי טיפול

כשההורה נופל קרבן להונאה: סימני אזהרה ודרכי טיפול

מטפלים בהורים מזדקנים? שמים זרקור על הקהילה "השקופה" בישראל

מטפלים בהורים מזדקנים? שמים זרקור על הקהילה "השקופה" בישראל

מילון המושגים של בני המשפחה המטפלים

מילון המושגים של בני המשפחה המטפלים

בתי מרקחת ידידותיים לבני המשפחה המטפלים

בתי מרקחת ידידותיים לבני המשפחה המטפלים