המשמעויות של תפקיד בן המשפחה המטפל

Getty Images: gradyreese

אנחנו נכנסים לתפקיד בן המשפחה באופן טבעי ובלי לחשוב ואנחנו מבצעים אותו מבלי להתייחס להשלכות. ליטל לוין, פסיכולוגית רפואית, שופכת אור על המשמעויות של התפקיד ומה חיוני לדעת

מהניסיון שלי בליווי משפחות במשבר אני יודעת שכולנו בעצם בני משפחה מטפלים. כולנו בני משפחה מטפלים – אם לא עכשיו, אז היינו, או שנהיה בקרוב. הטיפול בבן המשפחה הוא חלק בלתי נפרד מהחיים.

הנטייה האנושית שלנו במצבים האלה היא להיכנס אל התפקיד בלי לחשוב פעמיים ולפעול בהתאם וזאת מבלי לשים לב להשלכות שלו. אלא שלתפקיד יש משמעויות והשלכות ויש להן חשיבות עצומה. הן משפיעות על היכולת שלנו לטפל בצורה הטובה ביותר בבן המשפחה שלנו, ולא פחות מכך, על היכולת שלנו לטפל בעצמנו בתקופה הלא פשוטה הזאת.

שלוש רמות של משמעויות לתפקיד בן המשפחה המטפל

את המשמעויות הנובעות מתפקיד בן המשפחה המטפל אני מחלקת לשלוש רמות:  הרמה התפקודית פונקציונאלית, ברמה הבינאישית, ומה שקורה לנו בנפש פנימה – הרמה התוך אישית.

רמת התפקוד הפונקציונלי

ברמה הראשונה, התפקודית פונקציונלית, נמצא הטיפול היומיומי בהורה: הטיפול הפיזי, העיסוק בבירוקרטיה, בדיקות רפואיות, הנגשה, העסקה של מטפל או מטפלת חיצוניים, קבלת החלטות ועוד. חשוב שנבין מה משך הזמן שמוקדש לטיפול בהורה, ומה נחשב "מספיק". צריך לזכור שלא את הכל אנחנו חייבים לעשות - וחשוב לחלק את המשימות, עד כמה שניתן, כדי להקל על הטיפול ולמנוע שחיקה.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

בן המשפחה המטפל לא צריך לקחת על עצמו את כל המשימות
בן המשפחה המטפל לא צריך לקחת על עצמו את כל המשימות Getty Images: VukasS

הרמה הבין-אישית

ברמה השנייה, הרמה הבין-אישית, אנחנו מתייחסים לקשרים אישיים: לקשר עם ההורה, שעובר שינוי, לתפקידים המשתנים – מהורה למטופל, מבן או בת למטפל - ועד לאובדן תיפקודים, ביניהם גם הוריים ורגשיים. השינוי בקשר עם ההורה, קשר עם הרבה היסטוריה ומטענים, מציף הרבה רגשות, ישנים וחדשים, כמו תסכול, אשמה, חוסר אונים וכעס. מצד שני, עולות גם תחושות חיוביות של זכות וסיפוק, אפשרות להידוק הקשר וגם הזדמנות אחרונה לתיקון.

הרמה הבינאישית כוללת גם את הקשר בין האחים, אם יש, והתפקיד שכל אחד לוקח בטיפול בהורה. לבסוף, ברמה הבינאישית נמצאים גם קשרים אחרים של המטפל, שעלולים לעבור הזנחה מסוימת בשל הטיפול בהורה. למשל עם ילדים, נכדים או חברים. כשאנחנו מבינים את האתגרים האלה מראש, אנחנו יכולים להקל על הקושי, לתכנן למשל זמן קבוע עם הנכדים או הילדים, כדי לשמור על זמן איכות משותף.

הרמה התוך-אישית

הרמה התוך אישית היא השלישית והאחרונה: היא כוללת את התהליך הנפשי של המטפל, שעשוי לכלול מצד אחד תחושה של הקרבה ומאידך תחושה של רווח אישי, לצד התמודדות עם מחשבות על משמעות החיים ועל המוות. ברמה זו מצויה ההבנה שגם אנחנו זקוקים לעזרה ולתמיכה, לכן אנחנו חייבים לתת לעצמנו מקום, כלומר לטפל בעצמנו.

ממצב נתון להזדמנות

חשוב לזכור שלצד הקושי, הטיפול בבן משפחה נותן גם תחושת משמעות גדולה, קרבה לבן המשפחה ואפילו הזדמנות לתיקון של קשרים מורכבים. כדי שזה יתאפשר, חשובה המודעות ותשומת הלב לכל אחת מהרמות, בעיקר כשלפעמים קל יותר להדחיק אותן הצידה. זו לא סתם תשומת לב, אלא תשומת לב חומלת, שמאפשרת להתבונן על הרמות השונות באופן רחב, מורכב ורב ממדי שמאפשר עבודה עם הקשיים כדי להיטיב עם עצמנו, לשפר את הקשר עם ההורה וגם את איכות הטיפול בו.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן