10 הדיברות לטיפול סיעודי בבית

Getty Images: Tinpixels

החלטתם לטפל בהורה המבוגר בבית? בוודאי כבר התכוננתם עם חלוקת התפקידים והכנת הבית, אבל איך מנהלים טיפול מיטבי? בעזרת 10 טיפים שיסייעו לכם להתמודד עם מטלות היום יום.

אחרי שהבאתם בחשבון את מכלול השיקולים וקבלתם החלטה לטפל בהורה המבוגר בבית, לרוב אנחנו ערוכים מבחינת התאמת הבית וחלוקת תחומי האחריות בין בני המשפחה, מתואמים עם הרופא המטפל ומבינים את השגרה הטכנית של הטיפול. לא תמיד אנחנו חושבים על ניהול הטיפול בפועל, אז לבד מכל נהלי הטיפול שהצוות הרפואי הסביר, אספנו עבורכם את הטיפים החשובים לניהול טיפול סיעודי בהורה.

עשרת הדברים שכדאי לדעת רגע לפני שקופצים למים:

1. שמירה על אנרגיה גבוהה

גם אם ההורה המבוגר סובל מכאבים ומחולשות, עודדו אותו לצאת מהמיטה, להסתובב, להניע את גופו בהתאם ליכולתו ולהיות בחברת אנשים. בדרך זו מצב רוחו ישתפר ותשומת הלב לא תהיה ממוקדת בכאבים ובחולשה.

2. שיחות על הא ודא

הקדישו זמן לבלות עם ההורה המבוגר בשיחות, בין אם על נושאים שברומו של עולם או זוטות ולא רק בענייני הטיפול ומצבו האישי. שהו לצדו ככל שתוכלו, שוחחו עמו וסייעו לו להעביר את הזמן בנעימים. ניתן כמובן גם להשמיע לו מוזיקה אהובה, להקריא לו עיתונים או ספר שהוא מעוניין לקרוא אך אינו יכול בכוחות עצמו.

3. חשיבות שתיית נוזלים

הקפידו על צריכת הנוזלים של ההורה המבוגר ותמיד תוך התייעצות עם הרופא המטפל. כמובן מים הם האפשרות העדיפה, אולם אל תתעקשו על העניין, ניתן לעקוף התנגדות גם על ידי הגשת משקאות מועדפים אחרים. אם ההורה מתקשה בשתייה מכוס, הציעו לו לעשות שימוש בקשית או השקו אותו באמצעות כפית.

4. תזונה נכונה

הגישו להורה מאכלים האהובים עליו תוך התחשבות בצרכי התזונה שלו והקפידו לבשל הרחק ממנו אם הריחות גורמים לו לבחילה. במידה והוא מתקשה באכילה מרובה, הגישו לו את המזון במנות קטנות, וחלקו אותו למספר רב של ארוחות לאורך היממה. סייעו להורה לשבת זקוף בזמן הארוחה כדי למנוע מצבים של שיעול או חנק.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



הכנת מאכלים אהובים כחלק מתפריט מאוזן מסייעת לשיתוף פעולה
הכנת מאכלים אהובים כחלק מתפריט מאוזן מסייעת לשיתוף פעולה Getty Images: wanderluster


5. נטילת תרופות

חשוב מאוד להקפיד על נטילת התרופות בזמן ובהתאם למרשמים שניתנו על ידי הצוות הרפואי. אם ההורה מתקשה לבלוע כדורים, אפשר לבדוק האם יש את אותה תרופה בסירופ או באבקה, ולחלופין לערבב את הכדור בממרחים קלים לבליעה, דוגמת ריבה, חמאה ודבש.

6. מניעת פצעי לחץ

חולים המבלים שעות רבות במיטה עלולים לפתח פצעי לחץ. כדי למנוע את התפתחותם חשוב לשנות את התנוחה של ההורה המבוגר אחת לשעתיים לאורך שעות היום ואחת לארבע שעות במשך הלילה. יש לשים לב לעור סדוק, אדמומיות ונפיחות שמעידים על תחילת התפתחותו של פצע. דרך נוספת שמסייעת במניעת התפתחות פצעי לחץ היא שמירה על עור יבש ונקי לאורך כל שעות היממה.

7. למזג נכון את הסביבה

ההורה המבוגר שוהה שעות ארוכות בחדרו, לכן חשוב לדאוג שהטמפרטורה בחדר תהיה נעימה ונוחה לו. קירור של החדר יתר על המידה עלול לגרום לו למחלה וחימום עז עלול ליצור תחושה של מחנק. היו קשובים לצרכיו ולתחושותיו של ההורה כדי ליצור עבורו את "מזג האוויר" האידאלי. 

חשוב להקפיד שהתנאים בבית יהיו מיטביים
חשוב להקפיד שהתנאים בבית יהיו מיטביים Getty Images: EllenaZ


8. ניהול מעקב מפורט

רישום ותיעוד של הטיפול, שינויים שמתרחשים, תשובות של בדיקות, תורים עתידיים, מעקב נטילת תרופות – חשוב מאוד שכל ניהול הטיפול יהיה מתועד ובליווי הרופא המטפל.

9. מישהו מטפל בך?

אחד הדברים שחשוב לזכור הוא שאי אפשר לעשות הכל, צריך עזרה אם בעזרת בני משפחה נוספים ואם בתשלום. מתיחת גבולות היכולת של המטפל תיצור שחיקה וזו לא תועיל לא למטפל בבן המשפחה, לא להורה ולא לטיפול עצמו.

10. שמירה על אופטימיות

לאורך כל הדרך, גם ברגעים המורכבים ביותר, שמרו על אופטימיות ושדרו אותה להורה המבוגר. חשבו מחשבות חיוביות, עודדו אותו לשתף במחשבות ובחששות המלווים אותו. בדרך זו תוכלו לייצר שיח פורה, ליהנות מהזמן המשותף שלכם ולהפוך ככל האפשר את הלימון ללימונדה.

ועוד דבר אחרון, במהלך הטיפול בבן משפחה לעיתים חלים שינויים גם במצב המטופל, גם במצב המטפל וגם בתנאים האובייקטיביים, לכן חשוב תמיד לזכור שכל החלטה הפיכה וחשוב להיות כל הזמן עם היד על הדופק כדי להיות בטוחים שהטיפול כמו שהוא עדיין נכון עבור כל המעורבים. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן