בלי פנקסנות: איך לחלק את משימות הטיפול?

Getty Images: FredFroese

טיפול בבן המשפחה מצריך השקעת זמן ומשאבים עצומה ואינו משימה לאדם אחד. חלוקת המשימות יכולה להיות מסובכת אבל אסור לוותר עליה. בעזרת הטיפים הבאים ניתן לחלק משימות בלי לפגוע בטיפול או בדינמיקה המשפחתית.

לרוב כאשר ההורה המבוגר חולה, מתאשפז או מאבד מעצמאותו, זה מתחיל במשבר ראשוני ששואב אותנו לתוך הטיפול. אלא שהמשבר חולף ומגיע שלב הכניסה לשגרה החדשה ובו המון משימות טכניות שיש לבצע לניהול הטיפול באופן מיטבי. רשימת המשימות ארוכה וכוללת בין היתר: בדיקות, ליווי לבית חולים, תחילת תהליך מימוש זכויות, מציאת מוסד טיפולי או מטפל סיעודי, דאגה לתזונה, כביסות, התאמת הבית וכיוצא באלה. את שלל המשימות בלתי אפשרי לעשות לגמרי לבד ויותר מזה התגייסות של כלל המשפחה, כל אחד לפי יכולתו, מסייעת גם לתחושתו הטובה של ההורה המבוגר ומגבירה את שיתוף הפעולה שלו עם הטיפול.

איך ניתן לייצר חלוקה הוגנת יותר בקרב בני המשפחה בניהול הטיפול?

1. בלי פנקסנות

אחד הדברים שמומלץ להימנע מהם ככל האפשר הוא התחשבנות בין בני המשפחה בכל הנוגע לשאלה "מי עושה יותר". כדי לדלג מעל המשוכה, כדאי להיפגש ברוח טובה ולבחון מה היכולות של כל אחד מבני המשפחה וכיצד ניתן לתרגם אותן לתועלת הטיפול בהורה המבוגר. כך למשל אם אחד מבני המשפחה לא עובד, הוא יוכל להיות זמין יותר לסידורים וטיפולים שמתקיימים בשעות הבוקר; אם בן משפחה אחר זכאי לרכב מהעבודה, אפשר לבחון האם הוא יוכל להיות אחראי להסעות של ההורה; אם אחד מבני המשפחה לא זמין לטיפול לאורך כל ימות השבוע, אולי הוא יהיה אחראי על סופי השבוע. חשוב מאוד שהשיחות האלו ייעשו מתוך הבנת המצב והצרכים ולא באמצעות ביקורת. כאשר ההורה המבוגר נזקק לטיפול זה הזמן להתעלות מעל ההתחשבנויות והפנקסנות לטובת ההורה שעשה את הטוב ביותר עבורכם לאורך כל החיים.

2. בקשו סיוע מקרובי משפחה נוספים או היעזרו במטפל סיעודי

אחרי שמילאתם את טבלת המחויבויות בבני המשפחה, יש לבחון האם נשארו תחומים לא מטופלים, כלומר טיפולים, בדיקות או סידורים שאף אחד לא לקח על עצמו. לגבי אותם דברים ניתן לשקול העסקת מטפל סיעודי שיוכל לבצע את אותן מטלות תמורת תשלום. ניתן גם לפנות לבני המשפחה המורחבת ולבקש מהם סיוע נקודתי. פעמים רבות תיתקלו בתשובה חיובית, שכן כולם רוצים בטובתו ובהחלמתו המהירה של ההורה המבוגר.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



חשוב לנהל שיחה ולחלק את המטלות בהתאם ליכולות ברוח טובה
חשוב לנהל שיחה ולחלק את המטלות בהתאם ליכולות ברוח טובה Getty Images: JackF


3. דאגו לבן המשפחה שנושא ברוב הנטל

במידה ורק אחד מבני המשפחה נושא בנטל הטיפול בהורה המבוגר, חשוב להיות איתו בקשר רציף ולהיות מודעים לתחושותיו. גם אם הוא התנדב לשאת בחלק המרכזי של הטיפול, הוא זקוק להתרעננות ותשומת לב מצדכם. החליפו אותו מידי פעם, דאגו לדרוש בשלומו ולוודא שאיכות חייו ובריאותו הנפשית לא יורדת בעקבות הטיפול האינטנסיבי.

4. חלקו תחומי אחריות

הטיפול בהורה כולל תחומים שונים: טיפול רפואי, פעולות בירוקרטיות, ליווי, כביסות, אוכל, פעילות יומיומית ועוד. אופטימלית אם ניתן לחלק בין כל התחומים זה מצוין, כך יש מי שאחראי על אוכל ומי שאחראי על הסעות לרופאים וכדומה. לעיתים לא ניתן לעשות הפרדה אבל מומלץ לפחות לחלק בין ניהול הטיפול והביורוקרטיה. טיפול בהורה המבוגר כולל הרבה מאוד ביורוקרטיה. כדאי למנות אדם אחד שיהיה בקשר עם הגורמים הביורוקרטיים וינהל את כל נושא הטפסים שצריכים להיות מוגשים למוסדות השונים. ברגע שכל הנושא מרוכז אצל אדם אחד, הוא יכול להיות בשליטה, לוודא שההורה אכן מקבל את המגיע לו מבחינת החוק ולתבוע את זכויותיו ביעילות ובמהירות במידה ואלו לא ניתנות.

5. בדקו מה הזכויות הכלכליות והנכסים שיש להורה

עד שההורה חלה או הפך לסיעודי הוא היה אדון לעצמו בכל הנוגע להתנהלות כלכלית. כיוון שהימים האלו חלפו, חשוב להיות בבקרה על הנושא הכלכלי ולשאת בנטל באופן שווה ככל האפשר. מומלץ לדעת מה גובה הקצבאות המגיעות להורה, האם בבעלותו תוכניות חסכון, קרנות פנסיה או נכסים מניבים שיכולים לאפשר לו להזדקן בכבוד. בחלק מהמקרים ניתן להיעזר גם בחברות פרטיות או אנשי מקצוע לבדיקת הזכויות ולפעול למיצוי זכויות יקירכם. במידת הצורך, כדאי לבחון איך כל אחד מבני המשפחה יכול לתרום את חלקו ברמה הכלכלית כדי שההורה יוכל ליהנות מהטיפול המיטבי לאורך המשך חייו.

אמנם מדובר בשלב מורכב מבחינה משפחתית ולעתים אף בשינוי דרמטי באורח החיים וביכולותיו הפיסיות של ההורה המבוגר, אולם חשוב להיות מלוכדים ולראות את טובתו לנגד העיניים. גם אם מתגלעות מחלוקות בנושא זה או אחר, דאגו ללבן אותן ולא להפוך אותן לעיקר העניין. זכרו: ההורה המבוגר זקוק לכם, אולי לראשונה בחייו. משפחה מלוכדת, אוהבת ותומכת יסייעו לו בהחלמת הגוף והנפש ויאפשרו לו לדעת – זרעי המשפחתיות שהוא זרע לאורך כל חייו נושאים כעת פירות. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן