מה כדאי לבן משפחה מטפל לדעת על הטיפול הביתי?

אחד השיקולים בהחלטה אם לטפל בבית הוא מורכבות הלוגיסטיקה של הטיפול הרפואי, שעלולה להיות מאתגרת ביותר עבור המטופל ובן המשפחה המטפל. את התשובה לכך מעניקות היחידות לטיפול בבית של קופות החולים, וחשוב להכיר אותן ואת שירותיהן.

אחת מהנקודות העיקריות שעולות לא פעם בהחלטה אם לטפל בבן המשפחה בבית או בבית אבות סיעודי, היא הטיפול הרפואי. גם במצב של השגחה צמודה בבית לא פעם מתעורר הצורך בפיקוח רפואי צמוד ולא תמיד קל, אם בכלל, לנייד את בן המשפחה מהבית, אם למרפאה, למכון או למרכז שיקום. אמנם לשאלה מה עדיף – "לטפל בבית, או בבית אבות" -  יש תשובות סובייקטיביות, אך לא פעם הקושי בטיפול סביב השעון מכריע את הכף. זאת למרות הרצון להשאיר את המטופל בבית, מה שלרוב מטיב עמו יותר מאשר סביבה חדשה. כדי לאפשר טיפול או שיקום בבית הקימו קופות החולים את "יחידות הטיפול בבית".  יחידות אלה מאפשרות, במצבים ותנאים מסוימים, לקבל טיפול רפואי בבית, אם מקום המגורים מאפשר זאת. לבני משפחה מטפלים מדובר לא פעם בהקלה של ממש, אלא שלא כולם מכירים את האפשרות הזו.

מהו שירות רפואי בבית?

החוק בישראל קובע שכל מטופל זכאי לכך שכל טיפול הכלול בסל הבריאות וניתן בדרך כלל במרפאת קופת החולים בקהילה (למשל: בדיקות דם, ביקור רופא, אחות, פיזיותרפיה וכד'), יינתן לו גם בביתו, באמצעות ביקור בית של בעל המקצוע המטפל. זאת כאשר לנוכח מצבו הבריאותי והתפקודי של המטופל קיים צורך ממשי בקבלת הבדיקה או הטיפול בבית.  

שירות רפואי בבית ניתן כחלק מסל השירותים הבסיסי של קופות החולים ואינו מצריך תשלום נוסף. הטיפול הניתן הוא רפואי ואינו טיפול סיעודי. לכל מחוז יש יחידת טיפול בית וצוות היחידות הוא רב תחומי ומכיל בעלי תפקידים שונים, כמו: אחיות, עובדים סוציאליים, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת ודיאטנים. הפעילות נעשית בשעות עבודה רגילות אולם ליחידות גם ביקורי רופאים בשעות הערב, סופי שבוע וחגים. הטיפול נעשה בהתאם לתוכנית טיפול. לרוב המרפאה אליה משוייך המטופל תהיה האחראית על הטיפול.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



ביחידות הטיפול בבית הצוות רב תחומי הכולל בין היתר פיזיותרפיסטים


מי זכאי לשירות?

הטיפול בבית מצריך המלצה של רופא מטפל או אחות אחראית במרפאה. בהתאם לשיקול דעתו והערכתו את המצב המטופל, יכול הרופא, או האחות האחראית, לתת הפניה ליחידת טיפול בית. ההפניה נבדקת על ידי צוות היחידה, לאחר אבחון והערכה נקבעת תכנית הפעולה המותאמת לחולה.

חשוב להבין כי יש רמות שונות של מצבים רפואיים ומי שזכאי לטיפול בית הוא אדם המרותק לביתו, או למיטתו, בשל מחלה שאינה חולפת. לרוב מדובר בחולים מורכבים, או חולים סופניים שהטיפול הביתי נועד להיטיב עם מצבם ולאפשר להם להישאר בסביבה המוכרת.

במקרים כאלו, הטיפול מתמקד בפן הפליאטיבי (איזון הכאב) שמטרתו המרכזית היא למנוע סבל ולאפשר לחולה איכות חיים טובה ככל האפשר. במסגרת הטיפול הביתי מתמנה בן משפחה כמטפל המרכזי באדם המבוגר וקופות החולים נותנות את המעטפת הרפואית שמסייעת לחולה. המשמעות היא שהאדם המבוגר זוכה להיות מוקף בבני משפחתו, שוהה בבית חם המוכר לו ונהנה ככל האפשר מהטיפולים המוצעים.

טיפול פליאטיבי תומך בסביבה המוכרת והנעימה ביותר – הבית


איך מתבצע טיפול מהבית?

הצדדים הטכניים של טיפול הביתי מורכבים מבחינה רגשית, אך פשוטים באופן יחסי לתפעול. המהמורה המרכזית היא הטיפול הרפואי לו נזקק האדם המבוגר. לצד הזה קופות החולים דואגות ביתר תשומת לב. מכיוון שהמידע הרפואי על האדם נמצא במרפאה, הרי שיש להם מעקב תמידי אחרי מחלות הרקע, התרופות והטיפולים שהוא עבר לאורך חייו. במסגרת הטיפול הביתי אנשי הצוות הרפואי הרלוונטיים מגיעים לבית בו נמצא האדם המבוגר ומתאימים לו תכנית טיפולים מדויקת שמשתנה על פי צורך.

לבד מביקורי רופא ואחות, הצוות הרפואי מבצע בדיקות דם, חבישות, מעקב תרופתי, זריקות ועוד. לצד הטיפול הצוות הרפואי גם זמין עבור בני המשפחה המטפלים בהכוונה, מענה לשאלות, תמיכה ויעוץ במידת הצורך. במידה ויש צורך במטפלים שונים, דוגמת פיזיותרפיסטים, עובדות סוציאליות, צוות פרא-רפואי ורופאים מומחים, הצוות הרפואי הקבוע ידאג לתיאומים ולהפניות הנדרשות. אנשי המקצוע יגיעו לבית בו מטופל האדם המבוגר ויתנו לו טיפול כאשר בני המשפחה נמצאים לצדו. יש לציין כי הטיפול הביתי לא פוגע בזכויות החולה מבחינת ביטוח לאומי, גורמי רווחה למיניהן ועמותות שונות שיכולות לסייע בטיפול. במילים אחרות – זכויותיו של המטופל נשמרות, הטיפול הרפואי הניתן לו הוא איכותי ומסור וכל זאת כאשר הוא מוקף בבני משפחתו. 


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

איך להתמודד עם תפקיד בן המשפחה המטפל כאשר הקשר שלילי?

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

עזרה סוציאלית: הסיוע שיותר מדי בני משפחה מטפלים לא מכירים

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

למה מתכוונים במושג "פעילות גופנית" בזקנה ומה חשוב שבני המשפחה המטפלים ידעו?

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

7 דרכים לייצר קשר טוב עם צוות בית האבות

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

על חשיבות ההיגיינה בגיל השלישי

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

בריחת שתן אצל קשישים – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

על שינויי טעם וריח בגיל המבוגר

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

טיפול פליאטיבי – מה זה בעצם אומר?

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן