ירושה: זה לא תמיד פשוט כמו שחושבים

צוואה שנכתבה באופן מדויק התואם את הרכב המשפחה ומצבה אמורה למנוע השגות (צילום: getty images by Terry Vine)

לאחר מות הורה או בן זוג, קיומה של צוואה בדרך כלל מפשטת את העניינים, אבל לפעמים הם בכל זאת מסתבכים. עו"ד אפרת פריימן מסבירה את ה"הסתבכויות" נפוצות בנושא ירושה במטרה להקל עליכם סיטואציה מורכבת ממילא

הטור הקודם עסק בצדדים הטכניים של "מה לעשות ולא לעשות" לאחר פטירת היקר לנו, בין היתר המלצתי לקחת באופן מודע מעין פסק זמן ממועד הפטירה ועד בחינת הצוואה. הסיבות לכך רבות, בין היתר העובדה שההתמודדות עם המוות מטלטלת גם בלי שנוסיף את האלמנט של הירושה, או הרכוש בכלל, שנותר לאחר מותו של אהוב, שגם הוא רווי רגשות ופעמים רבות לא פשוט. אלא שמגיע הרגע לעסוק גם בענייני ירושה.

בכתבה זאת נעסוק בסיבוכים שמתגלעים לאחר פטירתו של אדם ושלצערי אני נתקלת בהם פעמים רבות מדי. המסקנה הראשונה שחשוב לי להעביר לכל מי שקורא מאמר זה היא שאת רוב ה"סיבוכים" המשפטיים ניתן למנוע מראש, אם ההתנהלות היא נכונה. זה תנאי חשוב, שאולי לא יסייע עם בעיות הירושה שאתם מתמודדים איתם, אבל אולי יוכל למנוע את אלה שתשאירו אחריכם ובכך תעשו שירות טוב לאהובים שלכם.

הרווח שבין עולם המשפט לבעיות משפחתיות

בעיות משפחתיות שלובשות צורה משפטית קשה למנוע אחרי הפטירה ולא פעם קשה גם לפני. המשפחה, אחרי הכל, היא אוסף של אנשים בעלי אגו, זיכרון, רגשות, היסטוריה ולפעמים, בואו נודה על האמת, אופי קשה לריצוי ועוד לא דיברנו על רצונות וצרכים. עם כל אלה, אין באפשרותו של עולם המשפט להתמודד. משפט אינו פסיכולוגיה, הרגשות שמניעים את העולם נכנסים לבית המשפט אך הוא אינו שופט אותם, אלא את המציאות על פי החוק והכלים המצויים בידו. רגשות אינם חלק מנורמות שיפוטיות וחשוב להבין את זה. אבל עולם המשפט יכול ליצור מצב בו התיק שייפתח בבית המשפט אחרי הפטירה לא יקבל במה נרחבת, או לחלופין יקבל את המקום הראוי לו.

איך זה בא לידי ביטוי בתחום הירושות? אסביר בטור זה.

צוואה: אמצעי המניעה לוויכוחים לאחר המוות

צוואה שכתובה באופן מדויק ותואם את הרכב ומורכבות המשפחה אמורה למנוע לאחר פטירה טענות כמו: השפעה בלתי הוגנת, אי כשירות קוגניטיבית, טעות ועוד. טענות כאלה לרוב יועלו על ידי מי שמרגישים שנושלו מהחלק ההוגן שלהם בירושה. לכן, על הצוואה להתייחס לא רק למי יחולק הרכוש ובאיזה אופן, אלא גם למי שלא קיבל כלום, או פחות מחלקו על פי דין, ומדוע. באופן הזה יצומצם הסיכוי שמי מהיורשים, או הרואים בעצמם יורשים, יערער על הצוואה.

דוגמאות למצבים בהם נדרש ניסוח מדויק:

צוואה וזוגיות שנייה, או שלישית, או יותר: צוואה לאדם בזוגיות שנייה צריכה להתייחס לעובדה שלאדם יש ילדים מנישואיו הראשונים ולהבהיר מה בדיוק רצונו בקשר לחלקם בירושתו ובאופן מדויק עד כמה שניתן. חשוב שתהיה התייחסות להסכם ממון שנערך בינו לבין בת זוגו השנייה (או השלישית), בין אם הם נשואים או רק בזוגיות (ידועים בציבור), על מנת למנוע תביעות מהצד שלה לשותפות ברכוש קודם. ואם הם טרם עשו הסכם שכזה, חשוב שיעשו. הסדרת סוגיות הממון חשובה, משום שהחוק מתייחס ל"זוגיות" ולא משנה מה מספרה. כלומר שבני הזוג (נשואים או ידועים בציבור) הם יורשים מלאים אחד של השני.

כאשר אחד הילדים נפטר לפני: אם לאדם שנפטר היו חלילה בן או בת שהלכו לעולם לפניו והשאירו אחריהם ילדים (נכדים) חשוב מאד להתייחס אל הנכדים מפורשות בצוואה. האם משאירים להם משהו, או לא וכמה? יש להניח שהם מצפים לקבל את החלק של אבא/אמא שלהם מסבא או סבתא, לכן החלטה לא לתת להם מצריכה התייחסות ברורה. העמימות רק תוביל אותם לבית המשפט בטענות שונות, ואולי מוצדקות.

כאשר לאדם שנפטר יש בן/בת בעלי רקע נפשי או אדם עם מוגבלות אחרת: מוגבלות אינה סיבה לנשל אותם מהירושה, או להעביר את החלק שלהם לילד אחר "שידאג להם". הם לא תמיד דואגים מכל מיני סיבות שלא כאן המקום לפרט. חשוב להבטיח את זכויותיהם, במיוחד משום שהם אינם מסוגלים, לרוב, ללחום את מלחמתם. לעיתים תכופות הדבר נעשה על ידי מינוי אפוטרופוס בצוואה, אולם למעשה מינוי נאמן עשויה להיות דרך טובה יותר להתייחס לנושא.

צוואות שעורכים אנשים "עריריים": צוואות של אנשים חסרי ילדים או קרובי משפחה לעיתים קרובות מגיעות לבית המשפט, והאחרון במקרים רבים נותן משהו לקרובי המשפחה. ה"קרובים" מגיעים להלוויה, או לשבעה, ומיד אחרי דורשים את חלקם על פי חוק, גם אם לא היו בקשר עם קרוב המשפחה, כאשר האחרון עוד היה בחיים, ויכול היה להנות מקשר משפחתי שיפיג (אולי) את בדידותם.

דוגמאות אלה הן רק הנפוצות ביותר מבין סוגי התביעות שמגיעות חדשות לבקרים אל בתי המשפט לענייני משפחה. את רובן ניתן (וצריך)היה למנוע, או לפחות לגרום לתובעים לחשוב אלף פעם לפני שהגישו אותן משום שצוואה מנוסחת מפורשות תסביר לבית המשפט בדיוק מדוע נושלו, והדבר יתבטא בהוצאות שישלמו לטובת הצד השני שהגיש לקיום צוואה כשרה.

ההמלצה שלי איננה לנשל תמיד את בני או בנות המשפחה. לפעמים ההכללה של האדם שאנחנו כועסים עליו כאחד היורשים שלנו היא דווקא הבחירה הנכונה שמביאה שקט למשפחה. אני רק מציעה לעשות חשיבה רציונאלית שתפחית משמעותית את הסיכוי שהסיפור המשפחתי יגיע אל בית המשפט. זה לא יהיה נעים לאף אחד, חוץ מאשר שני עורכי הדין.

כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, אלא מוגש כמידע כללי בלבד. אין בדברים כדי להחליף ייעוץ משפטי עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מטפלים בחולים כרוניים או סיעודיים? 5 כללי זהב להתמודדות עם הביורוקרטיה הישראלית

מטפלים בחולים כרוניים או סיעודיים? 5 כללי זהב להתמודדות עם הביורוקרטיה הישראלית

'סעיף היוותרות בחיים' בחשבון הבנק המשותף

'סעיף היוותרות בחיים' בחשבון הבנק המשותף

חשבון בנק משותף או ייפוי כוח לחשבון הבנק

חשבון בנק משותף או ייפוי כוח לחשבון הבנק

על המעבר ממעורבות להתערבות בחיי הורינו

על המעבר ממעורבות להתערבות בחיי הורינו

ייפויי כוח – כוח לצד אחריות בקבלת החלטות עבור הורינו

ייפויי כוח – כוח לצד אחריות בקבלת החלטות עבור הורינו

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן