7 נקודות שיסייעו לבן המשפחה המטפל לשמור על עצמאות ההורה

חשוב שבן המשפחה המטפל יכיר דרכים לעידוד עצמאותו של בן המשפחה (צילום: getty images by Cavan Images)

השמירה על עצמאות ההורה מסייעת בהישארותו בקהילה והיא חשובה לתחושת המסוגלות, לשיפור מצב הרוח ואפילו למצב הבריאותי – כיצד יכול בן המשפחה המטפל לסייע? אספנו עבורכם את הנקודות החשובות

מרבית הקשישים וגם בני משפחותיהם מעדיפים להמשיך לחיות בבית ולהזדקן בתוך הקהילה ועד כמה שאפשר יותר באופן עצמאי. ההחלטה להישאר בבית היא החלטה חיובית ומשאירה את ההורה בסביבה מוכרת, אבל חשוב לשים לב שהמציאות כל הזמן משתנה. ההזדקנות עלולה להביא עימה מיני מצבים שיש בהם כדי לפגוע בעצמאות, כמו מגבלות בתנועה, שבריריות, קושי בפעולות מסוימות, פגיעה בתחושת המסוגלות והביטחון העצמי ואף פגיעה קוגניטיבית. אבל זקנה גם יוצרת שינויים בסביבה, כמו אבדן של אנשים מהמעגל הקרוב או הסביבה החברתית והיא גם נעשית מהירה יותר וקשה יותר להתמודדות ככל שהגיל עולה. צמצום המעגל החברתי, מגבלות שונות ולעיתים גם קושי אובייקטיבי לצאת מהבית, עלולים בסופו של דבר להגביל את העצמאות ולייצר מעגל קסמים שלילי שהולך ומצמצם יותר ויותר את העצמאות של בן המשפחה הקשיש.

ברגע שנעשתה ההחלטה להישאר בבית, יש לזכור כמובן שהיא הפיכה וניתנת לשינוי במקרה הצורך, אבל עד אז חשוב להתרכז בצדדים החיוביים של ההישארות בבית ולנסות להקל עד כמה שניתן על הקשיים שעשויים להתעורר מתוך רצון לחזק את העצמאות ואת תחושת המסוגלות ולהעצים את החיובי על השלילי. זה נשמע מסובך, אבל זה לגמרי אפשרי ולשם כך אספנו עבורכם מספר נקודות וטיפים חשובים שעשויים לסייע.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



להתאים את עצמנו לצרכי ההורה, למשל לתת להורה להכתיב את רשימת הקניות או המתכון (צילום: getty images by FredFroese)


1. קריאת מציאות

ההחלטה להישאר בבית דורשת גמישות מחשבתית, פתיחות לשינוי ויצירת דפוסי חיים חדשים, אבל לא פחות גם קריאת מציאות נכונה. חשוב להבין את המצב החדש ולצפות קשיים אפשריים, לראות באופן קבוע ולא רק בהתחלה מה ההורה יכול, או לא, לעשות. הבנת המצב מאפשרת מציאת פתרונות. חשוב להבין מה היכולות והצרכים של ההורה וכיצד ניתן לענות עליהם בצורה הטובה ביותר.

2. לא להחליט עבורם

ההורה אולי לא מה שהוא היה פעם, אבל גם אם נפגעת יכולתו הקוגניטיבית חשוב מאוד להמשיך ולשמור על מעורבותו ובוודאי לשאול אותו לגבי כל דבר. לכן בכל החלטה יש לדבר על המצב, להציע חלופות ולהקשיב להורה ולדעתו, גם אם בסוף עושים דברים מעט אחרת, כמובן תוך מתן הסבר לשינוי ובהסכמת ההורה. אי התייחסות להורה ולדעתו יוצרת תהליך שלילי שבו ההורה מרגיש פחות נחוץ, או נחשב ולרוב זה עשוי להפחית עוד יותר מתחושת המסוגלות ואף לפגוע עוד יותר בעצמאותו.

3. לבצע שינויים הכרחיים בבית

כדי ליהנות מההישארות בבית ולהבטיח מקסימום בטיחות, חשוב להתאים את הבית ליכולות ולאורח החיים. לא פעם יש צורך לארגן אחרת את הבית כדי למנוע נפילות ולאפשר תנועה ועצמאות. חשוב להבין את המגבלות ולהיערך בהתאם לא רק למצב העכשווי אלא באופן צופה פני עתיד. 

האפשרות לנוע באופן עצמאי בבית ובחוץ חיונית לשמירת העצמאות (צילום: getty images by Westend61)


4. עזרים לתנועה עצמאית

עצמאות בתנועה היא נדבך חיוני בשמירת העצמאות, חוסר היכולת להביא את עצמך לאן שאתה רוצה יכול להיות מתסכל מאוד ואף להביא במקרים מסוימים להידרדרות. לכן חשוב מאוד להתייחס לאלמנט הזה, בבית ובחוץ. בתוך הבית חשוב שלהורה תהיה אפשרות לנוע בביטחון ובקלות. חשיבה מחדש על הפונקציות בבית היא חיונית, סידור מחדש של הבית גם, אבל לא פחות מכך גם העזרים השונים שיש להתאים למצבים שונים – להליכה, ישיבה ועמידה. עם זאת יש לדאוג אם אפשר גם לדרכים לצאת מהבית אם בהסעות של בני משפחה או מתנדבים, הליכון, קלנועית או מקל הליכה – בהתאם למצב ולצורך.

5. טיפול במשימות הבית

היכולת לבצע את משימות הבית השונות מאוד חשובה לתחושת המסוגלות והעצמאות, חוסר היכולת לעשות אותן כבעבר יכולה להביא עמה לא מעט תסכול ולפגוע בביטחון העצמי. לכן חשוב לעודד את ההורה לעשות כמה שהוא יכול וכמובן לסייע לו באמצעות עזרים, כמו שואב אבק קל ונוח, סידור מחדש של המטבח באופן שימנע התכופפות או טיפוס, שרפרף להנחת הרגל או ידיות במקומות הנכונים, התקנת מדפים במטבח לשליפה נוחה של מוצרים ואפילו עגלת כביסה קטנה. פעולה משותפת בהחלט יכולה לייצר חוויה מיטיבה ובהחלט יש לשקול להביא עזרה מבחוץ, בהנחה שזה אפשרי כלכלית. גם לבישול ואוכל מבושל יש חשיבות בשמירה על העצמאות. לכן מומלץ למצוא עזרים להקלת הבישול במקרה שההורה יכול להמשיך, אם לא ניתן לחפש מקומות מהם ניתן להזמין באופן קבוע, לקבוע ימים של בישולים יחד ואם יש מטפל/ת לסייע לו/לה להכיר מתכונים שההורה אוהב. גם לאכילה יש לתת את הדעת לעזרים כמו כלי שולחן נצמדים, כפות נוחות וכמובן להקפיד שגובה השולחן או הכיסא מותאמים להורה.

6. שמירה על קשר קבוע

בעידן הטכנולוגי הנוכחי שום דבר לא מונע שמירה על קשר, גם הוא אינו במפגש יום-יומי. חשוב להבין כי לא ניתן להגזים בחשיבותם של קשרים חברתיים לאיכות החיים של בני הגיל השלישי. לכן, השמירה על קשר באופן יומיומי ורציף, גם אם בחלקו הוא טלפוני, היא חיונית. כדאי גם לנסות גם שיחות וידאו שיאפשרו לשני הצדדים לראות זה את זה, לא סתם נאמר כי טוב מראה עיניים. למרות היכולת ליצור קשר גם ללא מפגש, יש לזכור עד כמה המפגש הפיזי עם ההורה חיוני, פיזית ונפשית להורה וגם לבן המשפחה שיכול לראות טוב יותר את מצב יקירו. אפשר לשלב מפגשים עם טיפול בסידורים או בבית יחד, אבל גם להקדיש זמן לשיחה ותשומת לב אישית.

7. שמירה על מסגרות חברתיות

לאינטראקציות חברתיות חשיבות עצומה בשימור לא מעט יכולות והן בהחלט תמריץ לעידוד עצמאות. מעבר למפגשים שחשוב לארגן עם בני משפחה, חברים ואפילו שכנים, כדאי למצוא מסגרת קבועה שבה נוצרים קשרים חברתיים. מומלץ לבחון מעוני יום, מפגשים, חוגים, הרצאות וסדנאות לגיל השלישי ועוד. פעילויות חברתיות וקשרים בין-אישיים חשובים לפעילות המוחית, לשיפור מצב הרוח, ואפילו משמשים כמסיחי דעת מצוינים לחששות וכאבים והם בוודאי גם מפיגים שעמום ובדידות.


https://www.completecommunitiesde.org/planning/healthy-and-livable/aging/

https://www.nia.nih.gov/health/aging-place-growing-older-home

https://theconversation.com/enabling-better-aging-the-4-things-seniors-need-and-the-4-things-that-need-to-change-151191

https://www.reutheshel.org.il


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

עקבו אחרינו

כתבות נוספות בנושא

זקנה בצל השואה: זכויות שחשוב לדעת

זקנה בצל השואה: זכויות שחשוב לדעת

בת הזוג של אבא נפטרה – איך מבשרים לאבא שסובל מדמנציה?

בת הזוג של אבא נפטרה – איך מבשרים לאבא שסובל מדמנציה?

הזנחה עצמית בזקנה

הזנחה עצמית בזקנה

עיניים על המטרה: מערכת יחסים מיטיבה

עיניים על המטרה: מערכת יחסים מיטיבה

דמנציה והזיות: מה חשוב שבני המשפחה המטפל ידעו

דמנציה והזיות: מה חשוב שבני המשפחה המטפל ידעו

היום שבו אמא נפלה

היום שבו אמא נפלה

כשההורה נופל קרבן להונאה: סימני אזהרה ודרכי טיפול

כשההורה נופל קרבן להונאה: סימני אזהרה ודרכי טיפול

מטפלים בהורים מזדקנים? שמים זרקור על הקהילה "השקופה" בישראל

מטפלים בהורים מזדקנים? שמים זרקור על הקהילה "השקופה" בישראל

מילון המושגים של בני המשפחה המטפלים

מילון המושגים של בני המשפחה המטפלים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן