סוכרת בזיקנה – מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע?

אורח חיים בריא שכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית מותאמת, שינה טובה והפחתת סטרס מסייע במניעת סוכרת במצבים גבוליים ובשיפור איכות החיים למתמודדים איתה (צילום: getty images by Juanmonino)

הסיכון לחלות בסוכרת עולה גם בגיל השלישי, אבל זה לא אומר שלא ניתן לפעול כדי לנסות למנוע אותה – ריכזנו את הדברים שחשוב שבן המשפחה המטפל ידע על מניעה, אורח חיים מועיל וחיים עם סוכרת

כ-600 אלף ישראלים מאובחנים בסוכרת וההערכות הן שמספר דומה של ישראלים לא מאובחנים או נמצאים במצב טרום-סוכרתי, כלומר על סף סוכרת. עם העלייה בתוחלת החיים, גם אחוז האוכלוסייה הקשישה הסובלת מסוכרת עולה משנה לשנה. לאורח החיים יש קשר הדוק לעלייה בשכיחות המחלה, אולם בגיל המבוגר, הירידה בפעילויות במשך היום, שינוי בפעילות המערכות השונות בגוף, האטת קצב חילוף החומרים, הירידה האיטית במסת שריר ולעיתים גם חוסר תאבון ועלייה באחוז תאי השומן בגוף, הסיכונים לסוכרת עולים.

ככל הנראה כשליש מאוכלוסיית בני ה-65 ומעלה מתמודדים עם סוכרת ולרוב יש לכך השפעה רחבה יותר מבחינה בריאותית וקוגניטיבית מאשר ההתמודדות עם תסמיני הסוכרת בלבד. המודעות לגורמי המחלה, למניעה ולאימוץ אורח חיים בריא הם כל כך חשובים, גם עבור בני המשפחה המטפלים, שלרוב עליהם מוטלת המשימה הגדולה של שיפור איכות החיים של יקיריהם. ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב ביותר בנושא סוכרת שכדאי שכל בן משפחה יכיר – ידע בסיסי על המחלה, גורמי סיכון, דרכי מניעה ודרכים לסייע להורה שמתמודד עם סוכרת גבולית או סוכרת – מצב שילווה אותם בדרך כלל להמשך חייהם.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת חיוני למניעת סוכרת וגם לאיכות החיים של המתמודדים עם המחלה (צילום: getty images by Fly View Productions)


מהי סוכרת?

סוכרת היא מחלה מטבולית כרונית, ששמה מעיד על מהותה והיא אכן מאופיינת ברמת סוכרים גבוהה מטווח הנורמה בדם. סוכר מהווה מקור אנרגיה חשוב לתאי הגוף ומערכותיו. כדי לעשות שימוש בסוכר כמקור אנרגיה, עליו להיכנס לתאים. לשם כך מופרש מהלבלב, שם הוא מיוצר, חומר בשם אינסולין שתפקידו להגביר את ספיגת הגלוקוז ולעודד בניית רקמה ואגירת אנרגיה . כאשר יש חוסר בייצור אינסולין או כאשר קיימת תנגודת לאינסולין בגוף נוצרת סוכרת.

ישנם שני סוגי סוכרת – סוכרת סוג 1, המכונה גם סוכרת נעורים וסוכרת מסוג 2. סוכרת מסוג 1 היא סוכרת בה מסיבות שונות, סיבות אוטואימוניות, תורשתיות ועוד, נהרסים תאי הבטא המייצרים אינסולין והגוף אינו מייצר אינסולין. היא מכונה סוכרת נעורים, אך למעשה היא עלולה להתעורר בכל גיל, אם כי באחוזים גבוהים יותר בגיל הנעורים ועד גיל 30, והיא בלתי הפיכה. סוכרת מסוג 2 לרוב פורצת בגילאים מאוחרים יותר, בממוצע אחרי גיל 40, והיא מאופיינת בייצור חסר של אינסולין או תנגודת גבוהה לאינסולין בגוף. כשהיכולת להעביר את הגלוקוז מהדם ותהליך פירוק הסוכרים נפגעים, הביטוי הראשוני שלה יהיה בהתגבשות שכבת שומן בטני ועליית רמת השומנים בדם. ללא טיפול, סוכרת מגבירה את הסיכון לפגיעה במערכות שונות בגוף, יתר לחץ דם, כאבים נויורופתיים, מחלות כלי דם ולב, נטייה לקרישיות ועוד.

סוכרת היא מחלת רקע לא פשוטה בכל גיל, שעלולה לפגוע מהותית באיכות החיים של המטופל ולכן יש חשיבות רבה למודעות למחלה והפחתת הסיכונים. סוכרת בגיל מבוגר עלולה להאיץ תהליכי הזדקנות כמו ירידה במסת שריר, פגיעה בשיווי המשקל ואפילו להעלות את הסיכון בהתפתחות דמנציה או הדרדרות קוגניטיבית. כאשר המטרה המרכזית היא שימור עצמאות ויכולות בתהליך ההזדקנות, יש חשיבות רבה למודעות למחלה ולניטור, פיזי וקוגניטיבי, גם במצבים גבוליים לסוכרת. אבחון סוכרת נעשה רק על ידי רופא, לכן הפנייה, ההתייעצות והמעקב של הרופא המטפל הם חיוניים וחשוב לא לדחותם.

הגורמים המרכזיים לסוכרת

גיל הוא אחד מגורמי הסיכון לסוכרת מסוג 2, יחד עם גורמים נוספים, ביניהם: עודף משקל, חוסר בפעילות גופנית, גורמים תורשתיים, לחץ דם גבוה, רמות שומנים גבוהות בדם וסוכרת היריון עבור נשים. מצבים גבוליים לסוכרת הם הפיכים בעיקר באמצעות שינוי אורח החיים ולמרות שנהוג לראות בסוכרת מחלה בלתי הפיכה, ישנה אינדיקציה מחקרית כי במקרים מסוימים היא עלולה להיות הפיכה.

הסימפטומים של סוכרת מסוג 2 הם בדרך כלל קלים מאוד בהתחלה והם נוטים להופיע בצורה מזדחלת ולמעשה אפשר לחיות שנים בלי לדעת שהמחלה כבר התעוררה. הדרך הטובה ביותר לעקוב היא באמצעות בדיקות דם תקופתיות הבוחנות מדדים שונים, ביניהם רמת סוכר ושומנים.

במקרה של העדר טיפול, עם התגברות המחלה עלולים להופיע סימפטומים, כמו: עייפות, ירידה לא מוסברת במשקל, תכיפות במתן שתן, תחושת רעב או צמא מוגברת, הפרעות ראייה, תחושת נימול בגפיים ולעיתים גם תקופת הגלדה ארוכה מהרגיל של פצעים. חלק מהתסמינים גם אופייניים לגיל המבוגר ולכן עלולים להיות מבלבלים. לא ניתן להפריז בחשיבות המעקב הרפואי ובדיקות הדם התקופתיות לגילוי סוכרת – בכל מצב של חשד לסוכרת יש לפנות מיידית לרופא המטפל. אבחון נעשה על ידי רופא ובאמצעות בדיקות רמת הסוכר בדם.

ניטור קבוע של רמות הסוכר בדם הוא חיוני לאיזון המחלה ולחיים איכותיים (צילום: getty images by Phynart Studio)


מה חשוב לבני משפחה מטפלים לדעת לגבי הטיפול?

סוכרת מטופלת תרופות שיש לקחת באופן קבוע, משום שעיקר הטיפול מתבסס על איזון רמות הסוכר בדם. הדרך היעילה ביותר לטיפול לצד שיפור איכות החיים מחייבת התייחסות רחבה יותר מהטיפול התרופתי בלבד. מעבר למחויבות לטיפול התרופתי ולמעקב הרפואי, יש חשיבות עצומה לשינוי באורח החיים. זאת אומרת תזונה נכונה ומאוזנת, הכוללת אכילה מבוקרת, הימנעות מאוכל תעשייתי והחלפת פחמימות פשוטות במורכבות ובנוסף גם פעילות ספורטיבית קבועה והורדת מרכיב הלחץ בחיים. אימוץ הרגלים אלה הוא אתגר מורכב בכל גיל, אך על אחת כמה וכמה ככל שהגיל מבוגר יותר, ההרגלים מקובעים יותר והמוטיבציה לשינוי יורדת. מומלץ לבני המשפחה המטפלים לפנות לגורמים המייעצים, שירותיהם מוצעים היום בכל קופת חולים.

כדי לשפר את איכות החיים, יש חשיבות רבה להתמקדות במעקב אחר הוראות רופא, פניה לתזונאית, אכילה מאוזנת ומבוקרת של מזונות מומלצים, מציאת הדרך לקיים פעילות גופנית בהתאם ליכולתו של המטופל, הורדת מתחים באמצעות פעילות ואינטראקציות חברתיות וכמובן מעקב רפואי הכולל מעקב קוגניטיבי ובדיקות דם תקופתיות, כולל בדיקת חלבון בשתן. נדרשת לא מעט סבלנות לשינויים וגישה חיובית ושיתופית של בני המשפחה המטפלים היא חיונית.

בדיקות וניטור של חולי סוכרת כחלק מהשגרה

הניטור של מצבם של חולי סוכרת בגילאי הזהב ומעלה חיוני ודורש התייחסות יומיומית – חשוב שבן המשפחה המטפל יהיה עם היד על הדופק בנושא פעילות, תזונה ותקשורת. מחויבות של בן המשפחה המטפל לרוב מסייעת מאוד להירתמות המטופל לטיפול ולשינויים באורח החיים. מומלץ כמובן בהתאם להוראות הרופא לנהל מעקב גם דרך מרפאת סוכרת שנועדה לתת מענה לצרכי המטופלים ולעקוב אחר מצבם. בגיל המבוגר, שבו לא פעם נלקחות מספר תרופות לאורך היום, שינוי דפוסי החיים עשוי להוביל לפעמים וכמובן רק בהוראת רופא לצמצום מינון התרופות.

ניטור יומיומי:

ניטור רמת סוכר - שמירה על רמות סוכר מאוזנות מחייבת ניטור רמות הסוכר בדם באופן שגרתי ויומיומי ומאפשרת תכנון ושליטה בטיפול, תוך הקטנת הופעות סיבוכים. בהתאם להנחיות ההסתדרות הרפואית בישראל, ערכי סוכר מאוזנים ממוצעים לחולי סוכרת ללא מחלות רקע נוספות עומדים על 80 עד 120 יחידות מ"ג (גלוקוז) לדציליטר דם בצום ועד 160 יחידות עד שעתיים לאחר האוכל.

ניטור רגל סוכרתית: מלבד ביקור אצל האחות, חשוב שבני המשפחה המטפלים ישימו לב למצב כפות הרגליים של יקיריהם. אחד הסיבוכים הנפוצים של סוכרת הוא התפתחות של כיבים שבהעדר טיפול עלולים להסתבך ובמקרים קיצוניים אף להוביל חלילה לנמק או כריתה. בדיקה אחת לשבועיים שלושה של מצב כפות הרגליים כדי לבחון את צבען ואם חלו שינויים, להבחין בפצעים, חתכים או דימומים - אם הבחנתם בשינוי יש לפנות לרופא. בנוסף מומלץ לשמור על היגיינת הרגליים, לדאוג לרחיצה טובה שלהן, ניגובן ובמידת האפשר גם מריחתן בקרם לחות תוך עיסוי קצר של כל כף רגל. חשוב לשמור על נעליים נוחות ועל כפות הרגליים חמות ומטופחות.

ניטור תקופתי ולפחות פעמיים בשנה:

בדיקות מעבדה – בדיקת דם ובדיקת חלבון בשתן

בדיקות אצל אחות הקופה – מדידת לחץ דם, מדידת משקל ובדיקת כפות רגליים והערכה כללית.

בדיקת נוירו-גריאטר או פסיכו-גריאטר להערכה קוגניטיבית.

בדיקת עיניים – בדיקה זו נועדה לזיהוי פתולוגיות בקרקעית העין ולמניעת רטינופתיה סוכרתית, סיבוך של סוכרת שפוגע בכלי הדם הקטנים ברשתית ועלול לגרום להפרעות בראייה ובמקרים נדירים גם לעיוורון.


מחקרים תומכים למקורות:

ד"ר טלי צוקרמן-יפה, ד"ר מיכל עצמון, ד"ר עופרי מוסנזון, פרופ' חוליו וינשטיין, פרופ' דוד טנה, ד"ר לאה אהרוני, פרופ' איתמר רז , "האתגר של הזדקנות בריאה עם סוכרת" של האגודה ישראלית לסוכרת

מהי סוכרת – תסמינים, סכנות, טיפולים, אתר קופת חולים כללית ואתר האגודה הישראלית לסוכרת

בדיקות למעקב סוכרת, אתר כמוני.

סוכרת איזון וניטור, אתר מכבי.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

עקבו אחרינו

כתבות נוספות בנושא

זקנה בצל השואה: זכויות שחשוב לדעת

זקנה בצל השואה: זכויות שחשוב לדעת

בת הזוג של אבא נפטרה – איך מבשרים לאבא שסובל מדמנציה?

בת הזוג של אבא נפטרה – איך מבשרים לאבא שסובל מדמנציה?

הזנחה עצמית בזקנה

הזנחה עצמית בזקנה

עיניים על המטרה: מערכת יחסים מיטיבה

עיניים על המטרה: מערכת יחסים מיטיבה

דמנציה והזיות: מה חשוב שבני המשפחה המטפל ידעו

דמנציה והזיות: מה חשוב שבני המשפחה המטפל ידעו

היום שבו אמא נפלה

היום שבו אמא נפלה

כשההורה נופל קרבן להונאה: סימני אזהרה ודרכי טיפול

כשההורה נופל קרבן להונאה: סימני אזהרה ודרכי טיפול

מטפלים בהורים מזדקנים? שמים זרקור על הקהילה "השקופה" בישראל

מטפלים בהורים מזדקנים? שמים זרקור על הקהילה "השקופה" בישראל

מילון המושגים של בני המשפחה המטפלים

מילון המושגים של בני המשפחה המטפלים

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן