איך Caregiver (בן משפחה מטפל) נולד? (חלק א')

Getty Images: Ridofranz

לטפל בבן משפחה הוא תפקיד משמעותי שאין לו שם בעברית, אבל הוא לגמרי נוכח. באנגלית קוראים לזה Caregiver. מיהו ה-Caregiver ומה המשמעות של זה? מה הופך אותנו לכאלה? ומה אסור לנו לשכוח? חלק ראשון

יכול להיות שאתם חלק מהעולם הזה כבר תקופה, נוטלים חלק בתפקיד יום אחרי יום, שעה אחר שעה, בלי לדעת בכלל שיש לזה שם, הגדרה ואפילו זכויות. הטיפול בבן משפחה הוא תפקיד שלפעמים מופיע בפתאומיות, לפעמים בהדרגה, לפעמים חולקים אותו עם אחרים ולפעמים נופל רק עלינו. כך או אחרת, הוא תפקיד מורכב שמכיל מנעד תחומים רחב - רגשי, כלכלי, מנטלי וביורוקרטי והוא המון פעמים טוטאלי ומשפיע על כל החיים. לתפקיד הזה יש שם והגדרה ואפילו זכויות והגיע הזמן להוציא אותו מהצללים, באנגלית הוא Caregiver ובעברית - בן משפחה מטפל.

האם גם אני בן משפחה מטפל?

כל טיפול בקרוב משפחה הוא אחר ושונה ולרוב מגיע ללא התראה מוקדמת. סטטיסטית אחד מכל שלושה ישראלים מטפל באדם קרוב המתמודד עם מחלה, מוגבלות, או זקנה, מה שאומר שכל אחד מאתנו מועמד להיות מטפל בשלב כלשהו בחייו. זה יכול להיות הורה, בן/בת זוג, או ילד והטיפול משתנה בהתאם לצורך, אבל המטפל הוא זה, או אלה, שנושא באחריות והאחריות גדולה – זו הדאגה הכוללת לשגרת היומיום, שגרת טיפולים, תזונה, כלכלה, ביורוקרטיה, תיאומים וניהול הטיפול הכולל. הטיפול הופך למוקד פעילות שהכל נמדד בצלו. תפקיד המטפל אינו פשוט, הוא חיוני ושוחק אבל גם מתגמל בדרכו. להיות בן משפחה מטפל זה להיות במסע וכמו לכל מסע צריך להגיע אליו מצויד, רק שבמסע הזה את הציוד רוכשים תוך כדי וכאשר גם יש שגרת חיים לנהל זה אתגר לא פשוט. לכן, הצעד הראשון הוא להכיר בתפקיד, להבין שזה השלב בו אנו נמצאים, להגיד לעצמנו: "אני בן משפחה מטפל", זה התפקיד, יש לו הגדרה ויש לו חשיבות אדירה בחיי ובחיי האהובים עליי. וזה חשוב כי החברה שלנו עוד לא ממש מודעת לתפקיד הזה וככל שאנחנו נאמץ, כך המודעות אליו תגבר, זה תפקיד טבעי, חשוב וחיוני ואין סיבה להצניע אותו.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



הטיפול בבן משפחה מורכב אבל בהחלט גם מתגמל
הטיפול בבן משפחה מורכב אבל בהחלט גם מתגמל Getty Images: Halfpoint

 

מה המשמעות של כל זה?

להיות בן משפחה מטפל הוא מכלול של המון דברים שנוגעים יחד אחד בשני, זו אהבה ודאגה למישהו קרוב אליכם שמלווה לא פעם במתחים נפשיים, משפחתיים וכלכליים. את המשמעות הפרטית של התפקיד כל אחד מאתנו מוצא בדרכו, אבל כל מטפל הוא זה שנושא באחריות על ניהול הטיפול בקרוב המשפחה. לטיפול יש מספר צדדים חלקם טכניים יותר וחלקם רגשיים:

  1. הפן הרפואי - אחריות על לוח הזמנים הרפואי ותיאומו, תרופות, קשר עם הרופא, מעקב ותיעוד רפואי, להבין מושגים רפואיים וכיו"ב.
  2. הפן הביורוקרטי – הפעלת הביטוח הרפואי וביטוח לאומי דורשת מילוי טפסים והגשת בקשות, הבנת הזכויות, הופעה בפני וועדות ועוד.
  3. הפן הכלכלי – טיפול יכול להיות נטל כלכלי לא פשוט שמתווסף למורכבות הסיטואציה.
  4. הפן הרגשי – המטפל בראש ובראשונה תומך ובמידה רבה נדרש להיות חזק עבור כולם בתקופה בה גם הוא חווה קושי. זו תקופה שעשויה לעורר לעיתים דאגה או תחושות של חוסר אונים, בדידות, מתח, תסכול וקושי, יחד עם הרבה רגעים של זכות ועדנה ולפעמים הם שזורים אלה באלה.
  5. ניהול היומיום ועזרה -  כבן משפחה מטפל ביום יום, יש לדאוג לכל הפעולות השגרתיות: מקלחת, תזונה, קניות, ניקיונות ומנהלות, לשמור על תקשורת טובה וקשובה, לוודא שאיכות החיים לא נפגמת, או כמה שפחות ולדאוג לפעילויות.
  6. הפן המשפחתי – טיפול בקרוב משפחה יכול להעלות לחצים משפחתיים.

כל אלה מתווספים לשגרת היומיום, העמוסה ממילא, לקריירה או ללימודים ולטרדות היומיום וכמובן למשפחה ולעיתים גם מלווים בקשיים אובייקטיביים של תקשורת שרק מגבירים את הקושי.

עם יד על הלב, לא פשוט להיות בן משפחה מטפל ולטפל בבן זוג שחלה לפתע, בהורה שהפך סיעודי, או במישהו קרוב שזקוק לנו עקב מחלה, מוגבלות או זקנה. התפקיד הבלתי פורמלי הזה שלא נעשה כל בסיס התנדבותי הוא אינטנסיבי ולא תמיד אנחנו מצליחים למצוא זמן לאחת מהפונקציות החשובות בכל האופרציה הזו – אנחנו.

על זה בחלק ב' של הכתבה, לחצו כאן


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן