איך להתכונן לסדר בסגר?

Getty Images: Vladi79

סדר פסח יעשה השנה בתא התא המשפחתי המצומצם וזה משאיר את ההורים המבוגרים לבד. לא פשוט עבורם ועבורנו – מה ניתן לעשות ומה אסור בפסח הזה? הכל בכתבה הבאה

מעבר לעובדה שפסח הוא אחד החגים החשובים ביהדות וכולו אחדות, הוא בעיקר מסמל עבור כולנו את המשפחתיות. פסח עבור רבים הוא התכנסות המשפחה סביב השולחן לקריאה משותפת בסיפור יציאת מצרים, וכולו תחושת ביחד ושיתוף. מגפת הקורונה וההתמודדות איתה מביאות עלינו פסח אחר לגמרי, בו המשפחתיות נמדדת דווקא בריחוק ולא בישיבה ביחד.

הנחיית משרד הבריאות לגבי חגיגות הפסח ברורה: סגר יוטל על ישראל ביום שלישי (7.4.2020) עד ליום שבת (11.4.2020). לא רק שחגיגות הפסח ייעשו רק עם מי שמתגוררים יחד באותו בית, גם לא ניתן יהיה לנסוע למעט במקרי חירום כבר ערב לפני ערב החג. הסיבה לאיסורים נעוצה בעובדה שגם מפגשים של משפחה מורחבת עלולים להביא להדבקה ומסכנים את הבריאות של כולם ובעיקר את המבוגרים. את בני המשפחה המטפלים המצב הזה פוגש במקום מורכב. מעבר לקושי שכולנו חולקים, הדאגה להורה ושלומו, הפיזי והרגשי, והריחוק הכפוי מגבירים את הקושי ותחושת חוסר האונים.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



בפסח הזה חוגגים מרחוק אבל מקפידים לשמור על קשר
בפסח הזה חוגגים מרחוק אבל מקפידים לשמור על קשר Getty Images: Dobrila Vignjevic

 

בתקופה כל כך דינמית ההמלצה העיקרית היא להתעדכן מדי יום בהנחיות משרד הבריאות המתפרסמות באתר.

קשה ככל שיהיה, אי אפשר להקל בחשיבות הריחוק. אוכלוסיית הגיל השלישי נמצאת בסיכון והמתמודדים עם מחלות רקע בפרט, לכן הדבר הכי חשוב שבאפשרותנו לעשות הוא להימנע ממפגש. ריחוק חברתי אמנם מביא אתו לא מעט קשיים אבל הוא מבטיח את בריאותם של ההורים וזה גבוה יותר בסדר העדיפויות.

מה אפשר לעשות?

1. קשר, קשר תרדוף:

הדבר הכי חשוב הוא לשמור על קשר – טלפון, שיחת וידיאו, וכל אמצעי תקשורת אחר הוא קו החיים של כולם. זה מסייע להפגת הבדידות והקושי של שני הצדדים ובעיקר מעביר את התחושה שאכפת לנו וזה הדבר החשוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות. בדידות יכולה להקשות מאוד על ההורה ולכן כל צורה של שמירה על קשר חיונית.

עבור הורים שחיים בבית אבות, שנמצאים כולם בסגר, לא ניתן לעשות יותר מאשר לשמור על קשר יומיומי ורציף גם בפסח עד כמה שניתן. אבל עבור הורים שגרים לבד או עם מטפל/ת זר/ה ניתן לסייע קצת יותר.

2. לדאוג לארוחת חג

להורים שגרים בבית לבד אפשר לבשל ולהניח מאחורי הדלת, כל עוד הנסיעה הלוך חזור נעשית עד יום שלישי ב-16:00 וכללי נביעה בטוחה נשמרים: מקסימום שני אנשים ברכב ובחלונות פתוחים. נסיעה כזו בהחלט נופלת תחת סיוע לאדם במצוקה וכל עוד אתם שומרים על ההנחיות ניתן לעשות זאת עד להחלת הסגר, אם כי חשוב כמובן להתעדכן בהנחיות משרד הבריאות.

להורים שגרים עם מטפל/ת זר/ה אפשר לבשל להם בדיוק כמו להורים שגרים לבד. אפשר גם לדבר עם המטפל/ת ולתת להם מתכונים מסורתיים שיוכלו להכין להורה בערב הפסח.

הורים שחיים לבד ייאלצו להעביר את החג בגפם, אבל תקשורת בהחלט תקל
הורים שחיים לבד ייאלצו להעביר את החג בגפם, אבל תקשורת בהחלט תקל Getty Images: KatarzynaBialasiewicz

 

3. קניות מזון לחג

ההמלצות של משרד הבריאות ברורות – יש להעדיף משלוחי מזון בחג ולא לצאת לקניות, ככל שנצמצם את המגע עם העולם החיצוני כך נוכל לשמור על עצמנו מפני הידבקות. לכן, אם ההורה אינו יכול להזמין עבורו משלוחי מזון, ניתן לסייע לו מרחוק ולבצע את ההזמנה בעצמנו.

אם לא ניתן לבצע משלוחים בשל העומס לקראת החג, ניתן אם אין ברירה לערוך את הקניות בעצמנו, להביא אותן לפתח הדלת של ההורה ולהשאיר שם מבלי לעבור על הנחיות משרד הבריאות שכן ההצטיידות במזון והסיוע לאחר מותרים, כמובן עד להחלת הסגר.

4. מתנה לחג?

לא חייבים לוותר על מתנה קטנה לחג שמוכיחה שאנחנו חושבים על ההורים. בתי עסק רבים מאפשרים משלוחים וניתן בכך גם לסייע לעסקים קטנים, כמו מגדלי הפרחים שמשוועים למכור את סחורתם שכרגע לא ניתן לייצא לחו"ל. אפשר בערב פסח להשאיר ליד הדלת ברכה או עוגה שאותה ימצא ההורה כשיפתח את הדלת לאליהו הנביא במהלך סדר פסח.

5. לערוך סדר פסח באמצעו תוכנת וידיאו

אם ההורה יודע להתחבר באמצעות תוכנות או אפליקציות של וידיאו אפשר לערוך את הסדר גם באמצעותן ולהצליח לקרב לבבות למרות המרחק הפיזי.

6. אל תשכחו את הילדים

בתוך כל זה חשוב להתייחס גם לילדים שלנו, שגם הם מוטרדים מכל המצב. בהתאם לגיל חשוב להסביר לילדים קטנים שהפסח המצומצם בשל הקורונה ולא בגלל שקרה משהו רע או מישהו עשה משהו רע. אפשר בהחלט לרתום אותם להכנת ברכות לחג שבוודאי תשמחנה את הסבים והסבתות וישמרו עבור הילדים על תחושת ה"ביחד" של המשפחה המורחבת גם בתקופה הזו.

7. היעזרו בעמותות

במצבים של קושי בניידות או קושי כלכלי חשוב לזכור שיש לא מעט עמותות שישמחו לסייע להורים גם במהלך החג. חיפוש קצר באינטרנט יוביל למציאת לא מעט עמותות שביכולתן לסייע אן במשלוחי מזון ואם בתחומים אחרים. כמו כן משרד הביטחון הודיע על חלוקת מזון ל-350 אלף קשישים ברחבי הארץ לפי קריטריונים של משרד הרווחה, כדי למנוע מחסור בחג.

* הדברים האמורים בכתבה שרירים ונכונים למועד פרסומה 6.4.20. עם זאת, מאחר והנחיות משרד הבריאות משתנות תדיר, לעיתים אף ברמה היומיומית, בהתאם למצב יש לוודא כי אין באמור בה סתירה להנחיות התקפות. ויודגש כי ככל וישנה סתירה שכזו  -  יש לפעול בהלימה להנחיות משרד הבריאות.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן