מחסור בנתרן בגיל השלישי

Getty Images: Tolikoff Photography

מרבים לדבר על הסכנות הטמונות בריכוז עודף של מלח בגוף, אולם בגיל המבוגר מחסור בנתרן הוא תופעה מסוכנת לא פחות. מהם הגורמים למחסור בנתרן, איך זה יכול להשפיע על התפקוד וכיצד ניתן לטפל? כל התשובות בכתבה

מלח במזון הוא המקור העיקרי לנתרן בגוף. לרוב ההמלצה הגורפת היא להימנע מצריכה עודפת באופן קבוע של מלח בתזונה משום שנמצא קשר בינה לבין מצבים כמו יתר לחץ דם ומחלות לב. מלח במזון הוא המקור העיקרי לנתרן בגוף ועיקר המלח העודף מקורו באוכל תעשייתי שלרוב משופע יחסית בנתרן. בעוד ברור למה גורם עודף נתרן בדם, מעטים יודעים שלמעשה גם מחסור בנתרן, ובלועזית היפונתרמיה, הוא מצב רפואי מסוכן. מחסור בנתרן הוא תופעה נדירה אצל אנשים צעירים, אבל בגיל השלישי הוא נפוץ יותר.

חשיבות הנתרן לגוף האדם

נוכחות הנתרן בגוף חיונית לצורך הובלת גירויים חשמליים לאורך מערכת העצבים. מרבית הנתרן בגוף נמצא בנוזל הבין תאי ובדם. נתרן ממלא תפקידים חשובים בשמירה על מאזן נוזלים תקין ובתפקוד מערכת העצבים והשרירים. כאשר יש מחסור במים בדם, ריכוז הנתרן בגוף עולה ובאדם בריא זה יוביל לתחושת צמא שתוביל לשתיית מים כדי לאזן את ריכוזו. מן העבר השני, כאשר יש כמות גדולה מידי של מים בדם, ריכוז הנתרן בו יורד ובמערכת תקינה, הכליות מעלות את הפרשת הנוזלים מהגוף עד למצב שהאיזון מושג מחדש.

הכליות מווסתות את ריכוזי הנתרן בגוף באמצעות הפרשת העודפים שלו בשתן או הפרשת עודפי נוזלים. עלייה בריכוז המלח מעידה לרוב על התייבשות ומתבטאת בשני איתותים במקביל: עלייה בתחושת הצמא והפחתה של הפרשת הנוזלים בשתן.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אנחנו מורגלים להתייחס לצריכת יתר של נתרן ופחות למצבי חוסר
אנחנו מורגלים להתייחס לצריכת יתר של נתרן ופחות למצבי חוסר Getty Images: Wavebreak

 

ירידה בריכוז הנתרן בדם בגיל מבוגר – מה זה אומר?

בלוטת יותרת המוח אחראית בין היתר על הפרשת הורמון שתפקידו לשמר את המים בגוף האדם במקרים של התייבשות. כאשר תפקוד הבלוטה נפגע, הכליות לא "מקבלות הוראה" לפנות את המים מהגוף, מה שמעלה את הכמות שלהם ומוריד את ריכוז הנתרן בדם. מכאן שירידה בריכוז הנתרן בגוף עלולה להעיד על בעיה בפינוי הנוזלים, כלומר בתפקוד הכליות. בעוד שאצל צעירים ישנן בגוף רזרבות שיכולות להיכנס לשימוש כאשר יש ירידה בריכוז הנתרן, אצל מבוגרים המצב שונה בתכלית. חלק מתהליכי ההזדקנות של הגוף כוללים ירידה באותן רזרבות. במידה ומדובר במחסור קל בנתרן, הרי שהאדם לא יחוש כמעט בכלל בתופעות לוואי.

סימנים למחסור בנתרן:

מחסור בנתרן אצל מבוגרים מופיע כאשר כמות הנתרן בדם נמוכה או כאשר כמות המים גבוהה. במידה ומדובר במחסור חריף/משמעותי עשוי המטופל המבוגר להראות את אחד או יותר מהסימנים הבאים:

  • הקאות
  • שינוי במצב הרוח
  • בלבול
  • התכווצויות
  • במקרים קיצוניים גם ירידה במצב ההכרה עד למצב של אובדן הכרה כללי, קומה ובמקרים קיצוניים אפילו מוות.

עם כל אחד מהסמנים האלו חובה לפנות מיד לרופא המטפל.

מהם הגורמים להיפונתרמיה?

השיבוש בפעולת הגוף עלול להיגרם כתוצאה ממספר גורמים:

  1. ריבוי תרופות לא מבוקר ובפרט תרופות ליתר לחץ דם ותרופות נוגדות דיכאון עלולות לפגוע בפינוי המים מהגוף אצל מבוגרים, בדגש על נשים מבוגרות.
  2. בחילות ממושכות.
  3. כאבים חזקים, בעיקר אחרי ניתוח.
  4. אירוע מוחי.
  5. מחלות ריאתיות ובכלל זה דלקת ריאות חריפה וגידול ריאתי.
  6. תת פעילות של בלוטת התריס או של בלוטת יותרת הכליה.
לעיתים הפתרון למחסור בנתרן הוא באיזון התזונה ושתיית מים
לעיתים הפתרון למחסור בנתרן הוא באיזון התזונה ושתיית מים Getty Images: Jevtic

 

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כדי למנוע היפונתרמיה בגיל המבוגר?

אבחון יכול להיעשות רק על פי רופא והוא גם יקבע את דרך הטיפול, באופן כללי ישנן מספר דרכים, אך אין להחליט עליהן לבד, ויש לעקוב אחרי הנחיותיו של הרופא המטפל:

  1. אחת הדרכים היא הגבלת שתיה של האדם המבוגר בהתאם להוראות רופא. במידת הצורך ניתן לנהל מעין "יומן שתיה", בו מסמנים את מספר הכוסות ששתה המבוגר ושומרים על הרמה המתאימה עבורו.
  2. במידה והמבוגר מתחיל ליטול תרופה שעלולה לגרום לשיבוש בפינוי המים מהגוף, יש לערוך בדיקת דם לפני תחילת נטילת התרופה ובדיקת דם נוספת כשבוע לאחר מכן. באופן הזה ניתן יהיה לנהל מעקב אחר ריכוז הנתרן בדם ולמנוע הידרדרות בריאותית.
  3. במידה והאדם המבוגר לוקה במחלה מתמשכת, יש לערוך בדיקות דם לעתים תכופות על מנת לבדוק את רמת הנתרן בדמו.

כיצד מטפלים?

ההחלטה כיצד לטפל נתונה כמובן להחלטת הרופא, לעיתים תוחלף תרופה שיש לה השפעה על רמות הנתרן. במקרה שיש מחלה אחרת ברקע הטיפול יתמקד במחלה ולעיתים התשובה היא באיזון תזונתי. בכל מקרה חשוב שבן המשפחה המטפל יהיה מודע ויפנה בהקדם האפשרי לטיפול רפואי.


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן