טיפול מרחוק בהורים בזמן קורונה

Getty Images: Ijubaphoto

האוכלוסייה המבוגרת בתקופת הקורונה נמצאת בסיכון וגם חשופה לבדידות ובני המשפחה המטפלים גם הם במצוקה. אספנו עבורכם עצות חשובות שיסייעו לכם לטפל גם מרחוק

משבר הקורונה מביא עמו המון חששות אישיים הקשורים לתחומי חיים רבים, כמו: בריאות, משפחה, פרנסה וכלכלה וכל זה בתוך אי וודאות גדול והנחיות מגבילות. עבור בני משפחה מטפלים, שרגילים להיות האחראים על הטיפול ביקיריהם, המצב עוד יותר מורכב ובעוד הדאגה להורים המבוגרים בשיאה, הריחוק הכפוי מקשה על הדברים עוד הרבה יותר.

מבוגרים ככלל נמצאים בקבוצת סיכון ומבוגרים עם מחלות רקע נמצאים בסיכון גבוה במיוחד. כשרוב האוכלוסייה המבוגרת, ובוודאי בגילאים מעל 80, מתמודדת עם מצב כרוני אחד לפחות, ולעיתים אף יותר ורובן מחייבות טיפול קבוע, הצורך לשמור על ההורים הרחק מסכנת הדבקה גובר על מרבית השיקולים האחרים. מצב זה מקשה מאוד על ההתנהלות, בין אם ההורה גר לבד, עם או בלי מטפל, ובין אם בבית אבות.

אחת התוצאות היא התגברות בדידותם של הקשישים: סגירת המועדוניות, הפסקת חוגים, עבודת מתנדבים ופעילות עמותות, יחד עם הריחוק מבני המשפחה מחריפים את הבדידות. בדידות בתורה עשויה להביא לעצבות, אבדן מצב רוח, חששות ואף חרדה ודיכאון ולהידרדרות פיזית או קוגניטיבית.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק



אם ההורה בבית עם מטפל/ת זרה זה הזמן להעביר את מרבית האחריות, גם בתקשורת, למטפל/ת
אם ההורה בבית עם מטפל/ת זרה זה הזמן להעביר את מרבית האחריות, גם בתקשורת, למטפל/ת Getty Images: Daniel Balakov

 

למצב החדש הזה צריך להתרגל והשמירה על הנחיות משרד הבריאות חשובות כדי שנוכל כולנו עד כמה שיותר מהר לחזור לשגרה. עד אז יש מספר דברים שבני משפחה מטפלים יכולים לעשות, אבל לפני כן חשוב להזכיר שהדבר החשוב ביותר הוא לשמור גם על עצמכם. הרגשות השליליים שאנחנו עשויים להרגיש, כמו: חוסר אונים, לחץ, חששות, עצב, דאגה וחוסר מנוחה הם טבעיים במצב זה וחשוב שנדע להתייחס אליהם ולא להדחיק אותם. מומלץ להצטרף לקבוצת תמיכה אונליין לבני משפחה מטפלים, לדבר עם בן משפחה או חבר, או לפנות לקווי הסיוע הרגשי של עמותות (כמו ער"ן ו-caregivers ישראל), או לאיש מקצוע באופן פרטי (לא מעט פסיכולוגים ויועצים מנהלים פגישות וידיאו אונליין) כדי לאוורר רגשות ולמצוא דרכי התמודדות פרודוקטיביות.

ובכל זאת לבן המשפחה המטפל יש דרכים לעזור כדי לשפר את המצב:

שמירה על קשר

כאמור גם להורים המצב קשה והבידוד החברתי שנועד לשמור עליהם יכול להוביל לתחושת בידוד וניתוק שמצדה יכולה לגרור הדרדרות רגשית ופיזית. לכן, הדבר החשוב ביותר שניתן לעשות הוא לשמור על קשר, בוודאי טלפוני ואם ניתן גם בווידיאו. לבד מזה, יציאה שבועית מהבית להורה, גם אם להניח לו משהו קטן מחוץ לדלת או לדבר מהחלון, יכולה לשפר מהותית את מצב רוחו של ההורה מבלי להפר חלילה את הנחיות משרד הבריאות (יש לבדוק אם לא חלו שינויים בהנחיות באתר משרד הבריאות).

ביישובים שונים בארץ הקימו אזרחים קבוצות ווטסאפ ייעודיות לעזרה הדדית וכדאי לברר אם ביכולתן לעזור.

חשיבות הקשר היומיומי מתעצמת בעידן קורונה
חשיבות הקשר היומיומי מתעצמת בעידן קורונה Getty Images: Goodboy Picture company

 

בתחום הרפואי (כל ההנחיות מעודכנות נכון ל-6.4.2020, יש לבדוק באתר משרד הבריאות אם לא חלו שינויים):

  • איסורי היציאה אינם תקפים לגבי טיפול רפואי, עם זאת מומלץ לצמצם הליכה לטיפולים רפואיים שאינם נחוצים ולהתייעץ עם הרופא המטפל לגבי נחיצותם של תורים ובדיקות שנקבעו מראש.
  • קופות החולים השיקו כלים דיגיטליים וכדאי להשתמש בשירותי רפואה מרחוק באמצעות אתרי הקופות, האפליקציות והשירות הטלפוני.
  • מומלץ לדאוג למלאי תרופות של שלושה חודשים, להזמין דיגיטלית את המרשמים מהרופא וגם מבית המרקחת ולקבל את התרופות במשלוח עד הדלת.
  • אם לוקחים את ההורה לטיפול רפואי יש לזכור שהנסיעה מותרת לשני אנשים בלבד ברכב פרטי ובחלונות פתוחים, נסיעה במונית אפשרית לנוסע יחיד בלבד ובחלונות פתוחים. למרבית הטיפולים הרפואיים מותר רק מלווה אחד לכל מטופל.
  • ההנחיות החדשות מתירות נסיעה, או יציאה מהבית, לשם סיוע רפואי לאדם אחר או סיוע לאדם במצוקה.
  • עם זאת, חשוב לא להזניח בעיות רפואיות גם בתקופה הזו ולא להימנע מהגעה לחדר מיון אם חלילה יש סיבה טובה לכך.

על מה להקפיד עבור ההורה בסביבת הבית?

מבוגרים רבים חושבים בטעות שאם מחלות הרקע מטופלות ומצבם הרפואי טוב הם אינם בסכנה, אך למעשה הם עדיין צריכים לנקוט בכל אמצעי הזהירות. לכן חשוב להזכיר להורים, ויותר מפעם אחת, את הכללים הבסיסיים:

  • לרחוץ ידיים במים וסבון במשך 20 שניות ובתדירות גבוהה, אם לא ניתן לרחוץ ידיים להשתמש בג'ל על בסיס אלכוהול לחיטוי
  • להימנע ממגע בפנים, ובפרט באף, בפה או בעיניים
  • להשתמש בטישו עם כל שיעול או עיטוש
  • לנקות ולחטא חפצים, או אביזרים, בבית שנוגעים בהם לעתים קרובות
  • אוורור מקסימלי של הבית
  • את מערכת החיסון ניתן לחזק בעזרת שמירה על אורח חיים בריא ככל שניתן באמצעות: פעילות גופנית עד כמה שמתאפשר ובהתאם למגבלות בבית, הימנעות מעישון, שמירה על תזונה נכונה ושינה טובה
משלוחים עד מפתן הדלת יכולים לסייע מהותית להורה
משלוחים עד מפתן הדלת יכולים לסייע מהותית להורה Getty Images: vm

 

חשוב להכיר את השירותים שממשיכים לפעול (ייתכנו שינויים משום שהמצב דינאמי)

בימים כאלה כדאי לדעת אילו שירותים יכולים לסייע לכם בטיפול בהורה גם מרחוק, חשוב לזכור ששירותי המשלוחים הם עד מפתן הדלת בלבד ואסור לשליח להיכנס פנימה:

  • שירותי משלוחים: מזון (חנויות מזון ובתי אוכל), עיתונים, שירותי/מוצרי תקשורת, אביזרים רפואיים
  • שירותים חיוניים לתחזוקת הבית – טכנאים ואנשי מקצוע
  • בתי מרקחת
  • מכוני אופטיקה
  • מכירה מקוונת או טלפונית הכוללת שירותי משלוח למוצרים

מומלץ להתעדכן באתר משרד הבריאות לבחון אם לא חלו שינויים בהנחיות.

ביורוקרטיה

מה חשוב לדעת כבני משפחה מטפלים בהורים הזכאים לקצבת הביטוח הלאומי?

אם ההורה אינו מקבל את הקצבה ישירות לחשבון הבנק, אלא אוסף אותה מבנק הדואר, בשל ההנחיה לא לגשת לסניפי הדואר, אמור להגיע למענו של ההורה, אם בבית או בבית האבות, שליח עם כרטיס נטען ויחד עמו מסרון ובו הסבר המפורט כיצד מפעילים את הכרטיס. הכרטיס הנטען מאפשר משיכת כסף מכל מכשיר אוטומטי למשיכת כסף מזומן.

מקבלי קצבה זמנית קיבלו באופן גורף הארכה בשל המצב עד סוף מאי 2020.

ניתן להמיר את שעות הסיעוד בשווי ערך כספי ולשם כך יש לפנות לביטוח לאומי בטלפון או באתר.

כל הנתונים הללו מבוססים על הפרסום באתר הביטוח הלאומי ויש להתעדכן באתר כדי לבחון אם חלו שינויים.

מבוגרים הרשומים למרכזי יום דרך גמלת סיעוד:

בעקבות סגירת מרכזי היום, הונחו צוותי מרכזי היום ליצור קשר עם הרשומים, או בן המשפחה המטפל, ולבנות אתו תכניות חלופית לתקופה הקרובה בה מרכז היום סגור. השירותים שיינתנו בבית (נכון ל-6.4.2020 – יש להתעדכן באתר משרד הבריאות) כוללים:

  • אספקת ארוחה צהרים הביתה בימי החול של השבוע.
  • שיחת טלפון יומית מצוות המרכז או מגורמים מקצועיים אחרים לצורך עדכון על מצבו של האזרח הוותיק.
  • המרת שעות מרכזי היום בביקור בית של עובד/ת סוציאלי/ת או בשעות סיוע אישי בהתאם לבחירת המטופל ולפי הקריטריונים הבאים:
  • למגיעים למרכז היום פעמיים בשבוע: ביקור שבועי בן חצי שעה של עובד/ת סוציאלי/ת או שעת סיוע אישי בבית.
  • למגיעים למרכז היום 3 ימים בשבוע ויותר: ביקור שבועי בן חצי שעה של עובד/ת סוציאלי/ת וגם שעת סיוע אישי, או שעתיים שבועיות של סיוע אישי. בנוסף, יהיו זכאים לסיוע ברכישת מוצרים חיוניים באינטרנט.

מה קורה עם העובד הזר?

המצב הנוכחי עשוי להקשות מאוד גם על המטפל/ת הזר/ה, מעבר לחששות האובייקטיביים, בעקבות ההנחיות החדשות אסור לו/ה לצאת מבית המטופל (למעט מצבים מאושרים). חשוב לזכור כי הנחיות הביטוח הלאומי וגם הנחיות משרד הבריאות מתעדכנות באופן שוטף ולכן יש לבדוק באתרים לבחון שלא שונו הנחיות.

שעות עבודה:

בהתאם למצב יכול/ה המטפל/ת לבחור בין עבודה ביום המנוחה (המזכה אותו בתשלום של 150% מהשיעור הרגיל ליום עבודה ועוד שעת עבודה נוספת בתשלום של 150% מהשיעור הרגיל לשעת עבודה – כלומר למטפל/ת שמשתכר/ת שכר מינימום של 5,300 שקלים בחודש, תוספת עבודה בשבת שוות ערך ל-361.68 שקלים), או אם ניתן לממש את יום המנוחה (שישי, שבת, או ראשון) הוא/היא אינו/ה זכאי/ת לתשלום נוסף.

באם המנוחה ביום המנוחה שעתית, המטפל/ת זכאי/ת לתשלום עבור כל שעת עבודה בשיעור של 150% לשעת עבודה, ערך שעת עבודה עומד על 43.68 שקלים לשעה.  

אשרות ואישורים:

בעקבות המצב ישנן הקלות בקליטת מטפל/ת זר/ה ובהארכות רישיון ולשם כך מומלץ להתעדכן בלשכה המורשית ובאתר רשות האוכלוסין וההגירה, ביניהם אישור לקליטת עובד/ת זר/ה שלא הועסק/ה יותר מ-90 יום, העסקת עובדים זרים שתקופת שהייתם בין 52 ל-63 חודשים, אישור הארכת העסקתו של עובד זמני ועוד. חשוב לזכור שהעדכונים תקפים רק לתקופת הקורונה.

אם תוקף האשרה של המטפל/ת פג בין התאריכים ה-10.3.2020 ועד ה-10.5.2020, רשות האוכלוסין וההגירה תחדש את האשרה אוטומטית לחודשיים מסיום תוקף האשרה המקורית

במקרה של בידוד:

אם רק המטפל/ת זקוק/ה לבידוד, אסור לו/ה לשהות בשום צורה שהיא עם המטופל/ת ועליו/ה לעקוב אחרי ההנחיות לבידוד של משרד הבריאות לבידוד בית.

אם המטפל והמטופל זקוקים לבידוד, המטפל/ת יכול להמשיך לטפל במטופל

אם רק המטופל/ת זקוק לבידוד, המטפל/ת יכול/ה להמשיך לטפל בו, אבל עליו/ה לעקוב אחרי ההנחיות ומומלץ שבן המשפחה המטפל יוודא שהן הובנו:

  • חובה להשתמש במסכה המגנה על הפה ועל האף ואסור לגעת בה בזמן השימוש, יש להחליפה מיד אם היא מתלכלכת או נרטבת. יש לזרוק את המסכה עם היציאה מהחדר לשקית סגורה ואז לשטוף את הידיים בסבון למשך 20 שניות ואם אין אפשרות אז לחטא את הידיים באלכוהול.
  • יש להשתמש בכפפות ובחלוק בעת מגע עם המטופל/ת ובסביבתו/ה
  • יש להימנע ממגע ישיר עם נוזלי גוף של המטופל/ת: הפרשות מהפה, מהאף, שתן וצואה.
  • אין לכבס בגדים, מצעים ומגבות של המטופל/ת ושל המטפל/ת ביחד.
  • יש להעדיף שימוש בשירותים ואמבטיה נפרדים ככל שניתן ובכל מקרה לשמור על ניקיונם ואוורורם של החדרים.
  • יש לנקות ולחטא משטחים בבית ובעיקר כאלה שנוגעים בהם הרבה.
  • חשוב לקרוא ולהתעדכן בכל ההוראות באתר משרד הבריאות.

הנחיות משרד הבריאות מתעדכנות באופן שוטף ולכן יש לבדוק באתר משרד הבריאות כדי להישאר מעודכנים, הנחיות שנכונות היום עשויות להיות להשתנות בהתאם להחלטות הממשלה ומשרד הבריאות.

* הדברים האמורים בכתבה שרירים ונכונים למועד פרסומה 6.4.20. עם זאת, מאחר והנחיות משרד הבריאות משתנות תדיר, לעיתים אף ברמה היומיומית, בהתאם למצב יש לוודא כי אין באמור בה סתירה להנחיות התקפות. ויודגש כי ככל וישנה סתירה שכזו  -  יש לפעול בהלימה להנחיות משרד הבריאות


אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

מקורות סיוע לבני משפחה מטפלים בעת מלחמה

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

חמישה טיפים חיוניים לבני משפחה מטפלים

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

איך לקיים ליל סדר מיטבי עם אדם עם דמנציה?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

מה יכול בן משפחה מטפל לעשות כשההורים גרים רחוק?

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

הדברים שחשוב שבן משפחה מטפל ידע על פצעי לחץ

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

גם בני משפחה מטפלים צריכים להיות מודעים לגילנות

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

כיצד יכולים בני המשפחה המטפלים להתמודד עם סטרס?

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

3 מסלולי טיול לפסח לכל המשפחה, גם להורה המבוגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אבי-בתו: מיומנה של בת משפחה מטפלת, פוסט שישה עשר של הגר

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן